Skip to main content

Wereldwinkel op school

"Een Wereldwinkel op School (WoS), dat is een verkoopsstandje tijdens de pauze!" Dacht je dat werkelijk? Wel, denk dan maar snel iets anders. Een WoS, dat is leren over wereldhandelsproblematiek en je (mede)scholieren vervolgens prikkelen. Zo maak je draagvlak in de school, en klinkt de eis om de wereldhandelsregels te herschrijven steeds luider.

Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat de welvaart wereldwijd eerlijk verdeeld wordt. Een WoS is dus een sociaal engagement, de leerlingen leren een duurzame onderneming beheren én ondertussen trappen ze lekker lol met vrienden en vriendinnen!

Louis Tobback

Hoe doe je dat dan, prikkelen? Een verkoopstandje met producten van eerlijke handel en de nodige promo-activiteiten is een mooi begin. Organiseer zeker ook laagdrempelige acties die zo veel als mogelijk leerlingen bereiken met de inhoud. Uiteraard begint alles met verdieping. Zorg er dus ook voor dat de handelsproblematiek wordt opgenomen in de lessen van de Wereldwinkeliers op School.

Bekijk hier ons lesmateriaal, en bekijk hoe je een bezoek aan de lokale wereldwinkel brengt. Er zijn al meer dan 200 Wereldwinkels op School! Wordt jullie school er ook een van?

Waar?

In alle secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel.

Wie?

Streef naar een trekkersgroepje van minstens acht leerlingen en twee leerkracht-begeleiders met goesting om zich in te zetten voor eerlijke handel.

Waarom?

 • Omdat de wereldhandel, dé hefboom van mondiale welvaart, totaal van de pot gerukt is:
  — De regels van de wereldhandel zijn vreselijk oneerlijk
  — De huidige wereldhandel is absoluut niet duurzaam
 • Omdat een eerlijke wereldhandel mogelijk is
 • Omdat het extreem belangrijk is dat jongeren hun verontwaardiging delen en gehoord worden

Een WoS voldoet bovendien op een leuke en creatieve manier aan de vakoverschrijdende eindtermen!

Voorwaarden

Een WoS-werking start je met de intentie om elk jaar een doorstart te maken, met een jaarlijks leerlingenverloop of met eenzelfde groep leerlingen (van bijvoorbeeld de leerlingenraad). Als het de bedoeling is om een tijdelijke verkoopstand in de steigers te zetten is dat uiteraard ook prima, maar dan spreken we niet van een WoS. In dat geval volstaat het de lokale wereldwinkel binnen te stappen en te informeren naar de mogelijkheden.

 • Naast de intentie om een doorstart te maken stimuleren we graag verkoop, actie én educatie (zie hoger).
 • Een WoS heeft geen rigide structuur. We vragen niet om x aantal keer per jaar actief te zijn. Dat bepaalt de WoS zelf.
 • Een school kan slechts 1 WoS hebben of meerdere, als bijvoorbeeld de middenschool een ander pauzemoment kent dan de bovenbouw.

Opstart en ondersteuning

Om de WoS in de steigers te zetten kan de leerkracht-begeleider de lokale wereldwinkel binnenstappen of mailen naar scholen [at] oww [dot] be met vermelding van de moederwinkel. De leerkracht is de contactpersoon voor de lokale winkelwerking en voor het Nationaal Secretariaat van Oxfam-Wereldwinkels.

Bij aanvang vult deze contactpersoon een gepersonaliseerde online scholenfiche in en actualiseert deze elk jaar. Zo kan Oxfam-Wereldwinkels monitoren en ondersteuning op maat bieden. Als de scholenfiche is ingevuld, wordt er een startkit naar de moederwinkel verzonden en kan de WoS gelanceerd worden. Elke WoS kan eens om de vier (actieve) jaren een startkit aanvragen. Deze is gratis.

Andere ondersteuning, steeds gratis:

 • Twee scholenacties per jaar, in oktober en mei.
 • Een scholentelex, acht keer per jaar. Dé nieuwsbrief met alle weetjes over eerlijk educatie, actie en meer! Ga naar deze pagina, vul in en klaar is kees.
 • Vorming voor leerlingen: bekijk het lesmateriaal dat gebruikt wordt in de klas, en breng zeker ook een bezoek aan de moederwinkel!
 • WoS'en die een doorstart maken, of WoS'en die al jarenlang actief zijn, kunnen aanspraak maken op T-shirts, de uitreiking van een WoS-muurplaatje, en zelfs een bezoek van een producent van Oxfam-Wereldwinkels. Meer info op scholen [at] oww [dot] be.

Interesse?

Om op te starten contacteer je dus best de lokale Oxfam-Wereldwinkel. Alle verkoopafspraken maak je daar. Vergeet ook zéker niet te registreren als Wereldwinkel op School. Dat doe je dus door te mailen naar scholen [at] oww [dot] be of te bellen naar 0497/58.38.97.