Skip to main content

Serendipalm: biologische palmolie uit eerlijke handel

Het Serendipalmproject produceert fairtrade- en biologisch gecertificeerde palmolie. Op die manier profiteren kleinschalige boeren en hun gemeenschappen mee van de verhoogde vraag naar palmolie. Oxfam garandeert zo een verantwoordelijke en transparante keten.
 

11 aug, 2014

Palmolie is enerzijds uniek door zijn producttechnische eigenschappen en zijn hoge rendement. Anderzijds is het omstreden, door de manier waarop het ontgonnen wordt (met negatieve ecologische en sociale gevolgen) en om gezondheidsredenen. De positieve eigenschappen van palmolie duwen de vraag de hoogte in, waardoor de negatieve aspecten van de productie en consumptie van palmolie helaas alleen maar toenemen.

Lees hier hoe Oxfam daarmee omgaat

Duurzame palmolie van Serendipalm in de Oxfam-chocopasta
Oxfam koopt de palmolie voor haar chocopasta aan bij een associatie van kleinschalige palmolieboeren uit Ghana (Asuom). Ghana behoort tot de grotere West-Afrikaanse regio waar de oliepalm van nature voorkomt. In Ghana worden oliepalmen al vele jaren verbouwd door plaatselijke boeren. Enerzijds voor lokale consumptie en anderzijds om hun inkomen uit het telen van andere gewassen (bijvoorbeeld cacao en citrus) aan te vullen. Voor de productie van palmolie moet dus geen hectare regenwoud gerooid worden. Het Serendipalmproject produceert bovendien fairtrade- en biologisch gecertificeerde palmolie onder het IMO Fair For Life-label. Door de combinatie van fairtrade- en biologische criteria verzekert het label naast een billijke vergoeding voor boeren en arbeiders ook volledige traceerbaarheid. Op die manier profiteren kleinschalige boeren en hun gemeenschappen toch mee van de verhoogde vraag naar de grondstof en garandeert Oxfam een verantwoordelijke en transparante keten.

Ondersteuning van boer en fabrieksarbeider
Het Serendipalmproject ging in 2006 van start met het opzetten van een eigen ruwe verwerkingsfaciliteit en verenigt vandaag ruim 600 boeren uit zes verschillende gemeenschappen. Gemiddeld bezitten de kleine boeren anderhalve tot twee hectare grond om oliepalm te verbouwen.

Het verwerkingsatelier stelt daarnaast ongeveer 200 personen tewerk, een groot deel van hen zijn ongeletterde vrouwen die zich verenigd hebben in de Daniema Women Association. Alle arbeiders in de fabriek zijn sociaal verzekerd en krijgen naast een Kerst- en Paasbonus ook een gratis warme maaltijd per dag. Na het persen van de olie uit de palmvruchten gaan de perskoek en de resten van de vruchtenbundels gratis naar de boeren, die deze gebruiken als biologische mest. De maatregel kadert in een strategie om op een biologische manier de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, waardoor een gelijke oppervlakte land meer kan opbrengen. Via de associaties hebben de boeren ook toegang tot nieuwe en verbeterde zaailingen. Ten slotte verleent Serendipalm de boeren ook renteloze kredieten om hun velden te helpen onderhouden in het laagseizoen.

Versterking van de gemeenschap
De boeren krijgen voor hun vruchten een prijs die boven de lokale marktprijs ligt. Daarbovenop ontvangen ze ook een biologische en een sociale premie. De biologische premie (10% bovenop de aankoopprijs) wordt rechtstreeks uitbetaald aan de individuele boeren, die deze meestal gebruiken om de arbeiders te betalen die de velden onderhouden (snoeien en wieden). De sociale premie komt ten goede aan de hele gemeenschap. Een democratisch verkozen comité waarin zowel boeren (uit de verschillende gemeenschappen) als arbeiders van de verwerkingsfaciliteit vertegenwoordigd zijn, bepaalt wat ermee gebeurt. In het verleden werd de premie onder andere gebruikt voor de bouw van waterputten en publieke toiletten in de omliggende dorpen.