Skip to main content

Regiowerking Leuven

ontdek wat onze regio te bieden heeft

 
Je kan terecht in zes bruisende winkels met een boeiende scholenwerking. Maak kennis met ons aanbod voor bedrijven en organisaties. Organiseer een Fair Trade@Home en laat je bijstaan door je lokale wereldwinkel.

Klasbezoek in de wereldwinkel

scholenwerking  bedrijven en verenigingen  Fair Trade@Home  contact

 

Onze winkels

Zin om bij ons binnen te springen voor eerlijke producten of een gratis kop fairtradekoffie? Dan heb je de keuze uit zes Oxfam-Wereldwinkels in Herent en Leuven, die samen de vzw Oxfam-Wereldwinkels Regio Leuven vormen. Je vindt ons op deze adressen:

Oxfam-Wereldwinkel Leuven
Parijsstraat 56
016/22.01.35
Open: ma tot za (10u-18u)

Oxfam-Wereldwinkel Herent
Wijgmaalsesteenweg 15
016/29.21.00
Open: wo (10u-18u) en za (10u-18u)

Oxfam-Wereldwinkel Heverlee
Naamsesteenweg 133
016/29.41.02
Open: di tot za (10u-18u) én zondagmarkt tot 12u30 op het Arenbergplein

Oxfam-Wereldwinkel Kessel-Lo
Leuvensestraat 38
016/25.58.90
Open: di tot za (10u-18u)

Oxfam-Wereldwinkel Wijgmaal
Gebroeders Tassetstraat 91
016/44.03.25
Open: ma (9u-11u), wo (13u30-16u), vr (9u-11u & 17u-19u) en za (13u30-17u)

Oxfam-Wereldwinkel Wilsele
Mechelsesteenweg 19
016/20.75.01
Open: wo (14u-19u), vr (15u-19u), za (10u-18u) en zo (10u-13u)

Blijf altijd en overal op de hoogte van onze activiteiten, acties en evenementen in het Leuvense: like de Facebook-pagina met het regionieuws uit Leuven!

 

Scholenwerking

Ontdek met de hele klas het verhaal achter eerlijke handel en onze producten. Voor iedere leeftijd voorzien we een uniek aanbod op maat. Een bezoek aan onze wereldwinkels, educatief materiaal voor in de klas, je eigen wereldwinkel of een begeleide activiteit op school organiseren, het kan allemaal. Leerzaam en leuk. Snel aan de slag dus! Contacteer ons meteen.

Met de klas naar de wereldwinkel

Klassen of groepen leerlingen kunnen actief op speurtocht in onze winkels. Via een zoekactie in de winkelrekken ontdekken scholieren de criteria van eerlijke handel. Een bezoek aan de wereldwinkel duurt ongeveer anderhalf uur oftewel twee lesuren. De kostprijs van het bezoek bedraagt 25 euro voor klassen van de kleuter- en lagere school en 35 euro voor klassen van het secundair onderwijs.

 • Kleuters laten we ludiek kennismaken met eerlijke handel via een vertelverhaal. Zo volgen we Lotta, een lieveheersbeestje uit Paraguay dat op een suikerrietstengel woont en haar huisje kwijtraakt wanneer het riet gekapt wordt. Door samen met Lotta het suikerriet achterna te gaan, leren we wat eerlijke handel is. Nadien gaan we op zoektocht in de wereldwinkel: kunnen we Lotta’s huisje terugvinden?
 • Voor de eerste graad van het basisonderwijs halen we ontbijtproducten uit de rekken en ontdekken we waar ze vandaan komen. We bekijken een film over eerlijke handel en proeven een sapje uit de wereldwinkel.
 • Bij de tweede en derde graad van het basisonderwijs komen we samen te weten wat de producten van eerlijke handel zo speciaal maakt en bekijken we een film over de weg die producten afleggen van bij de boer tot in de winkel.
 • In het secundair onderwijs ontdekken we via zoekopdrachten en een film de belangrijkste voorwaarden en impact van eerlijke handel.

