Skip to main content

Overzicht workshops

We bieden een uiteenlopende waaier aan informatieve workshops aan.

Helaas kan je niet alles meepikken. Spreek met je gezelschap af wie welke vorming volgt en geef elkaar een update bij de bar. Zo vermijd je keuzestress en heb je meteen een goed gespreksonderwerp.

De workshops vinden plaats in 5 zalen: het Auditorium, de Dijlezaal, de Herten Aas, de (Nimmer) Verloren Zoon en de Begijnenzolder.

Iedereen is welkom. Enkele workshops zijn vooral toegespitst op Oxfam-vrijwilligers, deze vinden plaats in de Begijnenzolder.

11 aug, 2017
Fair Forum 2015

Parcours

Geen tijd of zin om zelf te plannen wanneer je welke workshop volgt? Volg één van de vier uitgestippelde trajecten. Meer info over de trajecten vind je bij het Infopunt, bij de ingang.

  1. Producten
  2. Winkel en vrijwilligers
  3. Spread the word!
  4. Partners en Zuidwerk

 

Workshops

Partnerbenadering: Met de voeten in het Zuiden!

10.00 tot 10.45 uur — Auditorium
door Magalie Schotte

Via haar partnerwerking draagt Oxfam bij tot een beter (en) duurzaam economisch perspectief voor kleinschalige landbouwproducenten in regio’s die achtergesteld worden door de internationale handelsstructuren. Via ons coöperatief bedrijf Oxfam Fair Trade kopen we rechtstreeks producten aan bij een veertigtal producentengroepen in het Zuiden (Azië, Zuid-Amerika en Afrika), onze handelspartners.

Daarnaast ondersteunt Oxfam-Wereldwinkels als ngo een kleine groep ontwikkelingspartners, onder meer om de coöperatie te versterken, rond diversificatie van gewassen of bij het behalen van de nodige bio- of fairtradecertificering. Zo helpen we ook de meest kwetsbare boeren hun plaats op te eisen in de internationale handel.


 

Jong en geëngageerd, de kracht van een individu

10.00 tot 10.45 uur — Herten Aas
door Evert Nicolaï

Je bent jong en je wilt wat. Meer bepaald een wereld die eerlijk is voor iedereen. In deze workshop krijg je een resem manieren om in actie te schieten, en voeren we een open gesprek over engagement. Hoe ver ben jij bereid te gaan? En hoe sterk is jouw impact op de toekomst?


 

Marketing voor jouw wereldwinkel: word een expert

10.00 tot 10.45 uur — Begijnenzolder (gericht op vrijwilligers Oxfam-Wereldwinkels!)
door Marijke Adriaensens

Samen denken we na over verschillende aspecten van lokale marketing. Marijke reikt concrete tips aan over promotie voeren, in je winkel en daarbuiten. Zo kan je de impact van je wereldwinkel én je verkoop een extra zetje geven.


 

Criteria en partnerwerking in de craftssector

11.00 tot 11.45 uur — Auditorium
door Sophie Tack

Je krijgt zicht op de visie achter de partnerwerking van onze Waalse zusterorganisatie Oxfam-Magasins du Monde en de fairtradecriteria in de sector van de ‘crafts’ (niet-voeding die je in de wereldwinkel vindt). Bijzondere aandacht gaat naar de World Fair Trade Organisation (WFTO) en Oxfams engagement daarbinnen.


 

Beni Files. Geeft meer dan 1000 slachtoffers een gezicht.

11.00 tot 11.45 uur — Dijlezaal
door Elien Spillebeen

Sinds oktober 2014 werden in en rond Beni, een stad in Oost-Congo, meer dan 1.000 burgers op een gruwelijke wijze vermoord. Vele anderen werden verkracht en/of ontvoerd. Zo’n 80.000 mensen hebben de dorpen ontvlucht. Nog steeds is het onduidelijk wie achter deze aanslagen zit, en waarom de bevolking wordt opgejaagd.

Documentairemaakster Elien Spillebeen geeft de slachtoffers een gezicht. Tijdens deze workshop tonen we fragmenten van de documentaire, en gaan we in gesprek met Elien. Meer over Beni Files »


 

Eerlijke handel voor dummies

11.00 tot 11.45 uur — Herten Aas
door Sophany Ramaen 

Kom naar deze workshop als je wil weten waar eerlijke handel écht over gaat! We hebben het zowel over hoe we samenwerken met de producenten in het Zuiden, als over wat we doen om de handelsregels structureel te veranderen.


