Skip to main content

Prikkel - jongerenweekend

Prikkel is het activerend inspiratieweekend van Oxfam en Broederlijk Delen, dit jaar vindt deze plaats van vrijdagavond 15 tot zondagavond 17 februari 2019 in Bokrijk. Het thema? De Donut Economie!

26 nov, 2018

prikkel banner

Dit jaar vertrekken we van het inspirerende boek van Oxford-econome Kate Raworth over de 'donut-economie'. In dat alternatief voor het economische systeem streven we niet naar eeuwige groei, maar naar een betere toekomst voor iedereen. En dat binnen de grenzen van onze planeet, uiteraard. Schematisch ziet deze structuur eruit als - je raadt het al - een donut. 

Klinkt smakelijk? Kom naar Prikkel en je komt te weten hoe je zelf binnen de donut kan leven. 

We werken aan concrete oplossingen in een mix van to-the-point workshops, opzwepende adviezen-tot-verzet en out-of-the-box aanzetten voor onomkeerbare veranderingen. Omdat je niet wil blijven práten over grote problemen, maar ook iets wil dóen. 

SCHRIJF JE IN

Praktisch:

 • Wie? Voor enthousiastelingen van 16 tot 30 jaar
 • Wanneer? 15 februari om 18u tot 17 februari om 15u
 • Waar? De Hoeve, Hasseltweg 383 3600 Genk
 • Prijs? €35, verblijf en maaltijden inbegrepen. Je inschrijving is pas geldig na betaling.
 • Schrijf je vóór 5 februari in. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!
   

SCHRIJF JE IN

Programma:

Vrijdag 15/2

Uur Activiteit Wat?
18u00 Feestelijk onthaal aan station Bokrijk Stap vanuit de trein meteen in de donut-wereld. Ontdek onderweg naar De Hoeve meteen hoe de Donut Economie alles verbindt!
20u00 Verwelkoming Digitale verwelkoming door niemand minder dan Kate Raworth zelf
20u30 “Het einde van de wereld? Een try-out!” Een eco-comedyshow van de Low Impact Man die op interactieve wijze met het publiek op zoek gaat naar de schokken die ons deze eeuw kunnen overkomen.

 

Zaterdag 16/2

Uur Activiteit Wat?
10u00 Workshop 1: keuze
 1. De Donut - een discussie
  Denk en discussieer mee over (het leven in) de donut economie. Is de donut economie de ideale oplossing? Of zie je tekortkomingen aan het model? Wat bepaalt of de mensheid in de donut kan leven? Zijn er silver seeds die ons sneller in de donut krijgen?
 2. Transitie naar een sociaalecologische economie en samenleving
  Hoe werkt onze globaliserende economie, waarin werk en milieu sterk benadeeld zijn ten opzichte van kapitaal, precies? Hoe kunnen we de noodzakelijke transitie naar een sociaalecologische economie en samenleving verwezenlijken? Krijg antwoord op deze vragen en laat je inspireren door de vernieuwende ideeën over coöperaties van specialist Dirk Barrez!
 3. Praktijkvoorbeeld door Samenlevingsopbouw vzw
  Samenlevingsopbouw vzw, bewakers van de sociale ondergrens, presenteren ons een straffe case, onderbouwd met hun visie op duurzaamheid, waar de donut een belangrijke rol in speelt.
13u30 Workshop 2: keuze
 1. De nationale donut
  Hoe ziet de Belgische donut eruit? Waarop scoort België goed, beter best? Of is het eerder slecht, slechter, slechtst? Kom het antwoord op deze prangende vraag hier ontdekken!
 2. Enterprise Challenge
  Hoe ziet een NGO of bedrijf eruit als het helemaal binnen de donut zou opereren? We denken er samen over na en gaan vervolgens aan de slag om er eentje te maken.
16u00

Filosofische wandeling door Domein Bokrijk

Altijd al gedroomd om zoals de echte filosofen al wandelend te mijmeren over de wereld? Dan is dit je kans! Ga mee op twee van de vier thematische wandelingen en krijg de kans om in het bijzijn van een expert te filosoferen en discussiëren over het thema.

 
 1. De mens en de evolutie
  Zijn we aangepast aan de wereld waarin we leven? Hoe kunnen we bepaald gedrag begrijpen vanuit de evolutie? Maar waar is ‘de mens’ eigenlijk voor gemaakt? Zijn we op de goede weg of lopen we onszelf voorbij?
 2. Samen leven
  Om binnen de grenzen van de planeet te kunnen leven, moeten we in België inzetten op wonen in stads- en dorpskernen.Hoe kan dit een verrijking zijn voor onze samenleving en hoe pakken we bijkomende uitdagingen aan?
 3. Vrijheid en grenzen
  Zijn grenzen aan onze vrijheid een noodzaak om de toekomst van onze planeet te garanderen? Of is het niet ethisch verantwoord dit te verlangen?
 4. Open Source
  Het hoe wat waar en vooral de voor- en nadelen van open source en enkele inspirerende voorbeelden
22u00 Feest  

 

Zondag 17/2

Uur Activiteit Wat?
10u00 Krantenkoppenveroverspel Hoe zou een utopische wereld binnen de donut eruit zien? Met welke krantenkoppen sta je op? Eén ding is zeker: je hebt een lasershootgun nodig om te overleven!
12u30 En Actie! De actie experts van Oxfam komen je de kneepjes van het actievoeren bijbrengen. Ze worden hierdoor bijgestaan door Elisabeth Renzaglia, een Amerikaanse activiste. Vervolgens gaan jullie zelf aan de slag om een actie uit te werken.De leukste actie wordt nationaal gelanceerd in het voorjaar!
15u15 The end Om 15u15 kan je vol nieuwe ideeën de trein opstappen in Bokrijk station!

 

SCHRIJF JE IN

Annuleren?
Mail prikkel [at] oww [dot] be. We kunnen wegens reservaties en voorschotten helaas slechts de helft van de inschrijvingskost terugbetalen.

Helpen? 
Ben je geïnteresseerd om Prikkel mee vorm te geven? Wil je helpen om posters of flyers op te hangen in jouw buurt? Eén adres: prikkel [at] oww [dot] be.

 

Sfeerbeelden van de vorige edities:
 

Dit was Prikkel 2018: The Chocolate edition
Tijdens onze workshops leerden we over eerlijke chocolade, honger, oneerlijke sweatshops en de kwaliteit van fairtradeproducten. We deden inspiratie op bij boeiende duurzame projecten in Brussel. We speelden het interactieve activistische Fight For Your Chocolate Right-spel. We ontsnapten uit een escape room en kweekten champignons in de kelder. En op zaterdagavond dansten we de benen van onder ons lijf op het feestje van de eeuw!

 

 

Dit was Prikkel 2017: the Global Market
50 jongeren verzamelden zich op het Nationale Secretariaat van Oxfam-Wereldwinkels en claimden dat gebied als hun Global Market. Eén weekend dé broedplaats van ideeën, leuke workshops, en inspirerende mensen. Vele onderwerpen kwamen aan bod: deeleconomie, TTIP, coöperatieve mechanismen, wapenhandel, mensenhandel. Kortom, elk stukje van de globale markt kwam aan bod. En de deelnemers, die zagen dat het goed was.

 
 

Check de Facebookgroep voor meer sfeerbeelden.

Documenten
Trefwoorden