Skip to main content

Papier van olifantenpoep?

Papier, dat wordt gemaakt van bomen, toch? Niet noodzakelijk. Wist je dat er ook een milieuvriendelijker alternatief bestaat? Wat dacht je van papier van uitwerpselen!

11 jan, 2017
olifanten produceren papier

Onze partner in Sri Lanka maakt papier van olifantenpoep. Maar je zou even goed mest van koeien, paarden, ezels en andere dieren kunnen gebruiken. Enige voorwaarde: het goedje moet afkomstig zijn van herbivoren die leven van bamboe, suikerriet, gras, bananenbomen, fruit of andere vegetatie. Ook hebben ze allemaal een vertering die de vezels uit hun voeding niet helemaal afbreekt, zodat de uitwerpselen vezelrijk zijn.

De eerste stap in het proces is het schoonmaken van de derrie om onzuiverheden zoals steentjes, modder, bladeren en vuil verwijderen. Vervolgens worden de vezels gedurende 4 tot 6 uren gekookt tot ze een dichte pulp vormen. Door het lange kookproces worden ook mogelijke bacteriën onschadelijk gemaakt.

Deze ‘poeppulp’ wordt verstevigd door er nog ander vezelrijk materiaal aan toe te voegen zoals maïsstengels, ananasschil, hooi, schors, … Dit mengsel wordt in bollen gekneed om er vervolgens papiervellen van te maken via een proces dat nog niet veel veranderd is sinds het in het China van de 1ste eeuw werd ontwikkeld. De pulp gaat in een waterbad waar iemand het eruit schept met een zeef, gespannen over een houten kader. De pulpmassa wordt gelijkmatig over het kader verspreid om het vervolgens in de zon te laten drogen.

Eens helemaal droog worden de verschillende vellen op de gewenste grootte geknipt en gebonden tot dagboekjes, notitieblokken, fotoboeken, wenskaarten, … Handgemaakt, vrij van chemicaliën en helemaal organisch! 

Je vindt vanaf half januari deze notitieboekjes van olifantenpoeppapier in je Wereldwinkel.