Skip to main content

Workshops voor vrijwilligers

Het Nationaal Secretariaat is exclusief bestemd voor de vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels. Hier kom je helemaal opgefrist naar buiten, klaar voor het nieuwe werkjaar. We bieden jullie een uiteenlopende waaier aan inhoudelijke vormingen en infosessies.

Heb je meer interesse in onze Zuidwerking? Of ben je benieuwd naar ons vormingsaanbod? Hoe zit het met ons aanbod in de winkels? Wat valt er te vertellen over de verkoop? Keuze genoeg!

5 sep, 2016
Fair Forum 2015

Uiteraard kan je niet alles meevolgen. Spreek met je gezelschap af wie welke vorming meevolgt en geef elkaar een update bij de bar. Zo vermijd je keuzestress en heb je direct al een goed gespreksonderwerp. Heb je het gevoel dat je ogen en oren te kort zal komen? Geen probleem: speciaal voor jou organiseren we enkele van onze inhoudelijke vormingen al in de voormiddag.

Geen tijd of zin om zelf te plannen? Volg het traject van ‘Winkelwonder’, ‘Educatieheld’, ‘Vernieuwer’ of ‘Verdieper’ kiezen. Meer info over de trajecten vind je bij het infopunt, buiten op de parking. Of download de trajecten voor vrijwilligers hier.

 

Handel in chocolade! Maar dan eerlijk. VERHUISD

Hoe komt het dat cacaoboeren geen gouden zaakjes doen? Een grote vraag naar chocolade en een grondstof die enkel in een beperkt gebied kan worden geteeld. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar dat is het vandaag niet. We staan stil bij de moeilijkheden in de cacao- en suikerketen. Daarbij hebben we specifiek aandacht voor de chocoladeketen die Oxfam heeft opgezet: vanaf dit najaar zullen alle tabletten en repen in de wereldwinkel traceerbaar zijn. Die traceerbaarheid is een eerste — maar belangrijke! — stap in de keten die ervoor kan zorgen dat verwerkers, ook bij een moeilijke oogst, blijven aankopen van dezelfde achtergestelde producenten in het Zuiden. En dus op een duurzame manier in hen te investeren.

 • Nationaal Secretariaat: 10u00 – 10u45
  (voor wie deze vorming graag wil meevolgen maar in de namiddag niet kan)
 • Theaterzaal Scala: 13u00 – 14u00
  (ook voor het grote publiek!)

 

Uber-verontwaardigd en kei-bereid tot actie voeren

In het najaar wekken we met onze themacampagne verontwaardiging op over de wantoestanden in de internationale handel. De handelsregels zijn oneerlijk en daar willen we met zijn allen iets aan doen. We willen wegen op de beleidsmakers die de oneerlijke regels moeten herschrijven. Ben jij een verontwaardigde vrijwilliger die mee actie wil voeren? Of ben jij een creatieveling, woordkunstenaar of tekenaar? Kom met ons meedenken om op een interactieve manier de handelsregels om te buigen.

 • Nationaal Secretariaat: 11u00 – 11u45
  (voor wie deze vorming graag wil meevolgen maar in de namiddag niet kan)
 • Nationaal Secretariaat: 15u00 – 15u45

 

De cadeaudagen zijn op komst!

800 nieuwe crafts-producten, dat verdient meer dan een woordje uitleg. Wat zijn de trends dit najaar? Welke producten hebben we voor jullie uitgekozen? Waar komen ze vandaan? Wie heeft ze gemaakt?

 • Nationaal Secretariaat: 12u00 – 12u45
  (voor wie deze vorming graag wil meevolgen maar in de namiddag niet kan)
 • Nationaal Secretariaat: 17u00 – 17u45

 

Gastvrijheid in de wereldwinkel NIEUW

Wist je dat je 7 keer meer moeite moet doen om een nieuwe klant te werven dan om een bestaande klant te behouden? Daarom is gastvrijheid in de wereldwinkel zo essentieel! En gastvrijheid is veel meer dan vriendelijkheid. Wat precies? Dat ontdek je in deze gloednieuwe workshop. We bieden deze workshop doorheen het hele jaar aan op aanvraag. Vandaag lichten we een tipje van de sluier!

 • Nationaal Secretariaat: 13u00 – 13u45

 

Gluren bij de buren

In deze sessie is afkijken toegestaan (ssst, niet doorvertellen aan de kinderen!). Enkele wereldwinkelgroepen die successen boekten binnen een bepaald aspect van hun werking komen aan het woord. De bedoeling is dat zij je inspireren. Denk aan thema’s als 'hoe interesseren we jongeren in onze werking?', 'hoe betrek je lokale politici bij acties?', 'hoe bouw je in je gemeente samenwerkingen op met andere organisaties?' of 'hoe maak je een nóg groter succes van de Oxfam Cadeaudagen?'.

 1. Jongeren in de wereldwinkel
  Het is niet altijd gemakkelijk om jong bloed te vinden voor je wereldwinkel. Hoe pakken andere winkels dat aan?
 2. Lokale politici benaderen
  Hoe overtuig je lokale politici van onze missie en betrek je hen op een creatieve manier bij onze acties?
 3. Lokale samenwerking en netwerking
  De verkoop gaat achteruit en kleine winkels kunnen nog moeilijk opboksen tegen supermarkten. Hoe ga je in jouw gemeente aan de slag om je netwerk uit te breiden en via lokale, duurzame samenwerkingen jullie winkelwerking een boost te geven?
 4. Cadeaudagen
  Naar jaarlijkse traditie organiseren heel wat winkels op het einde van het jaar cadeaudagen. Heb je zelf leuke ideeën of kan jouw groep wat inspiratie gebruiken, kom dan naar deze uitwisselingssessie.
 • Nationaal Secretariaat: 14u00 – 14u45

 

Wat is ons verhaal en hoe vertel je het?

