Skip to main content

Waarom ik zo fier ben op de vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels

Natuurlijk omdat ze bergen werk verzetten. Natuurlijk omdat ze een impact creëren voor producenten in het Zuiden, die het moeilijk hebben door de handelsregels waarbinnen ze moeten werken. Maar ik ben ook ongelooflijk fier omdat vrijwilligers, in een beweging zoals Oxfam-Wereldwinkels, een enorme bijdrage betekenen aan het maatschappelijk debat.

Tom Wouters
1 maa, 2017

Ik zie vrijwilligers deelnemen aan vormingen en inhoudelijke bijeenkomsten. Ik hoor ze debatteren in hun lokale groep, in regiovergaderingen, commissies en werkgroepen. En elke keer denk ik: “Wauw!” 

Complexe thema's op zaterdag

Want het is straf, echt straf, wat die mensen daar presteren. Op een vrije zaterdag komen ze met tientallen samen om complexe thema’s over internationale handel te bespreken. Op een avond in de week volgen ze een uitleg over mistoestanden in de aanvoerketen van koffie of beluisteren ze verhalen van vrouwen in de cacaosector. Al die informatie verwerken ze. Ze lezen, stellen vragen en ze discussiëren erover.

Alternatieven zichtbaar maken

De Oxfam-Wereldwinkelvrijwilligers zijn leergierig en hongerig naar correcte informatie. Ze nemen niet zomaar klakkeloos de verhaaltjes over zogenaamde eerlijkheid aan die sommige grote ketens klanten op de mouw spelden.

Onze vrijwilligers zijn ambassadeurs van de strijd voor een eerlijker wereld.

Onze vrijwilligers willen verder gaan. Zij willen aandacht voor de wantoestanden die nog steeds bestaan. Zij willen de alternatieven zichtbaar maken. Daarom blijven ze hun best doen om mensen meer te vertellen over producten en partners. Daarom delen ze artikels op onze website en facebook. Daarom dragen het magazine FAIR rond, begeleiden ze Fair Trade@Home en ontvangen ze klasgroepen in de wereldwinkel.
 

Doordat zij vrijwilligers zich blijven informeren en op hun beurt blijven die boodschap uitdragen, groeit de bekommernis bij meer mensen dat handel eerlijk moet. En daarom ben ik fier. Ik ben fier omdat onze vrijwilligers naast al het werk dat ze doen voor en achter de schermen van de wereldwinkel ware ambassadeurs zijn van een onophoudelijke strijd voor een eerlijker wereld. 

Niet allen in deze week van de vrijwilliger maar op alle dagen van het jaar verdient dat tonnen respect en een grote dankjewel!

Tom Wouters,
Hoofd Beweging
nationaal secretariaat Oxfam-Wereldwinkels