Red del Vino

Wij zijn fier dat wij via Oxfam ons product, het resultaat van vele jaren hard werk, kunnen exporteren naar Europa. Het geeft hoop en vertrouwen in onze investeringen en moed om te blijven doorgaan.
Osvaldo Díaz

In deze video over Red del Vino kom je heel wat te weten over de coöperatie en de Campesino carmenère-wijn. Stagiaire Ellen Desmet maakte deze video tijdens haar verblijf van 5 maanden in Colchagua.

In de Valle de Colchagua, internationaal gekend om haar uitstekende wijnproductie, ligt het idyllische Santa Cruz. In en rond dit kleine stadje, hebben we ons in 2004 met 19 kleine wijnproducenten verenigd.

Met de associatie Red del Vino staan we sterker op de zeer competitieve Chileense wijnmarkt. De prijzen op deze markt worden gezet door grote wijnhuizen met veel politiek-economische macht. Fair trade helpt ons om ons te differentiëren van deze invloedrijke massaproducenten en, via eerlijke handelsregels, toch een kwalitatief product op de markt te brengen.

Initieel verbouwden we enkel druiven, ondertussen zijn we via Red del Vino ook trotse handelaars met kennis van wijn. Deze positie bezorgt ons meer onafhankelijkheid. Sommigen onder ons maken ook artisanale wijn om op de lokale markt te verkopen, vaak aan de toeristen die onze streek bezoeken.

Extra inkomsten zijn broodnodig om de financieel minder sterke leden van de associatie een duwtje in de rug te geven. De associatie heeft voldoende potentieel om de oogst van alle producenten zelf te verwerken tot wijn, maar momenteel ontbreken de middelen voor de aankoop van extra vaten. Via de aankoop van gebottelde wijn, helpt Oxfam-Wereldwinkels dan ook bij de verdere uitbouw van dit project. 

> Meer over Red del Vino op de blog van Ellen De Smet, die als Oxfam-stagiaire in Chili verbleef en op de Facebookpagina of het Youtubekanaal van Red del Vino.