Sopacdi

Koffie telen is wat ik doe, en ik ben trots op mijn werk. De coöperatie betaalt me een goede prijs voor mijn oogst. De koffieteelt brengt me nu meer op dan vroeger. Bovendien kan ik bij Sopacdi voor een prikje nieuwe koffieplanten krijgen.
Josephine Semire Buzukanwa, Sopacdi
  • Sopacdi
  • Sopacdi
  • Sopacdi
  • Sopacdi
  • Partner sinds 2010
  • Rechtstreekse aankoop van koffie
  • Kivu, Congo

Sopacdi werd opgericht in 2003 in Minova, op een boogscheut van de Rwandese grens. Van meet af aan was de doelstelling duidelijk: het verbeteren van de levensomstandigheden van de kleine producent, voornamelijk via het telen en de vermarkting van koffie. En niet zomaar de eerste de beste koffie. De bodem, het klimaat en de hoogte van de streek (tot 1400 meter boven de zeespiegel) vormen de ideale ingrediënten voor het afleveren van hoogwaardige arabicakoffie, gegeerd in het buitenland. De eerste successen lieten niet lang op zich wachten. Sopacdi bouwde haar afzetmarkt beetje bij beetje uit, wat zich vertaalde in een zondvloed van lidmaatschapsaanvragen van boeren uit de buurt. Terwijl ze van start ging met enkele honderden leden, klokt de coöperatie vandaag al af op meer dan 7.000 koffieboeren. 

Ondanks de schermutselingen in de regio in het najaar van 2012, is het parcours dat Sopacdi momenteel rijdt ronduit indrukwekkend. Op vijf jaar tijd konden ze de verkoop van hun koffie verhonderdvoudigen (van 3 ton in 2010 naar gemiddeld 330 ton per jaar in 2013-2014-2015). Allemaal verkocht op de fairtrademarkt!

Het succes van Sopacdi is onder meer toe te schrijven aan de bouw van een wasstation voor de koffiebessen, een opslagplaats en een hele resem droogtafels, gefinancierd door (het Partnerfonds van) Oxfam en andere fairtradeorganisaties. Vooral de droogtafels zijn belangrijk: het aantal tafels dat de coöperatie heeft om de versgeplukte koffiebessen in de zon te laten drogen, bepaalt in grote mate hoeveel koffie de coöperatie kan verwerken, en welke kwaliteit de koffie zal hebben. Ook de bouw van een eigen kwaliteitslabo voor koffie en de opleiding van een koffieproever zorgden ervoor dat Sopacdi de kwaliteit van haar koffie over het hele productieproces nauwgezet kan opvolgen.

Maar niet alleen de logistieke uitbreiding hielp mee aan de uitbouw van Sopacdi. Minstens even belangrijk zijn de vormingen die de boeren kregen dankzij steun van het Belgisch ontwikkelingsagentschap. Dankzij de bijstand van landbouwdeskundigen verbeterde de kwaliteit van de koffie en werd de productie milieuvriendelijker. Ondertussen is Sopacdi dan ook zowel fairtrade- als biologisch gecertificeerd.

Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels investeerde in verschillende projecten bij Sopacdi: bezoek aan Biofach-beurs in Duitsland om contact te leggen met nieuwe klanten, vorming voor koffieproducenten over erosiebeperking, composteren en schaduwteelt.

Na afronden van het door de federale overheid (DGD) gefinancierde en door Oxfam-Wereldwinkels uitgevoerde ontwikkelingsprogramma in 2016 is Sopacdi nu een handelspartner van Oxfam. De cooperatie zet zelf verder in op agro-ecologie en de versterking van de basiscoöperaties. Oxfam Fair Trade begeleidt hen in de zoektocht naar meer afzet op de internationale markt. 

Deze reportage van het Belgisch ontwikkelingsagentschap geeft meer uitleg bij de fairtradekoffie uit Kivu.