Poo Pluk Saparot

Voor de 20 boeren van de Poo Pluk Saparot Fairtrade Group betekent fair trade heel veel. Zij zijn de pioniers van de regio.
Pipaht Sukijpaneenij, Poo Pluk Saparot - 2009
  • Poo Pluk Saparot

De coöperatieve Samroiyod in Thailand telt een duizendtal leden, actief in ananas en rietsuiker (die wordt verwerkt in culinaire Thai sauzen, currypasta's en wokschotels). Binnen deze coöperatieve bestaat er een kleinere groep van Fairtrade gecertificeerde boeren. Deze groep heet Visahakit Chumchon Kum Sahakorn Poo Pluk Saparot Fairtrade Group, of in het kort: Poo Pluk Saparot Fairtrade Group. Poo Pluk ('producent') Saparot ('Ananas') Fairtrade Group is een groep van 59 ananasboeren die hun fruit laten verwerken en exporteren via Samroiyod Food Corporation.

De overkoepelende coöperatieve Samroiyod is een boerenorganisatie die drie hoofdzaken promoot onder de boeren in de regio. Ten eerste biedt ze de nodige ondersteuning om te produceren volgens de kwaliteitsstandaard van fair trade. Ten tweede springt ze bij waar kan indien er investeringen moeten gebeuren. Ten slotte biedt ze vorming aan de boeren om hun kennis op het gebied van productietechnieken te vergroten.

De fairtrade premie wordt in eerste instantie besteed aan vorming over duurzamere productie: hoe meststoffen veilig bewaren, welke bescherming dragen bij het bewerken van de velden, hoe optimaal omgaan met water. Daarnaast is er zijn er projecten ter bescherming van het milieu, zoals de aanplant van nieuwe bomen, zodat de gemeenschap een groenere leefomgeving wordt. Ten derde gaat de premie ook gedeeltelijk naar gemeenschapsprogramma’s zoals bijvoorbeeld het gezondheidscentrum van de streek.

De ananasboeren in de betreffende regio zijn over het algemeen laagopgeleid. Voor hen betekenen betere prijzen en de fairtrade premie mogelijkheid tot groei. Fair Trade Original Nederland is nauw bij dit traject betrokken, en hielp de groep bij het verkrijgen van het FairtradeCertificaat.