Skip to main content

Van rietsuiker tot biorum

Yo ho ho en een fles met rum! 

Rum werd lang het drankje van de piraten genoemd. Gemixt met limoen was het dé remedie tegen scheurbuik op de schepen die in de zestiende eeuw in de Caraïbische Zee rondwaarden.

Die Caraïben zijn nog steeds het epicentrum van de rumproductie, verantwoordelijk voor 80% van de rum wereldwijd. Bijna elk eiland heeft zijn eigen, typische rum. Maar ook buiten de Caraïben wordt er rum geproduceerd.

In Paraguay begonnen de suikerrietproducenten van Montillo drie jaar geleden biologische rum op basis van suikerriet te maken. Sinds 2013 vind je de eenjarige rum van Montillo in de Oxfam-Wereldwinkel. Binnenkort komt er nog een driejarige biorum bij.

Van biorietsuiker naar biorum: een lange weg
De oorspronkelijke doelstelling van de coöperatie Montillo was onverwerkt suikerriet te verkopen aan een lokale suikerfabriek die fairtradesuiker verkoopt. Gaandeweg ijverde de coöperatie voor een grotere grip op de verwerkingsfase en werd ze zelf exporteur van de suiker. 
Om haar leden de kans te geven meer te verdienen aan hun suikerrietteelt, diversifieert Montillo: een paar jaar geleden startte de coöperatie met de productie van biorum. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in suikerrietland.

¿Qué pasa? 
Montillo is er in geslaagd deze biorum te ontwikkelen, maar de afzetmarkt blijkt kleiner dan gehoopt. Zonder degelijk businessplan slaagt de coöperatie er niet in voldoende rum verkocht te krijgen. 
In 2014 kocht Oxfam Fair Trade een container eenjarige rum, maar Oxfam was Montillo’s enige rumklant.

Extra ondersteuning
Met het project ‘Red Montillo’, ondersteunt Oxfam-Wereldwinkels Montillo in het zoeken naar andere kopers, zowel voor rum als suiker. In februari 2015 financierden en begeleidden we de deelname van de coöperatie aan Biofach in Duitsland, een beurs voor biologische producten. Samen hadden we er gesprekken met bedrijven die interesse konden hebben in aankopen van Montillo.

Zo’n beursbezoek is een ideale manier om een netwerk van mogelijke klanten uit te bouwen. Voor de volgende suikerrietoogst van start gaat, kan Montillo deze nieuwe contacten aanspreken om te onderhandelen over prijzen en hoeveelheden, en hopelijk ook hun producten verkopen!

Businessplan
Het project ‘Red Montillo’ voorziet ook ondersteuning bij het opstellen van een businessplan. Zo zal het bestuur van de coöperatie sterker worden in het uitwerken van (diversificatie-)strategieën. Oxfam-Wereldwinkels denkt samen met dit bestuur na over toekomststrategieën die de coöperatie structureel vooruit kunnen helpen om de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren.

In februari 2015 hebben we in Paraguay samen met de Raad van Bestuur van Montillo een aanzet gedaan voor een investeringsplan: we lijstten een reeks mogelijke investeringen op en brachten de verwachte kosten en opbrengsten voor die investeringen in kaart. Vanuit België staan we voortdurend klaar om advies en feedback te geven over hun denkpistes en berekeningen, en om hen te ondersteunen bij het opstellen van een solide businessplan.

Met onze gezamenlijk inspanningen streven we ernaar om, ondanks de oneerlijke handelsspelregels op de internationale markt, van Montillo een stabiele speler in de bio-rietsuikerketen te maken.