Green Net

Al mijn gewassen worden nu duurzaam geteeld, de variatie aan plantengroei op mijn perceel is daarvan het bewijs. Er groeien verschillende variëteiten groenten en fruit, wat voorheen ondenkbaar was. Bovendien worden mijn percelen niet langer aangetast door insecten of parasieten. Integendeel, ze zijn resistenter geworden.
Bonsaard Tontam, rijstteler in Yasothorn
  • Green Net
  • Green Net
  • Green Net

Green Net is een organisatie die de ontwikkeling van biologische landbouw in Thailand ondersteunt en promoot. Green Net verzorgt de vermarkting en export van biologische rijst, thee, kruiden, katoen en kokosmelk. Zij overkoepelen in totaal 1100 landbouwersfamilies, georganiseerd in 8 groepen. De boeren weren kunstmatige meststoffen, werken alleen met dierlijke mest en verdelgen insecten met extracten van bladeren.

Green Net vierde in 2013 haar 20ste verjaardag. De organisatie is er niet enkel in geslaagd om de relaties tussen honderden families van kleine boeren te stabiliseren en hun een afzetmarkt te garanderen, maar zij heeft ook hun partnerschap geherdefinieerd. Met de hulp van NGO Earth Net werden de landbouwmethodes verbeterd, werden er professionele oplossingen gevonden met betrekking tot klimaatverandering, en werden duurzamere productiemethodes in gebruik genomen. Deze realisaties maken het de producenten mogelijk om meer opbrengst te halen uit hun kleine percelen, voor hun eigen consumptie te telen en tegelijkertijd de lokale markt te bedienen.

De 675 families van kleine bioproducenten zijn verspreid over het hele land. De meerderheid van de rijsttelers wonen in de meest gekende rijststreek Yasothorn. Green Net werkt in deze regio samen met ongeveer 530 rijstproducenten, die ook over molens beschikken om hun rijst te vermalen. De verpakkingsfabriek bevindt zich ook in Yasothorn, waardoor een efficiënte kwaliteitscontrole, verpakking en opslag mogelijk is. Naast de door FLO gecertificeerde rijstproducenten krijgen ook de producenten van kokosnoten uit de regio Prajuab een fairtradepremie.