 

Mee met de Week van de Fair Trade!

11.00 tot 11.45 uur — Begijnenzolder (gericht op vrijwilligers Oxfam-Wereldwinkels!)
door Yves Boussen

Laat je inspireren om zelf te dirigeren. Waarom is de Week van de Fair Trade een van onze hoogtepunten? Hoe brengen we de campagne naar buiten? Hoe zetten we onszelf in de kijker? Wat zijn de doelstellingen en hoe gaan we die halen?

De vrijwilligershandleiding voor de Week van de Fair Trade in woord en beeld. Yves, de campagnecoördinator van Oxfam-Wereldwinkels gidst je doorheen de campagne. Tips & tricks, handigheidjes en een overzicht van de communicatiematerialen en hoe ze te gebruiken. Een antwoord op organisatorische vragen ...

Tijdens deze workshop stomen we je klaar voor een heftige Week van de Fair Trade en een nog straffere Wereldwinkeldag op 14 oktober!


 

Boeren vs. boeren?

12.00 tot 12.45 uur — Auditorium
door Magalie Schotte

Lokaal produceren en consumeren is belangrijk. Maar betekent de keuze voor lokale boeren tegelijk een keuze tegen boeren uit het Zuiden? Kan ethisch consumeren en produceren enkel lokaal? Wat met ons kopje koffie? En wat met onze winterse trek in boontjes? Denk erover na samen met Oxfam-beleidsmedewerker Magalie en andere experts ter zake.


 

‘Alle kaarten op tafel’ voor 10- tot 14-jarigen

12.00 tot 12.45 uur — Dijlezaal
door Hans Canters

Maak kennis met het lespakket ‘Alle Kaarten op Tafel’ dat 10- tot 14-jarigen voorgeschoteld kunnen krijgen als ze met de klas een wereldwinkel bezoeken.


 

COPAIN, de nieuwe digitale vriend voor elke vrijwilliger

12.00 tot 12.45 uur én 12.45 tot 13.30 uur — Begijnenzolder
door Tom Ysewijn

In deze workshop maak je kennis met COPAIN. Dat wordt het platform waarop je als webverantwoordelijke vrijwilligers registreert en hun info up-to-date houdt. Je leest er het laatste productnieuws, vindt er bestellijsten en schrijft er in voor vormingen en evenementen.

SCHRIJF JE IN »

Deze sessie is enkel toegankelijk voor vooraf geregistreerde webbeheerders van Oxfam-Wereldwinkels. Meld je aanwezigheid via de knop hierboven!


 

ONeerlijke energizers

13.00 tot 13.30 uur — Auditorium en Dijlezaal

Kom je batterijen opladen met deze knotsgekke ONeerlijke energizers: spelletjes, opdrachten, quizzen waar je helemaal ondersteboven van keert!


 

De magie van agro-ecologie

13.45 tot 14.30 uur — Auditorium
door Atti Tchabi

Het huidige landbouwmodel is uitputtend en belastend voor het milieu. Tijd voor een nieuw model! Agro-ecologie baseert zich op natuurlijke cycli en ecosysteemfuncties, liever dan op externe input. Door de combinatie van verschillende teelten en gewassen slaagt agro-ecologie erin om het rendement van een akker op duurzame wijze te verhogen. Maar hoe vertalen we de bestaande academische kennis naar een lokale context? En hoe stellen we die kennis ten dienste van onze koffieproducenten in Kivu?


 

Oxfam-Wereldwinkel Oudenaarde meets Vinos Lautaro

13.45 tot 14.30 uur — Dijlezaal
door vrijwilligers van OWW Oudenaarde en wijnaankoper Wim Melis

Begin 2017 bezocht Oxfam-Wereldwinkel Oudenaarde onze wijnpartner Vinos Lautaro. In deze workshop verhalen de reisgenoten in geuren en kleuren over hun partnerband en de ervaringen in Chili, met o.a. het Internationaal Fair Trade Seminarie en de huldiging van Sagrada Familia als eerste FairTradeGemeente in Latijns Amerika.

Als inleiding kadert onze wijnaankoper de veranderingen in ons Chileens partner- en productbestand, samen met een update over de solidariteitsactie n.a.v. de bosbranden van begin dit jaar.