Eerste hulp voor leerkrachten

Via onze uitleendienst – in de wereldwinkel van Leuven – kunnen leraren gratis een ruim aanbod aan spelen, lesmappen, video’s en dvd’s over eerlijke handel en diverse Noord-Zuidthema’s ontlenen. We vragen enkel een kleine waarborg. Je maakt best vooraf een afspraak als je materialen wil ontlenen.

Een wereldwinkel op school

Laat leerlingen in actie schieten! Met hun eigen Wereldwinkel op School (WoS) maken leerlingen uit het Leuvense elkaar warm voor eerlijke handelsproducten én het verhaal erachter. Ze voeren zelf promotie, richten een winkeltje in en openen het, houden het kasboek bij en zetten activiteiten op rond eerlijke handel.

Wil je zelf een wereldwinkel opstarten op jouw school? We helpen je graag bij de voorbereidingen en bieden ondersteuning bij vorming over eerlijke handel.

Wereldkleur en Oxfam-Wereldwinkels slaan de handen in elkaar!

Leer het verhaal van onrecht in de wereld(handel) kennen via een persoonlijk verhaal. Vertrekkende van producten van eerlijke handel vertellen we het verhaal van de mensen die ze maken en de moeilijkheden die zij ondervinden om een menswaardig leven te leiden. Het persoonlijke verhaal van de workshopbegeleider van Wereldkleur maakt heel concreet wat de impact van onrecht is op een mensenleven.

Deze unieke samenwerking tussen Wereldkleur en Oxfam-Wereldwinkels biedt jou de kans om je leerlingen op een actieve manier te laten kennismaken met een persoonlijk verhaal van migratie, dat gekaderd wordt binnen de onrechtvaardige machtsbalans tussen Noord en Zuid. Hieruit vloeien workshops voort met als thema’s koken, recyclage, koffieceremonie en theeceremonie.

Wereldkleur is een initiatief van de dienst Diversiteit en Gelijke Kansen van de stad Leuven met meer dan 80 interculturele workshops. Een bontgekleurde groep van mannen en vrouwen uit alle hoeken van de wereld zorgt voor de begeleiding. Ze doen dat elk vanuit hun eigen ervaring en achtergrond en praten vlot Nederlands. Vraag een workshop aan bij de stadsdienst op het nummer 016/27.28.80 of via wereldkleur [at] leuven [dot] be.

Workshops in je klas

Op aanvraag komen we in jouw school activiteiten begeleiden. We verzorgen specifieke lessen en projecten rond eerlijke handel of organiseren activiteiten rond de Noord-Zuidproblematiek.

Ons aanbod voor kleuters:

 • Lotta zoekt haar huis (prentenverhaal)
  We tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
  — Extra activiteit: kleurprent Lotta
  — Duur: 1 lesuur
  — Kostprijs: 25 euro
 • Ontdekkingstocht naar eerlijke handel (workshop)
  Een pakje gaat de kring rond en wanneer de muziek stopt, mag er één laagje uitgepakt worden. Aan de hand van verschillende opdrachten en spelletjes maken de kleuters kennis met eerlijke handel.
  — Duur: 1 lesuur
  — Kostprijs: 25 euro​
 • Kinderen in Afrika (fotopresentatie)
  Aan de hand van foto’s bekijken we het leven van Adowa, een meisje in Ghana en dochter van een cacaoboer. We ontdekken dat de boeren het moeilijk hebben om genoeg geld te verdienen aan hun cacao, maar ook dat eerlijke handel daar een oplossing voor heeft. En natuurlijk proeven we ook van die eerlijke chocolade.
  — Duur: 1 lesuur
  — Kostprijs: 25 euro​

Ons aanbod voor het basisonderwijs:

