Over Oxfam-Wereldwinkels

Wil jij meebouwen aan een eerlijkere wereld? Het leven verbeteren van de mensen die ons voedsel produceren? Rechtvaardiger en duurzaam consumeren? Dan ben je bij Oxfam-Wereldwinkels aan het juiste adres!

Een rechtvaardige wereld zonder armoede

Er schort iets aan de manier waarop handel werkt. Miljoenen mensen die ons voedsel produceren leven in armoede en werken in onaanvaardbare omstandigheden, ondanks de miljardenwinsten in de voedingsindustrie. Bovendien staan tussen de miljoenen producenten en de miljarden consumenten steeds minder bedrijven.

Daarom werkt Oxfam-Wereldwinkels aan een structureel eerlijke wereldhandel. Want handel is een krachtige hefboom voor duurzame ontwikkeling.

Missie

Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.

Als we met velen iets doen, dan doen we er toe

Als vrijwilligersbeweging met sterke lokale verankering draagt Oxfam-Wereldwinkels van onderuit bij aan een transitie naar een duurzame samenleving. Bovendien bundelen we de krachten met Oxfam-Magasins du Monde en Oxfam-Solidariteit onder de naam Oxfam-in-België, onderdeel van Oxfam International.

In een geest van verbondenheid en solidariteit – zowel lokaal, nationaal als internationaal – kiezen we voluit voor samenwerking met organisaties en initiatieven die deze transitie mee vorm willen geven.

Ons verbindend charter

Systeemveranderaar, tot alle handel eerlijk is

Eerlijke handel mag geen ‘optie’ zijn. Oxfam-Wereldwinkels bouwt aan een structureel eerlijke wereldhandel. Niet enkel via de verkoop van producten, maar ook via lobbywerk, acties, vormingen…
Om een beter leven te kunnen opbouwen, moeten producenten een eerlijke kans krijgen om hun producten aan de man te brengen. Oxfam-Wereldwinkels toont dat dat kán. En zeg nu zelf, welke ‘winkel’ doet ons dat na?

Door onze producten te kopen of je in te zetten als vrijwilliger ondersteun je producenten overal in de wereld. Maar je doet méér dan dat:

  • Je uit je stem voor een fundamenteel ander handelsmodel.
  • Je kiest voor ethische kwaliteit en een organisatie die de lat steeds hoger legt.

Handel en verkoop

Door fairtradeproducten te verkopen tonen we dat eerlijk handelen echt kan, bovendien investeren we de opbrengst in de volgende 4 pijlers.

Acties en campagnes

We maken onze boodschap zichtbaar bij het grote publiek en geven mensen de kans om mee actie te voeren.

Educatie

Op school en daarbuiten prikkelen, informeren en sensibiliseren we mensen van alle leeftijden over eerlijke handel.

Beleidswerk

We zetten druk op de politieke agenda om systeemverandering werkelijkheid te maken.

Partnerwerking

We versterken producentenorganisaties zodat ze hun eerlijke kans kunnen opeisen.

Meer weten?

Werking

Zijn de wereldwinkels eigenlijk een winkelketen? Of is Oxfam-Wereldwinkels een ngo? En welke bestuursorganen zijn er?

Jaarverslag

Lees het laatste jaarverslag van Oxfam-Wereldwinkels/Fair Trade.

Duurzaamheidsbeleid

Oxfam-Wereldwinkels|Fair Trade drijft handel die sociaal en ecologisch duurzaam is en creëert zo meerwaarde voor alle spelers in onze handelsketen.

Bescherming tegen misbruik en uitbuiting

Oxfam kondigde in februari 2018 een uitgebreid actieplan aan om beschermingsmechanismen sterker te maken in de hele organisatie en wantoestanden uit te roeien.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief