Surin Ricefund

De leden ontwikkelden nieuwe infrastructuur voor beter waterbeheer

Het Surin Ricefund is een project dat kleine rijstproducenten in India en Thailand ondersteunt in de omschakeling naar duurzame biologische productiemethoden. Dit werd opgezet in samenwerking met de Zwitserse ontwikkelingsorganisatie Helvetas, lokale partners en universiteiten in Zwitserland, India en Thailand.

De rijstboeren kunnen hun inkomen verhogen en diversifiëren door de natuurlijke bronnen duurzamer te beheren. Ze krijgen een eerlijke prijs voor hun product en kunnen investeren in hun toekomst. Het project versterkt ook de lokale capaciteit, infrastructuur en het kwaliteitsmanagement :HACCP en GMP (Good Manufacturing Practices).

De organisatie telt 573 kleinschalige rijstboeren. Ze investeert in de professionalisering, de organisatieplanning en kwaliteitsverbetering. De leden ontwikkelden nieuwe infrastructuur voor beter waterbeheer, met onder andere de fairtradepremie: vanuit een vijver wordt met een pomp op zonne-energie water naar het rijstveld gepompt.

Surin Ricefund werkt met een uitgekiend ‘system of rice intensification’. Dat houdt o.a. in dat het rijstveld afwisselend bevloeid en drooggelegd wordt en dat er mechanisch gewied wordt. Dit systeem zorgt voor stevigere planten met meer opbrengst, minder ziektes en plagen, minder kosten en betere kwaliteit.