Coopesarapiqui

Voor onze yuca krijgen wij van Oxfam een prijs die gevoelig hoger ligt dan de (te lage) marktprijs in Costa Rica. Van de fairtradepremie krijgen wij een deel om ons te ondersteunen in de koffieteelt. Met de rest van de premie worden sociale projecten opgezet.
  • Coopesarapiquí
  • Coopesarapiquí

Koffie produceren wij al jaar en dag. Coopesarapiqui is dan ook één van de negen coöperaties die lid zijn van COOCAFE, een partner van Oxfam die fairtradekoffie verkoopt. Naast de teelt van koffie houden wij ook twee supermarkten en een ijzerwinkel open in de streek. Maar koffie werd steeds minder en minder rendabel in onze streek. Dus gingen we op zoek naar alternatieven. Die kwamen er in 2009 toen het chipsproject met Oxfam van start ging. Sindsdien leveren wij yuca (maniok) aan de coöperatie, die er verschillende smaken chips mee maakt.

We hebben nu ons eigen yucaveld, dat gefinancierd werd met een lening van INFOCOOP, een overheidsorgaan in Costa Rica dat kleine boeren ondersteunt. Viermaandelijks oogsten wij zo’n 15 ton yuca voor de productie van chips. De yuca wordt verwerkt in de chipsfabriek ProSnacks in de hoofdstad San José. Voor onze yuca krijgen wij van Oxfam een prijs die gevoelig hoger ligt dan de (te lage) marktprijs in Costa Rica. Van de fairtradepremie krijgen wij een deel om ons te ondersteunen in de koffieteelt. Met de rest van de premie worden sociale projecten opgezet zoals het aankopen van kookbenodigdheden in scholen. Sinds kort leggen enkele vrouwelijke leden zich toe op het maken van zeepjes en ook hiervoor wordt een deel van de fairtradepremie gebruikt

Na de yuca leveren wij sinds 2013 ook bananen om chips van te maken. De bananen komen van enkele individuele leden van de coöperatie. Bananen- en koffieteelt zijn complementair (zo beschermen de grote bladen van de bananenbomen de koffieplant tegen regen bijvoorbeeld), dus ook hier krijgen wij een welkome aanvulling op ons inkomen.