Skip to main content

Wat als de regels oneerlijk zijn?

In het Zuiden groeien producten waar er in het Noorden grote vraag naar is. Denk maar aan de cacao voor onze chocolade of de koffie voor onze dagelijkse start van de dag. Je zou dus denken dat de boeren die cacao, koffie, rijst, thee, rietsuiker, … telen, aardig hun brood verdienen. Toch niet, de meesten zijn zelfs straatarm!

20 sep, 2016

Goed geregelde internationale handel zou boeren in het Zuiden kunnen helpen zich te ontwikkelen. Maar vandaag laten politici het na om internationale handelsregels te maken die fouten in de markt corrigeren. Daarnaast zijn er wel weer regels die kansen op ontwikkeling tegenhouden. Oneerlijk, zeker voor de zwakste schakels in de keten!

Wie maakt de regels?

Beleidsmakers op Europees en internationaal niveau bepalen de regels van het handelsspel. Binnen die context gaan de verschillende spelers aan de slag. Vandaag zien we een markt waar plaats is voor gigantische bedrijven met heel veel marktmacht, waar er geen rekening gehouden wordt met milieukosten of dat er invoertaksen betaald moeten worden op verwerkte producten of grondstoffen uit bepaalde landen.

Politici, herschrijf die regels!

Wie de pen vasthoudt, kan de regels herschrijven. Laat ons daarom met z’n allen de beleidsmakers er van overtuigen dat we wakker liggen van oneerlijke handel. Met onze stem kunnen we hen de nodige moed inspreken, om werk te maken van het herschrijven van de regels. Laten we politici op alle niveaus ervan overtuigen dat we met velen zijn die willen dat de handel volgens eerlijke regels verloopt.

Lees ons pleidooi voor een zinnig gereguleerde handel »

 

Word ambassadeur van eerlijke handel

Om de beleidsmakers duidelijk te maken dat we eerlijke handelsregels willen, moeten we met velen kabaal maken. Kabaal om beleidsmakers te overtuigen om handelsregels eerlijk te maken. Kunnen we ook op jou rekenen?

Om dat te bereiken kan je iets heel concreets doen. Koop een cadeaubon in de Oxfam-Wereldwinkel. Dat kan al vanaf € 5. Wij verpakken deze in een enveloppe die het verhaal van de oneerlijke handelsregels uit de doeken doet. Geef de cadeaubon aan iemand die ons verhaal en onze producten nog niet kent. Bedankt om eerlijke handel te verspreiden!