 • Cacaostan (rollenspel)
  "In Cacaostan is het alle dagen warm. Ideaal voor het kweken van cacao, waarmee lekkere chocolade wordt gemaakt. Kruip in de huid van een cacaoboer, maak en verkoop je cacaobonen en bouw je eigen dorp. Maar verloopt alles wel eerlijk?" Dit actief (rollen)spel laat kinderen vanaf 7 jaar kennismaken met de wereld van de (on)eerlijke handel. Als cacaoboeren ervaren ze zelf hoe onrechtvaardig de handel loopt. Samen denken we na hoe het eerlijker kan.
  — Doelgroep: 1ste graad
  — Duur: 2 lesuren
  — Kostprijs: 25 euro​
 • Lotta zoekt haar huis (prentenverhaal)
  We tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
  — Doelgroep: 1ste graad
  — Extra activiteit: kleurprent Lotta
  — Duur: 1 lesuur
  — Kostprijs: 25 euro​
 • Kinderen in Afrika (fotopresentatie)
  Aan de hand van foto’s bekijken we het leven van Adowa, een meisje in Ghana en dochter van een cacaoboer. We ontdekken dat de boeren het moeilijk hebben om genoeg geld te verdienen aan hun cacao, maar ook dat eerlijke handel daar een oplossing voor heeft.
  — Doelgroep: 1ste graad
  — Duur: 1 lesuur
  — Kostprijs: 25 euro​
 • Eerlijke handel, kinderspel (quiz)
  Voor de leerlingen van de 2de en 3de graad van het basisonderwijs ontwikkelden we een 'oneerlijke' quiz. De leerlingen spelen in 5 groepen een quiz en worden beloond met Oxfam-centen. Wanneer ze aan het einde van de quiz hun centen gaan inruilen voor chocolade, lijkt er iets niet te kloppen ... In deze quiz komen verschillende aspecten van eerlijke handel aan bod, spelen we een rollenspel, bekijken we filmmateriaal en proeven we van producten van eerlijke handel.
  — Doelgroep: 2de en 3de graad
  — Duur: 2 tot 3 lesuren
  — Kostprijs: 25 euro​
 • Chico en de chocoladetrafiek (inleefspel)
  Chico woont in Vervanyrië. In het Zuiden heeft hij het best naar zijn zin, ook al is het er niet altijd even gemakkelijk. De spelers krijgen het ook meteen naar hun zin, want ze mogen chocoladedesserts maken voor het schoolfeest. Met een boodschappenlijstje gaan ze naar de winkel, op zoek naar de nodige ingrediënten. Als ze ontdekken welke ingrediënten uit eerlijke of oneerlijke handel voortkomen, neemt het spel een andere wending. In dit bordspel staan de leerlingen stil bij de keuzes die ze maken in de winkel: kiezen ze voor eerlijke handel?
  — Begeleid bordspel
  — Doelgroep: 3de graad
  — Duur: 3 lesuren
  — Kostprijs: 25 euro​

Ons aanbod voor het secundair onderwijs:

 • De cacaoconferentie
  "Exclusief vandaag in je klas een speciale uitzending van het journaal over de wereldcacaoconferentie!" De leerlingen maken in deze workshop kennis met het onrecht in de internationale cacaohandel. We spelen een chocoladequiz en maken kennis met de handelsketen van chocolade. Nadien spelen we in een rollenspel een internationale cacaoconferentie waarbij producenten, internationale handelaars en consumenten met elkaar in debat gaan.
  — Doelgroep: 2de en 3de graad
  — Duur: 2 lesuren
  — Kostprijs: 35 euro​
 • Chocoladeproeverij
  We verdiepen ons bij deze workshop in de wondere wereld van cacao en chocolade. Via een quiz en een spel ontdekken we het onrecht in de wereldhandel in cacao. We maken kennis met de producenten en hoe van een cacaoboon chocolade gemaakt wordt. We proeven van eerlijke chocolades en bespreken hoe eerlijke handel het anders aanpakt dan de traditionele handel.
  — Duur: 2 lesuren
  — Kostprijs: 35 euro​
 • Eerlijke handel, wasda?!
  In deze laagdrempelige workshop, geschikt voor leerlingen van de 1ste graad, maken we kennis met eerlijke handel. Onrecht in de wereld wordt in beeld gebracht en de leerlingen worden via creatieve opdrachten uitgedaagd om op zoek te gaan naar oplossingen voor de oneerlijke handel.
  — Doelgroep: 1ste graad
  — Duur: 2 lesuren
  — Kostprijs: 35 euro​
 • Serieus gesjareld
  Bij dit bordspel worden de leerlingen zowel op het spelbord als daarbuiten geconfronteerd met onrecht. Samen staan we stil bij de impact van onrechtvaardige machtsverhoudingen. De leerlingen zoeken creatieve manieren om hiermee om te gaan. Een bordspel dat beklijft!
  — Duur: 2 lesuren
  — Kostprijs: 35 euro​

Contacteer ons

Ben je overtuigd en wil je met de klas een bezoek brengen, een workshop op school plannen of samen met ons een project uitwerken? Neem contact op met onze educatieve medewerker voor een afspraak. Zij kan samen met jou een aanbod op maat ontwikkelen.

