Skip to main content

Uniek textiel uit India

Heel wat decoratie, servies, juwelen en textiel uit het Oxfam-gamma vind je nergens anders. Onze partners-producenten in het Zuiden maken ze op onze vraag, exclusief voor de Belgische wereldwinkelklanten. Neem nu deze keukenschort, ovenwanten, pannenlappen en handdoeken uit India.

Griet Rebry
25 okt, 2017

Hoofd product management en styliste Valentine Donck legt uit: “In dit geval heb ik de illustratie zelf ontworpen. Ik ben vertrokken van een fijn takje met zaden, dat ik ingescand en sterk vergroot heb. Die zwart-wittekening mailde ik naar onze Indische leverancier CRC (Craft Resource Centre), die ze door plaatselijke ambachtslui liet zeefdrukken op biokatoen. Zoals meestal het geval is, ging het resultaat enkele keren via e-mail heen en weer: hoe groot moet de illustratie op het product komen, zitten de kleuren goed, …? Deze zomer ging ik op bezoek bij CRC en enkele andere Indische producenten. Samen met de mensen daar bekeek ik de mogelijkheden voor het voorjaar van 2018.”

Oxfam heeft 35 partners in het Zuiden die niet-voedingsproducten van eerlijke handel maken. Ongeveer 1 op de 5 producten die zij maken, komt op een vergelijkbare manier tot stand. Valentine: “Om voor de wereldwinkels een samenhangende collectie samen te stellen, doen we steeds vaker aan productontwikkeling. Zo zorgen we ervoor dat de producten van alle 35 leveranciers elkaar aanvullen. Het pad naar een nieuw product loopt niet altijd recht van A naar Z. We nemen soms wat omwegen, maar het resultaat is dat we onze klanten unieke producten kunnen aanbieden. Ook onze producenten zijn vragende partij: door op deze manier met ons samen te werken, kunnen ze hun assortiment vernieuwen en beter inspelen op wat de Europese consument wil.”

bekijk al onze craftsproducten