Thee

De theesector is een voorbeeld bij uitstek van een handelsketen waarin een klein groepje grote spelers het voor het zeggen heeft. 85% van de wereldproductie is in handen van zeven voedingsbedrijven, waarvan Unilever (Lipton), Associated British Foods (Twinings) en Sara Lee (Pickwick) waarschijnlijk de bekendste zijn. Samen met de plantagewerkers, die vaak erg slecht betaald worden voor hun zware arbeid, zijn kleine theeproducenten de zwakste schakel in het hele handelsproces. Zij worden zwaar getroffen door de monopolies en vaak onrechtvaardige prijszettingen van opkopers en grote verwerkers. Ook export- en importtarieven spelen de kleine producenten parten.  Zo blijft er aan het einde van de rit nauwelijks iets voor hen over. 

Oxfam-Wereldwinkels koopt al haar thee in builtjes aan van de Sri Lankaanse fairtrade-organisatie Biofoods. Biofoods verwerkt en verpakt de thee van de coöperaties SOFA (Small Organic Farmer Association) en MOPA (Marginalised Producers Organisation). Daarnaast ondersteunt Biofoods de coöperaties met vormingen rond biologische productie en diversificatie van hun gewassen.

Onze losse thee komt uit Laos waar Oxfam-Wereldwinkels de theeproducenten fors ondersteunt in de productie, verwerking en vermarkting van hun thee. We adviseren hen over het belang van een sterke cooperatie, promoten duurzame productie en diversificatie,  we informeren over de kwaliteitseisen van de internationale markt, en we delen nieuwe markttrends en afzetmogelijkheden.  Op die manier beogen we een zelfstandige theecooperatie die een hoge kwaliteitsthee op verschillende markten aanbiedt en verkoopt aan een rechtvaardige prijs.


Documenten