La Riojana

Het is mijn droom dat onze druiventelers dezelfde kansen zouden krijgen als onze consumenten in Europa. Ze werken net zo hard als alle anderen, dus zouden ze ook dezelfde mogelijkheden moeten hebben.
Walter Carol, La Riojana - 2018
  • La Riojana
  • La Riojana
  • La Riojana
  • Walter Carol, La Riojana
  • Opgericht in 1940
  • Partner sinds 2010
  • Rechtstreekse aankoop van rode en witte wijn en van schuimwijn
  • La Rioja, Argentinië

La Riojana is enorm belangrijk voor de ruim 400 leden. Onze coöperatie overkoepelt 80% van de kleine en middelgrote wijnproducenten in de provincie La Rioja. 

Dankzij de coöperatie kunnen wij heel wat materiaal goedkoper aankopen. En zonder La Riojana zouden we nooit op de fairtrademarkt geraakt zijn, waar we een mooie prijs voor onze wijn krijgen. Een comité, het 'Organo Mixto', beslist over de besteding van de fairtradepremie. De fairtradepremie wordt vooral gebruikt voor educatie (bouwen van scholen of informaticacursussen), waterputten, milieubescherming en gezondheidszorg.

Daarnaast krijgen we heel wat technische ondersteuning van de coöperatie. Viviana Michel, onze landbouwdeskundige, komt vier of vijf keer per jaar langs. Dan checken we samen de toestand van de wijngaard. Viviana geeft het startsein voor de oogst. Niemand voelt beter dan zij wanneer de druiven er klaar voor zijn.

Sinds 1996 werken we bij La Riojana aan de overschakeling naar biologische landbouw. Al 168 ha wijngaarden zijn biologisch gecertifieerd. Biologische wijnproductie zit in de lift in Argentinië, al gaat het nog maar om twee procent van de totale Argentijnse wijnproductie. Maar er zijn goede vooruitzichten, bevestigt ook Pancho Barreiro, organisator van de Fair of Organic Wines in Buenos Aires: "De temperaturen zijn goed voor de productie van biologische wijnen, omdat druivenplagen niet kunnen overleven. Ze sterven binnen een dag, wat het makkelijk maakt om op een natuurlijke manier biologische wijn te produceren." (bron)

La Riojana is één grote familie. We zoeken samen naar oplossingen als er een probleem is. Ik hoop dat we samen de kwaliteit van onze wijnen nog kunnen verbeteren. Zo bekijken we momenteel of het haalbaar is om te investeren in een eigen installatie om schuimwijn te maken. Dat zou ons minder afhankelijk maken van de huidige verwerker. Die is vijfhonderd kilometer verderop gevestigd en behandelt ons, als ‘kleine garnaal’, soms stiefmoederlijk.