Mananara

In het natuurreservaat Mananara-Noord behielden vanillekwekers hun traditionele teeltmethodes van vanille op kleine lapjes grond met zo'n 20 à 40 vanilleplanten.
  • Partner sinds 2009
  • Aankoop van vanille via GEPA - Duitse fairtradeorganisatie
  • Mananara, Madagascar

De vanille-orchidee levert de specerij vanille. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, hoewel die nu bijna overal tussen de keerkringen wordt gekweekt. Madagascar produceert  twee derde van het wereldwijde aanbod aan vanille.

Deze vanille wordt gekweekt in het regenwoud van de noordelijke regio's. Grote plantages vervangen er geleidelijk aan de traditionele teeltwijze, waarbij vanille geplant wordt aan de voet van hoge bomen uit het woud.

In het beschermde natuurreservaat Mananara-Noord, in de noordoostelijke punt van het eiland, behielden vanillekwekers hun traditionele teeltmethodes van vanille op kleine lapjes grond met zo'n 20 à 40 vanilleplanten. De vanille-orchideeën worden handmatig bevrucht met de hulp van een fijn stokje.

De orchideeën worden gekweekt in afgelegen dorpjes, verspreid in het natuurreservaat en enkel door kleine weggetjes verbonden met de haven. Mananara is met de wagen slechts 3 of 4 maand per jaar bereikbaar. Door het regenseizoen zijn de wegen de rest van het jaar onberijdbaar.