Skip to main content

Protectionisme op maat van de sterkste

De internationale gemeenschap faalt niet alleen door niet in te grijpen op de systeemfouten eigen aan de markt. De huidige spelregels van het internationale handelen zijn zelfs nadrukkelijk op de machtige Westerse leest geschoeid.  In plaats van als motor voor ontwikkeling te fungeren, zetten die spelregels een krachtige rem op de ontwikkeling van het economisch potentieel van het Zuiden en de wereld.

 

25 apr, 2016

 

  • Invoerheffingen, belastingen die verschuldigd zijn bij invoer, op grondstoffen zoals suiker en katoen drijven de prijs bij ons op, en smoren het perspectief van efficiëntere producenten in het Zuiden.

 

  • Invoerheffingen nemen - naargelang de interne belangen - toe naarmate het product een hogere graad van afwerking heeft ('tariefescalatie'). Een verwerkende industrie in het ontwikkelende Zuiden maakt bij voorbaat geen schijn van kans.

 

  • Subsidies aan de eigen boeren in het Westen kosten niet alleen handelvol belastingsgeld, ze vervalsen de internationale concurrentie ten nadele van efficiëntere en duurzame boeren, en ze verdringen producenten in ontwikkelende landen zelfs van hun eigen markt van lokaal geconsumeerde goederen zoals maïs, uien of kip.

Een dergelijke context dwarsboomt zonder twijfel fundamenteel de ontwikkeling van een duurzaam economisch weefsel in het Zuiden. Dit is veel meer dan schuldig verzuim: de spelregels van het internationale handelen worden nadrukkelijk op de machtige Westerse leest geschoeid. Consumenten, belastingbetalers en het ontwikkelende Zuiden betalen het gelag.

>> Eis een ander beleid