Skip to main content

Partnerfonds: steun aan kwetsbare groepen

Sommige van onze producentengroepen werken in zulke moeilijke omstandigheden dat extra steun meer dan welkom is. Het Partnerfonds speelt in op ernstige en onverwachte situaties en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen bij de meest kwetsbare partners van Oxfam-Wereldwinkels.

Steun onze producenten via het partnerfonds

Wil je het Partnerfonds steunen?

Dat is kinderspel: stort je bijdrage met vermelding van ‘Steun Partnerfonds’ op het rekeningnummer BE27 7805 9212 3173 (BIC: GKCCBEBB). Als je in een kalenderjaar 40 euro of meer geeft, krijg je automatisch een fiscaal attest toegestuurd.

Wat doet het Partnerfonds?

Het Partnerfonds biedt bijvoorbeeld ondersteuning op het vlak van management, het duurzamer maken van de productie- en verwerkingsketen, kwaliteitsverbetering, markttoegang, marktstudies, organisatieversterking, netwerking, fairtrade- of biocertificering en productontwikkeling. Zo geven we een extra duwtje in de rug aan producentenorganisaties die veel potentieel hebben, maar hindernissen ondervinden om de vruchten van de internationale markt te kunnen plukken. Bovendien voedt de ondersteuning vanuit het Partnerfonds de rechtstreekse samenwerking met onze producenten.

Jij kan ons daarbij helpen. Door jouw gift kan Oxfam-Wereldwinkels met veel enthousiasme blijven timmeren aan de weg naar duurzame economische ontwikkeling in het Zuiden.

Enkele voorbeelden

 • Steun bij projecten die een extra financiële injectie vragen
  Het fonds financierde de aanplanting van nieuwe koffieplanten bij Ankole (Oeganda). Die hebben de boeren broodnodig omdat de klimaatverandering vaker ziektes veroorzaakt op de bestaande koffieplanten. Daarnaast verdeelden we zaden voor bomen die schaduw geven aan de koffieplanten en het water in de bodem vasthouden. Ook dat is een manier om de impact van de klimaatopwarming te milderen.

  In DR Congo ondersteunde het Partnerfonds een analyse door een lokale onderzoeker van hoe de globale tendensen in de koffieketen zich laten voelen in de Kivustreek. De kennis wordt vertaald in vormingen die de organisatiestructuur van de drie Congolese koffiecoöperaties Sopacdi, Muungano en RAEK mee versterken.

  In 2018 hebben zware regens de theefabriek van onze producenten in Laos ernstig beschadigd waardoor de kwaliteit van de theeproductie achteruitging. Het Partnerfonds investeerde mee in de renovatie van de verwerkingsplaats.

 • Op weg zetten naar fairtradecertificatie
  In Laos steunen we sinds 2014 de theeproducenten in het verkrijgen van de biocertificatie voor hun waardevolle thee om op die manier de afzet te vergroten. De steun gaat enerzijds naar vormingen en anderzijds naar het meefinancieren van het certificaat. Van zodra de verkoop van hun bio-thee de certificatie dekt bouwen we onze steun af. 

 • Ondersteuning in de lokale en internationale vermarkting
  In 2014 zorgde het Partnerfonds ervoor dat een vertegenwoordiger van de Oegandese koffieproducent ACPCU (Ankole) naar de BIO-FACH-beurs in Duitsland kon en op deze hoogmis voor de biomarkt potentiële Europese klanten kon ontmoeten. Sinds 2018 krijgen de theeproducenten in Laos een duwtje in de rug bij de lokale vermarkting van hun thee: ze ontwikkelen een eigen verpakkingslijn, promomateriaal en nemen deel aan lokale beurzen.

 • Producentengroepen sterker maken
  In Ivoorkust werken we met Coopasa, een jonge en beloftevolle cacao-coöperatie die geleid wordt door twee vrouwen. De coöperatie wordt gedragen door haar leden, maar moet nog grote stappen zetten op bestuurlijk vlak. Daarom deden we in 2018 een doorlichting en zorgden we voor opleidingen administratie en boekhouding. Als de eerste hindernissen overwonnen zijn, werken we de komende jaren aan de uitdaging om met duurzame teelttechnieken het inkomen van de boeren structureel te verhogen. We bekijken ook hoe we deze cacao op termijn in onze chocolade kunnen verwerken. 

Heel erg bedankt voor je steun!