Skip to main content

Wereldwinkel op school

"Een Wereldwinkel op School (WoS), dat is een verkoopsstandje tijdens de pauze!" Dacht je dat werkelijk? Wel, denk dan maar snel iets anders. Een WoS is leren over wereldhandelsproblematiek en over Noord-Zuidrelaties. Het is je engageren voor rechtvaardigheid, kennis en verontwaardiging delen én actievoeren. Het is het leren beheren van een duurzame onderneming en ondertussen samen met je vrienden en vriendinnen gewoon veel lol trappen!

Louis Tobback

Er zijn al meer dan 200 Wereldwinkels op School! Wordt jullie school er ook een van?

Waar?

In alle secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel.

Wie?

Streef naar een trekkersgroepje van ongeveer acht leerlingen en twee leerkrachten met goesting om zich in te zetten voor eerlijke handel.

Waarom?

  • Omdat de wereldhandel, dé hefboom van mondiale welvaart, totaal van de pot gerukt is:
    — De regels van de wereldhandel zijn vreselijk oneerlijk
    — De huidige wereldhandel is absoluut niet duurzaam
  • Omdat een eerlijke wereldhandel mogelijk is
  • Omdat het extreem belangrijk is dat jongeren hun verontwaardiging delen

Een WoS voldoet bovendien op een leuke en creatieve manier aan de vakoverschrijdende eindtermen. Wat meer is: een Wereldwinkel op School is niet alleen interessant door het ethische aspect, maar ook door de taakgerichte vaardigheden. Met deze argumenten kan je je leerkrachten en/of directie vast wel overtuigen!

Interesse?

Om op te starten contacteer je best de lokale Oxfam-Wereldwinkel. Alle verkoopsafspraken maak je daar. Vergeet ook zéker niet te registreren als Wereldwinkel op School. Dat doe je door te mailen naar scholen [at] oww [dot] be of te bellen naar 0497/58.38.97.

Wanneer je je registreert, ontvang je een startkit. Deze kit bevat onder andere posters, folders en een vlag van Oxfam-Wereldwinkels. En niet te vergeten: een ‘proefbon’. Met die bon kan je een pakket producten afhalen en proeven. Wat vind je zelf lekker? Wat verwacht je dat anderen lekker zullen vinden?