 

Bedrijven en verenigingen

Ambrosia van de goden binnen handbereik

Doe eens iets anders met je leden, collega’s, klanten of sympathisanten! Haal onze producten binnen via een wijn- of chocoladeproeverij. Stilzitten en in slaap dommelen is er niet bij. We laten jou op een interactieve manier kennismaken met Oxfam-Wereldwinkels.

Zo ontdek je — in het comfort van je eigen bedrijf of lokaal — de producten, hun herkomst en het verhaal van onze partners. Wil je graag meer informatie of wil je een bezoek plannen? Neem meteen contact op met Soetkin.

 

Fair Trade@Home

Wil je knus thuis samen met familie en/of vrienden kennismaken met eerlijke handel? Dat kan met onze Fair Trade@Home-formule. Nodig familie en vrienden uit voor een (h)eerlijk avondje. Wij vertellen tijdens het proeven het verhaal van eerlijke handel. Neem contact op met Soetkin om een Fair Trade@Home te plannen.

Je kan kiezen uit vier formules:

 • Fair Trade@Home Chocolade
  Tijdens deze avond maak je kennis met eerlijke handel en de werking van Oxfam-Wereldwinkels. Via een quiz verdiepen we ons in de geschiedenis en teelt van cacao. In de loop van de avond worden zes soorten chocolade geproefd.
   
  De totale duur van deze Fair Trade@Home is ongeveer 1,5 uur.

  We hanteren de volgende prijzen:

  ·         6-10 personen: 5€ pp
  ·         11-40 personen: 4€ pp
  ·         40+ personen: 3€ pp

 • Fair Trade@Home Wijn
  Leer wijn van de andere kant kennen via het verhaal van onze wijnboeren. Doorheen deze workshop word je ingewijd in de geheimen van het proeven van wijn. We beginnen deze avond met het verhaal van eerlijke handel en Oxfam-Wereldwinkels. Nadien proeven we zes wereldwijnen onder de deskundige begeleiding van een sommelier.
   
  Een wijnproeverij duurt ongeveer 2 uur.

  We hanteren de volgende prijzen:

  ·         10-15 personen: 15€ pp
  ·         16-30 personen:13€ pp
  ·         31-45 personen: 11€ pp

 • Fair Trade@Home Koffie
  Ook de koffieproeverij start met een kennismaking met eerlijke handel. Nadien worden we door een barrista, specialist in koffie, ingewijd in de geheimen van koffie en gaan we zelf ons (h)eerlijk kopje koffie zetten.
   
  De koffieproeverij duurt ongeveer 2 uur.

  We hanteren de volgende prijzen:
  ·         6-10 personen: 5€ pp
  ·         11-30 personen: 4€ pp

 • Fair Trade@Home Wereldkeuken 
  Keukenprinsen en -prinsessen, laat je inspireren door deze workshop! Nadat je kennisgemaakt hebt met het verhaal van eerlijke handel, ga je samen met potten, pannen en fairtrade ingrediënten aan de slag. Nadien proef je uiteraard van deze (h)eerlijke recepten, vergezeld van een bijpassend wijntje.
   
  De kookworkshop duurt ongeveer 2,5 uur.

  We hanteren de volgende prijzen:

  ·         6-10 personen: 5€ pp
  ·         11-40 personen: 4€ pp
  ·         40+ personen: 3€ pp

   

Contact

Soetkin Vanbeselaere
Parijsstraat 56
3000 Leuven
0496/12.00.32
regioleuven [at] oww [dot] be

 

onze winkels  scholenwerking  bedrijven en verenigingen  Fair Trade@Home