Pinora

Het voordeel van lid te zijn van de associatie ligt vooral in een betere markttoegang, de fairtradepremie, de trainingen die we als boer genieten en het gebruik van machines die de associatie met de premie kocht om te snoeien en te sproeien.
Kyawasi Theophilus, secretaris van Ahafo Ano Citrus Growers Organization

Sinds 2015 bevat het sinaasappelsap van Oxfam, naast Braziliaans concentraat (afkomstig van onze partners Coagrosol en Coopealnor), ook sinaasappelconcentraat uit Ghana. We kopen in bij twee associaties:

  • Assin Citrus Growers and Marketing Organization: deze associatie zag het levenslicht in 1997 en werd voornamelijk opgericht om de verkoop van sinaasappels aan tussenhandelaren in Ghana, Ivoorkust en Togo beter te organiseren. De 350 leden hebben gemiddeld 1 ha sinaasappelveld en daarnaast telen ze vaak ook cacao, casava en oliepalm.
  • Nyame Akwan Citrus Farmers Association: in 2007 ontstond deze associatie naar aanleiding van het feit dat de boeren hun sinaasappels wel konden vermarkten (vooral aan tussenhandelaren in Burkina) maar volledig machteloos stonden als het ging over prijzen, betalingsvoorwaarden enzovoort. De tussenhandelaren pikten soms het fruit op met de belofte later terug te komen om te betalen maar dat gebeurde niet altijd. De 104 leden hebben samen 400 hectare sinaasappelveld. Daarnaast zijn de meeste leden actief in cacao en maïs.

De lokale boeren leveren hun fruit sinds 2016 aan de fabriek van Pinora. Zij staan garant voor de kwaliteitsvolle verwerking tot concentraat. Bovendien ondersteunen ze de landbouwers met technisch advies, educatie en toegang tot kredietlijnen. Dankzij opleidingen en langetermijnrelaties creëert Pinora een betrouwbare aanvoer van hoogwaardig vruchtensap.