Skip to main content

Prikkel - jongerenweekend

Prikkel is de jongerendriedaagse van Oxfam en Broederlijk Delen, dit jaar de feestelijke 25ste editie van vrijdagavond 16 tot zondagavond 18 februari 2018

Waarom zou je komen? Omdat je wil proeven van onze workshops over eerlijke chocolade, honger, oneerlijke sweatshops en de kwaliteit van fairtradeproducten. Omdat je inspiratie zal opdoen bij boeiende duurzame projecten in Brussel. Omdat je het interactieve activistische Fight For Your Chocolate Right-spel niet mag missen! Omdat je je wil laten opsluiten in de escape room en je wil leren champignons kweken in je kelder. Omdat we veggie eten serveren op bijna-gastronomisch niveau. EN! Omdat je op zaterdagavond de benen van onder je lijf zal dansen op het feestje van de eeuw!

 

22 nov, 2017

Programma Prikkel 2018

THE CHOCOLATE EDITION
 
Vrijdag

21u - 22u Keynote voorzitter van Peruviaanse coöperatie CIAP

Zaterdag

10u – 12u Klimparcours JES teambuilding

10u – 12u Katelijne Suetens & Marleen Willemsen (beleidsmedewerkers Broederlijk Delen).                           
Wat is honger? Politieke dimensie, wereldwijd kader maar vertrekkende uit Oeganda

10u – 12u Antonie Fountain, directeur Voice netwerk (vereniging van vakbonden en ngo's die lobbywerk doen om een wereldwijde duurzame cacaoketen te verkrijgen).
Lancering cacaobarometer en duiding wereldwijde problemen in cacaosector. Mogelijks in gesprek met iemand van Mondelez.

10u – 12u Hans Canters, van dienst Politiek-Zuid-Jongeren Oxfam-Wereldwinkels, komt haarfijn uitleggen wat coöperatieve mechanismen zijn, en waarom deze zo moeilijk in de praktijk te brengen zijn.

10u – 12u Rollenspel over de textielcampagne van Oxfam-Magasins du Monde. Deze workshop is in het Frans.

14u – 16u Tour des Alternatives. We bezoeken Molenbeek in twee talen, met veel enthousiasme, en ontdekken hoe alternatief Molenbeek wel is.

17u – 18u Nicolaas Viaene van Little Food (productie, verwerking, promotie van krekels) biedt een aperitiefhapje aan. En toont waarom krekels de wereld kunnen redden.

17u – 18u Thomas van Globelink (organisatie voor jong en duurzaam geweld) presenteert zijn Escape Room. Kan jij in het jaar 2050 ontsnappen aan de wereld die om zeep gaat?

17u – 18u Een inleefreiziger van Broederlijk Delen vertelt over zijn Ugandese inleving. Over gender en empowerment.

17u – 18u Hanne en Jantien van Oxfam-Solidariteit reserveren de klimzaal voor een klimspel met als thema ‘fiscale transparantie’.

17u – 18u Actieworkshop Oxfam-Magasins du Monde. Deze workshop is in het Frans.

Zondag

10u – 12u Ingriet van Labo VZW (laboratorium waar kritische burgers werken aan sociale verandering) leert je media en maatschappij interpreteren met haar krantentheater

10u – 12u Bart werkt als beleidsmedewerker cacao bij Oxfam-Wereldwinkels. Zijn workshop is getiteld ‘Beyond Fairtrade’. Hij vraagt zich luidop af wat labels op producten doen, waar ze hun nut bewijzen, en waar ze falen.

10u – 12u Op het hoofdkantoor van Oxfam-Solidariteit bieden we twee inleefateliers aan. Mondiapolis (in het Frans), en Global Warming (in het Nederlands).

9u45 – 10u45 Met Elena gaan we champignons plukken op het kantoor van Permafunghi. Deze workshop is in het Frans.

11u-12u30 Little Food vertelt wederom over de kracht van krekels, nu in het Frans.

13u30 – 15u30  Het grote Fight for your Chocolate Right spel wordt u aangeboden door de voltallige Prikkel Crew. In vele talen.
 

Dit was Prikkel 2017: the Global Market

50 jongeren verzamelden zich op het Nationale Secretariaat van Oxfam-Wereldwinkels en claimden dat gebied als hun Global Market. Eén weekend dé broedplaats van ideeën, leuke workshops, en inspirerende mensen. Vele onderwerpen kwamen aan bod: deeleconomie, TTIP, coöperatieve mechanismen, wapenhandel, mensenhandel. Kortom, elk stukje van de globale markt kwam aan bod. En de deelnemers, die zagen dat het goed was.

Dit was Prikkel 2016: recept voor eerlijke wereldhandel

Een weekend lang vroegen we ons af waar ons eten vandaan komt en hoe het bij ons terecht gekomen is. Hebben die duizenden kilometers ons voedsel niet zuur gemaakt, van al dat warme zweet? Of zout, van de zee waarover het vaak komt? Terwijl wij en een resem topsprekers ons hierover verontwaardigden, ging onze kookploeg aan de slag, met als resultaat een heerlijk palet van vegetarisch, biologisch, fair trade en lokaal eten. En als afsluitmoment: een heuse Food Fight! 

Vragen?

Ben je geïnteresseerd om Prikkel mee vorm te geven? Wil je helpen om posters of flyers op te hangen in jouw buurt? Eén adres: prikkel [at] oww [dot] be.

Check de Facebookpagina voor meer sfeerbeelden.

Documenten