Koopmanskloof

Sinds we onze eigen wijn bottelen, gaat een deel van onze winst naar een fonds voor arbeiders en eigenaars. Dat gebruiken we om onze huizen te renoveren en onze kinderen naar de secundaire school of universiteit te sturen.
Rydal Jeftha, manager van Koopmanskloof
  • Rydal Jeftha
  • Koopmanskloof
  • Koopmanskloof
  • Koopmanskloof
  • Koopmanskloof

Met 520 hectaren wijngaard is Koopmanfloof één van Zuid Afrika's grootste fairtradewijnproducenten. Op hun zes boerderijen telen ze voornamelijk struikwijnstokken. Daarnaast beheren ze nog 98 hectaren natuurreservaat.

In Koopmanskloof bezitten de 86 zwarte, permanente arbeiders al enkele jaren één van de zes boerderijen. 18% van de aandelen van het bedrijf is in handen van de workers, 33% is in handen van Rydal Jeftha, de zwarte manager van Koopmanskloof en een echte fairtradepionier. Hij vertelt ons iets meer over de organisatie.

"Al meer dan 100 jaar wordt er bij ons wijn geproduceerd, maar tot 2005 verkochten wij deze in bulk aan anderen, die er hun eigen naam opzetten en de wijn doorverkochten. Met de opkomst van de beweging Black Economic Empowerment, die onder andere meer boerderijen in de handen van kleurlingen wil zien, hebben we het roer omgegooid en zijn we onze eigen wijn beginnen te bottelen.

"Sindsdien gaat een deel van onze winst naar een sociaal fonds voor de workers. Dit fonds gebruiken we om onze huizen te renoveren en onze kinderen naar de secundaire school of universiteit te sturen. We houden er ook een crèche voor de kleinsten mee open."

"Zelf ben ik erg trots op onze Koopmanskloof Pinotage Rosé. Pinotage is een heel speciale druivensoort voor ons als Zuid-Afrikanen. Deze soort werd in ons land ontwikkeld en past dus perfect bij de teeltomstandigheden. De pinotagedruif is een kruising tussen de pinot noir en de hermitage en draagt de beste eigenschappen van beide druivensoorten in zich."