Skip to main content

World Fair Trade Day

13 mei 2017 is de World Fair Trade Day. Dat weekend gaan duizenden vrijwilligers fietsen voor meer eerlijke handel in de wereld. Op 11 mei organiseren bedrijven een Fair Break op de werkvloer en op 12 mei gaan scholen in gans Vlaanderen aan de slag om kilometers te verzamelen om de stem van producenten in het Zuiden naar de onderhandelingstafel en politici hier te brengen. Zo voeren we samen actie voor handelregels die iedereen een kans geven op de wereldmarkt. 

Laat zo zien dat je 't meent en samen met ons eist dat handel eerlijk wordt gemaakt.

Eerlijke handel haalt de stokken uit de wielen van boeren in het Zuiden
Kies op welke manier jij wil meedoen op World Fair Trade Day. Er zijn drie opties:
1. Fiets mee en haal de stokken uit hun wielen

Op 13 mei gaan we fietsen! Zo willen we kilometers verzamelen om de afstand te verkleinen tussen producenten in het Zuiden en de politici hier. Met onze fietstochten brengen we de stem van het Zuiden letterlijk naar de onderhandelingstafel.

We stellen op 13 mei om 10u onze campagne ‘Handel! Maar dan eerlijk!’ voor aan enkele prominente Europarlementsleden op het Luxemburgplein, voor de Europese instellingen en onder luid belgerinkel. We vragen hen komaf te maken met het dubbelzinnige ontwikkelingsbeleid en aan te tonen dat ze het menen met eerlijke handel!

Nadien vertrekt een grote groep fietsers - net als in de rest van Vlaanderen - om de afstand met de producenten in Zuiden te overbruggen, want zij mogen niet langer de ‘stille afwezigen’ blijven in dit belangrijke debat.

Waarom halen we de stokken uit hun wielen?

We hopen met onze fietstochten een halt toe te roepen aan een beleid dat de ontwikkelingskansen van het Zuiden ernstig schaadt. Het huidige ontwikkelingsbeleid zorgt er immers voor dat wat met de ene hand gegeven wordt, met de andere hand weer wordt weggenomen. Het is alsof we producenten in het Zuiden eerst leren fietsen om hen nadien stokken in de wielen te steken.

Een mooi voorbeeld van dat dubbelzinnige beleid is het bestaan van tariefescalatie: het systeem waarbij importtarieven stijgen naarmate producten verder afgewerkt zijn. Op die manier worden producenten die opklimmen op de ontwikkelingsladder niet beloond, maar net afgestraft. Een beetje vreemd, toch? 

2. Bedrijven: Take A Fair Break@Work

Je kan natuurlijk ook op je werk meedoen met deze actie. Verwen je werknemers en collega’s met een gezellige pauze vol producten uit eerlijke handel. Maak hen zo attent op het belang van eerlijke handelsregels waar iedereen beter van wordt. 

Organiseer een ontbijt, vieruurtje, happy hour of koffiepauze en registreer je actie op fairtradeday.be.

3. Wedstrijd voor scholen

Neem deel met je klas of school. We stellen vrijblijvend twee soorten acties voor: kilometers verzamelen of aan de slag met rijst (andere activiteiten zijn uiteraard ook mogelijk). 12 mei een richtdatum is, de actie mag dus ook vroeger plaatsvinden.  

Registreer jullie actie op fairtradeday.be en post de resultaten. De zes beste acties worden beloond met de Handel nu-award 2017 als tegenprestatie voor hun initiatief. Eén school zal geselecteerd worden als winnaar van de actie en ontvangt een live-optreden van Die Verdammte Spielerei op het einde van het schooljaar (bekijk het wedstrijdreglement).