South Organic

Met de fairtradepremie koopt de organisatie schoolmateriaal aan en verbetert ze de watervoorziening en -verdeling.
  • Partner sinds 2010
  • Invoer van dadels voor fruitrepen via Tropical Wholefoods
  • Kebili, Tunesië

South Organic is een kleine Tunesische koepelorganisatie in Kebili, aan de noordelijke rand van de Sahara. Ze exporteert producten van twee boerenverenigingen: Groupement d’intérêt Collectif de Dergine en Groupements d’intérêts collectifs Barghoutia. De groepen verenigen boeren die dadels, vijgen en granaatappels telen.

‘Deglet Nour’ is een exclusieve dadelsoort die makkelijk bewaart. De boeren telen deze soort enkel en alleen voor de export. 

De organisatie werkt aan kwaliteitsverbetering van de oogst en commercialiseert de dadels. De oogst in de regio is erg variabel en zorgt voor een onstabiel inkomen. Dankzij de biologische teelt, het herstel van traditioneel zaaigoed, en eerlijke handel, biedt South Organic ondersteuning aan 122 kleine boerenfamilies. Dadels zijn basisvoedsel en bovendien de enige rijkdom die de regio heeft. 

Met de fairtradepremie koopt de organisatie schoolmateriaal aan en verbetert ze de watervoorziening en -verdeling. Water is schaars in de regio. Het waterbeheer gebeurt traditioneel door gemeenschapscoöperaties. In een roterend systeem krijgt elke boer om de drie weken gedurende enkele uren water via een complex netwerk van kanaaltjes. Het water stroomt zo tot bij elke palmboom en zorgt voor een efficiënte irrigatie.