Skip to main content

Scholenacties

Scholen te lande, verzamel jullie en schiet in actie! Want twee keer per jaar roepen we vanuit Oxfam-Wereldwinkels scholen op om zich te verzamelen, om té gekke acties in elkaar te steken en om de wereld te tonen dat het zo niet verder kan. Laten we onze stem verheffen, laten we tonen dat het anders moet én dat we geloven in een eerlijke wereldhandel.

'QUE?! Afvoeren dié handel!' (Week van de Fair Trade 2016) en 'Handel nu!' (World Fair Trade Day 2017) zijn onze twee scholenacties. Meer dan ooit tevoren zullen we die in het schooljaar 2016-2017 aan elkaar linken.

Waar we met 'QUE?!' verontwaardiging willen zaaien, willen we met 'Handel nu!' vooral actie oogsten. Beide scholenacties zullen in het teken staan van de twee belangrijkste grondstoffen van chocolade, namelijk cacao en (riet)suiker.
 


 

QUE?! Afvoeren dié handel! – Week van de Fair Trade 2016 

que mailbanner

 • Wat? QUE?! Afvoeren dié handel!
 • Thema? chocolade, met focus op de cacao- en rietsuikerketen
 • Wanneer? van 5 tot 15 oktober
 • Info, inspiratie, registreren? zie que.oxfamwereldwinkels.be

Aan de actie was zoals elk jaar een wedstrijd gekoppeld.

De jury selecteerde met grote zorg volgende 6 laureaten voor 2016:

 • GO Athenuem Avelgem (voor de 3de keer in 5 jaar!)
 • Universiteit Hasselt
 • Sint-Bavohumaniora Gent
 • Brugge Sint-Leo Hemelsdaele
 • Sint-Niklaas Technisch Berkenboom-Instituut

En, een speciale vermelding voor het gemeentebestuur / GOSC van Alken, die alle 6 basisischolen van Alken bereid vond om en bezoek te brengen aan de lokale wereldwinkel!

De jury dankt alle deelnemers nogmaals erg uitdrukkelijk voor hun deelname, en wenst iedereen een boze, verontwaardigde, combatieve, solidaire, standvastige en eerlijke verderzetting van het schooljaar!

Tot in mei, tot 'Handel nu!'. Noteer alvast vrijdag 12 mei 2017!


 

Handel nu! – World Fair Trade Day 2017

handel nu

Blokkeer 12 mei 2017 alvast in je agenda! De website staat vanaf half maart online. Hieronder kun je het verslag lezen van de vorige editie.

Handel nu 2016 zit er al op, en jullie hebben weer flink van je laten horen. Blijkbaar is suiker niet langer enkel een gezondheidsthema in de Vlaamse scholen. Hoezee! Bekijk de foto's en filmpjes van alle geregistreerde acties op fairtradeday.be.

De acties

De jury zag spreuken en tekeningen met suikerklontjes, zelfgeschreven suikerliedjes en suiker-lepel-estafetteloopwedstrijden. We ontdekten pop-upstores, massa’s suikerquizzen, met namen en boodschappen beplakte politici, verkoopstanden à la Wereldwinkels op School, blinde proeverijen en talloze eerlijke ontbijten en koffiestops.

We bespeurden ook een heuse website, een fotoshoot, een cocktail-lounge-bar en honderden boterhammen met choco. Er passeerde zelfs een leerkracht die als suikerproducent naast een aftandse truck poseerde! We noteerden hoe een burgemeester in het stadhuis toelichting kreeg over eerlijke handel en hoe fairtradezoektochten en -picknicks als paddenstoelen uit de grond schoten in refters, speelplaatsen of sportweides. Kortom: heel veel pret, plezier, lol en leute!

De winnaars

Dit zijn de Vlaamse laureaten van Handel nu, editie 2016:

 • West-Vlaanderen: Vrij Handels- en Sportinstituut Brugge
  én BSGO De Glimlach Zedelgem (ex-aequo)
 • Oost-Vlaanderen: Sint-Lievensinstituut Sint-Lievens-Houtem
 • Antwerpen: Sint-Jan Berchmanscollege Mol
 • Vlaams-Brabant: GO! Atheneum De Ring Leuven
 • Limburg: Atheneum Tongeren

Alle laureaten worden persoonlijk gecontacteerd. Indien mogelijk wordt de ‘Handel nu’-award nog dit schooljaar uitgereikt. Het Atheneum van Tongeren is de primus inter pares en ontvangt een live optreden van Die Verdammte Spielerei.

De jury wenst alle betrokken leerlingen, leerkrachten, directies, ouders, grootouders, burger- en andere vaders, politici, ... en uiteraard alle vrijwilligers te bedanken voor zoveel inzet!
 


 

Organiseer een traject rond eerlijke handel doorheen het schooljaar

Acties geven het beste resultaat als iedereen het verhaal erachter kent en zich betrokken voelt. We stimuleren en ondersteunen scholen om doorheen het hele schooljaar trajectmatig rond eerlijke handel te werken. Dit proces is een fantastische manier om leerlingen mee te nemen in het achterliggende verhaal van eerlijke handel.

Wat dacht je van een bezoek aan de wereldwinkel, proeverijen, of zelfs een partner op bezoek op je school? Contacteer ons en samen met jou zoeken we naar een traject op maat. Wij zijn alvast superenthousiast! Doen jullie mee?
 

Documenten