 

Koffie verkeerd

13.45 tot 14.30 uur — (Nimmer) Verloren Zoon
door Djapo

De koffieboeren in Congo gaan niet meer akkoord met de huidige koffiehandel. Ze roepen alle partijen binnen de koffiehandel voor de rechter. Een groep van 12 volwassenen en 6 kinderen (10 tot 12 jaar) verkennen via systeemdenken de perspectieven. Ideaal voor mensen die af en toe voor een groep staan en eerlijke handel willen uitleggen. We zoeken nog 10 tot 12-jarigen (de volwassenen mogen ter plekke aanschuiven). Kandidaat-kinderen mogen zich melden op scholen [at] oww [dot] be.


 

Grootverbruik voor groot en klein

13.45 tot 14.30 uur — Begijnenzolder (gericht op vrijwilligers Oxfam-Wereldwinkels!)
door Els De Causmaecker

Dacht je er aan om onze producten te promoten bij de school of het café om de hoek? In deze workshop kom je te weten welke klanten je best aanschrijft, hoe je communiceert, welke tools er zijn ... Grootverbruik hoeft niet groots te zijn, ook kleine klanten verdienen een goede ondersteuning.


 

Speech en debat: ‘Handel! Maar dan eerlijk’

14.45 tot 17.00 uur — Auditorium

Bij Oxfam geloven we dat als we alle handel structureel eerlijk willen laten verlopen, we de regels grondig moeten herschrijven. Reden te meer om druk te zetten op overheden en politici.

Isabelle Durant is kersvers adjunct-secretaris-generaal van de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD). Zij geeft ons een zicht op de manier waarop de UNCTAD duurzame (en eerlijke) internationale handel wil realiseren. Vervolgens gaan we, onder de deskundige leiding van Jan Orbie, directeur van het Centre for EU-studies (UGent), in debat met Belgische en Europarlementsleden over wat Europa kan doen om de stap naar eerlijke handelsregels te zetten. Houd je vragen alvast klaar!

Discussieer mee met een toppanel van specialisten en beleidsmakers:

  • Key note speech door Isabelle Durant, adjunct-secretaris-generaal van de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD)
  • Deelnemers debat; Kristof Calvo (Groen), Tom Vandenkendelaere (CD&V), Jan Cornillie (sp.a) en Lieve Wierinck (Open VLD)
  • Inleiding en moderatie debat: Jan Orbie, Centre for EU-studies (UGent)

 

Assortimentsbeleid van crafts

14.45 tot 15.30 uur — Dijlezaal
door Jen Willems en Oxfam-Magasins du Monde

Je komt meer te weten over het assortimentsbeleid van de ‘crafts’, niet-voedingsproducten de je in de wereldwinkel vindt. We analyseren het huidige assortiment, geven een inkijk in de markttendensen en bespreken de lijnen die we uitzetten voor de toekomst.


 

Film ‘Les Liberterres’
— Het belang van agro-ecologie in Noord en Zuid op groot scherm

15.00 tot 16.45 uur — Herten Aas
ingeleid door Atti Tchabi

‘Les Liberterres’ schetst een portret van vier boeren in de 21e eeuw, gepassioneerde en visionaire rebellen, die verzaken aan de conventionele landbouwmethodes en kiezen voor een andere weg, een andere manier om het land te cultiveren. Ze stellen vast dat het dominante landbouw voedingsmodel niet alleen schadelijk is voor mens en milieu, maar bovendien ook geen einde maakt aan de honger in de wereld.

Op hun eigen rebelse manier hebben ze met succes geëxperimenteerd met nieuwe teeltmethodes, gebaseerd de meest correcte wetenschappelijke bevindingen. André, Remi, Giuseppe en Olga oefenen hun beroep uit in België, Italië, Oostenrijk en Afrika, maar ze spreken wel dezelfde taal: de taal van de vrijheid van de aarde.

Lees de MO*paper over hetzelfde thema »
Bekijk de trailer »


 

Partner- en productieverhalen over de crafts

15.30 tot 16.15 uur — Dijlezaal
door Sophie Tack

Je ontdekt de boeiende wereld achter de ‘crafts’, de niet-voedingsproducten die je in de wereldwinkel vindt. Wat maakt onze fairtradeproducten zo uniek? We nemen je mee doorheen de collectie, geven je boeiende details over het productieproces en vertellen interessante weetjes over de partners.