Skip to main content

Wat is het verschil tussen fair trade en fair chain?

Het belangrijkste verschil tussen fair trade en ‘fair chain’ is dat ‘fair chain’ uitdrukkelijker de nadruk legt op het creëren van toegevoegde waarde in het Zuiden. Door bijvoorbeeld ook de verwerking van de geteelde producten daar te doen, zoals koffie of cacao verwerken in de landen waar deze geteeld wordt. Nu gaat een kleine groep grote bedrijven lopen met het grootste deel van die toegevoegde waarde. Als we die in de producerende landen kunnen houden, hebben die landen er ook iets aan. Dan zijn ze niet langer alleen maar de leverancier van de grondstoffen, maar krijgen ze een groter deel van de koek.

26 sep, 2017

Voor Oxfam-Wereldwinkels is dit een onderdeel van eerlijke handel. We streven ernaar zo veel mogelijk toegevoegde waarde te creëren bij de producenten die de grondstoffen voor onze producten produceren.

Oxfam-Wereldwinkels staat voor een eerlijke keten: voor elk product dat je in de wereldwinkel vindt, kan je erop rekenen dat het daar eerlijk gekomen is. En de aspecten waar nog werk aan is, pakken we aan via de politieke weg.