Handel! Maar dan eerlijk. Dat willen we allemaal. Maar weten we precies wat dat inhoudt? En vooral: kunnen we dit verder vertellen? In deze workshop bespreken we eerst de kern van ons verhaal. Daarna zoomen we in op hoe je dit verhaal aan anderen kunt brengen, of het nu op de winkelvloer is, aan scholen die op bezoek komen of aan buurtbewoners tijdens een actie.

 • Theaterzaal Scala: 12u00 – 12u45
  (voor wie deze vorming graag wil meevolgen maar in de namiddag niet kan)
 • Nationaal Secretariaat: 16u00 – 16u45

 

Gaan met die Karavaan!

Karavaan is een laagdrempelig actiemodel waarbij vrijwilligersgroepen het politieke en zuidverhaal van Oxfam-Wereldwinkels uitdragen. Dit gebeurt aan de hand van een concrete case van een product, zoals rijst, of een ontwikkelingspartner, zoals Montillo in Paraguay. Als je groep graag naar buiten wil komen met ons verhaal en extra acties wil ondernemen naast de vaste campagnemomenten, dan is dit het ideale model. In deze vorming kom je alles te weten over hoe je aan zo’n Karavaan begint en welke Karavanen er al bestaan.

 • Nationaal Secretariaat: 13u00 – 13u45
 • Nationaal Secretariaat: 16u00 – 16u45

 

Serieus Gesjareld

Serieus Gesjareld is een nieuw bordspel dat gespeeld kan worden tijdens een winkelbezoek van klassen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs. Het is een ervaringsgericht spel dat ‘serieus gesjarelde’ leerlingen blijvend wil verontwaardigen over een handelssysteem dat massaal en doorlopend ‘serieus gesjarelde’ medemensen oplevert. Komt dat zien, komt dat zien, en neem na de demonstratie meteen een bordspel mee!

 • Nationaal Secretariaat: 14u00 – 14u45
 • Nationaal Secretariaat: 17u00 – 17u45

 

Productkwaliteit

Waarom duurt het zo lang voor producten bij ons in de winkel komen? Waarom worden producten teruggeroepen? Waarom zijn sommige producten plots niet meer te krijgen? De kwaliteitsingenieur van Oxfam Fair Trade geeft een woordje uitleg rond de meest voorkomende en belangrijkste kwaliteitsproblemen per productgroep.

 • Nationaal Secretariaat: 15u00 – 15u45

 

Kabaal!

Ontdek hoe je jouw Oxfam-Wereldwinkel vol jongeren kunt steken. Onze jongerencoördinator presenteert je enkele frisse ideeën en een heus stappenplan. Let op: enkel voor mensen jong van geest, kabaal verzekerd! De organisatie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

 • Nationaal Secretariaat: 13u00 – 13u45

 

Waarvoor kan ik terecht bij het Nationaal Secretariaat?

Infolijn, subsidies, regiocoördinatoren, verkoopsondersteuning, vormingen, klantendienst, Shopplus, ... Allemaal vormen van ondersteuning om jou en je wereldwinkel vooruit te helpen. Zie je even het bos door de bomen niet meer? Of wil je zeker zijn dat je geen ondersteuningsmogelijkheden mist? Kom luisteren en ontdek het allemaal!

 • Nationaal Secretariaat: 15u00 – 15u45

 

Samen voor meer grootverbruik

Veel winkels verkopen vandaag al aan grootverbruikers. Wij zijn ervan overtuigd dat we samen nog veel meer kunnen doen. Samen betekent: het Nationaal Secretariaat, de grootverbruikcentrales en vooral onze 235 winkels en 8.000 vrijwilligers. Nu we een duidelijk kader gestemd hebben op onze laatste Algemene Vergadering willen we jullie enthousiast maken voor dit nieuwe elan. We lichten kort onze plannen toe en hopen vooral op veel ideeën, commentaar en vragen.

 • Theaterzaal Scala: 14u00 – 14u45

 

De magie van agro-ecologie

Het huidige landbouwmodel is uitputtend en belastend voor het milieu. Tijd voor een nieuw model! Agro-ecologie baseert zich op natuurlijke cycli en ecosysteemfuncties, eerder dan op externe input. Door de combinatie van verschillende teelten en gewassen slaagt agro-ecologie erin om het rendement van een akker op duurzame wijze te verhogen. Maar hoe vertalen we de bestaande academische kennis naar een lokale context? En hoe stellen we die kennis ten dienste van onze koffieproducenten in Kivu?

 • Theaterzaal Scala: 15u00 – 15u45

 

Lokale marketing voor dummies: word een expert!

Wie aan marketing denkt, krijgt visioenen van multinationals die er op uit zijn om veel winst te maken met de verkoop van hun producten. De vraag stelt zich of marketing wel een plaats heeft in een non-profitorganisatie als Oxfam-Wereldwinkels. Maar technieken die in andere sectoren onder de noemer marketing toegepast worden, kunnen ook onze organisatie helpen om haar doelstellingen te verwezenlijken, zowel op lokaal als op nationaal niveau. Met de tips uit deze workshop slaag je erin om de consument een product aan te bieden op een manier die ook voor de producent fair is. En verbeter je de verkoop van je wereldwinkel.

 • Theaterzaal Scala: 16u00 – 16u45