Actietips

Onze tips houden zoveel mogelijk rekening met de nog uitbollende pandemie. Volgens de aangekondigde maatregelen (versoepelingen) start schooljaar 2021-2022 ‘normaal’. Maar we blijven waakzaam. Daarom: voor recente informatie kan je terecht bij Onderwijs Vlaanderen.

Zo neem je deel aan de actie

Verzamel de meest gemotiveerde en tofste leerlingen en leerkrachten.

 1. Verzin de mafste acties om te tonen dat jullie duurzame verandering willen in de koffiesector.
 2. Registreer jouw actie op onze website vòòr 6 oktober 2021 om 8 uur. Overweeg zeker plaktattoos of stickers te bestellen. Leerkrachten van de 3de graad lager onderwijs kunnen een handleiding van de lessenreeks bestellen.
 3. Bestel de wereldwinkelproducten en actiematerialen die je nodig hebt voor je actie bij de Oxfam-Wereldwinkel in je buurt.
 4. Maak promotie: op Smartschool, via de website van je school, in de pers, op sociale media, …
 5. Maak kabaal! Maak plezier!
 6. Post een verslagje met de leukste foto’s en filmpjes op onze website. Doe dat vòòr vrijdag 22 oktober 2021 om 8 uur. Pas dan neemt je school deel aan de wedstrijd en maak je kans op een prijs.

De wedstrijd: zes scholen in Vlaanderen en/of Brussel worden uitgeroepen tot laureaat, en mogen een mooie tegenprestatie verwachten. Raadpleeg de criteria in het wedstrijdreglement.

Als je vragen hebt over de actie of de wedstrijd, aarzel niet om ons te contacteren via scholen@oww.be, 0497/58.38.97 of 09/218.88.68.

Actie-ideeën

Hier vind je zeker een actie die op jullie lijf is geschreven. Lager of secundair, laagdrempelig of met flinke inzet, grappig of serieus, talig of met koffie, het zit er allemaal in.

Tip 1:
Bestel op oxfamwereldwinkels.be/scholenactie gratis plaktattoos of stickers ‘Eerlijk duurt het langst!’ en ontvang ze in de week voorafgaand aan jullie actie! Maak een massafoto of een portrettenreeks van getatoeëerde leerlingen of leerlingen met hun sticker.

Tip 2:
Maak een slogan! De boodschap kan op zichzelf staan, of als promotie dienen voor een actie die jullie plannen. Voorbeelden:

 • Koffie? Klets in ons gezicht!
 • Weg met de koffieboertige handel!
 • Koffie & Klimaat? Ja maat!
 • Klimaatmaten voor de koffieboer!
 • Weg met de koffieklimaatkloof!

Posters/post-its. Maak (ingekleurde) posterletters ter grootte van één raam en plak de slogan en/of datum van de activiteit op de vensters in de gaanderij, gang of klassenrij. Je kan ook toffe collages of post-its gebruiken. Vergeet niet de buurt te betrekken, en toon de slogan ook aan de buitenkant van het schoolgebouw.

Levende letters. Maak de slogan met levende lijvenletters en neem een foto in vogelperspectief. Als dat niet lukt in de school, vraag dan of je het bij de buren mag doen. Of, kan er iemand misschien een drone met camera op de kop tikken? Gebruik de foto voor digitale promo.

Letterwave. Teken de letters op groot bordkarton, neem een bord per persoon, en laat de letters domino- of golfgewijs zien. Zorg dat de hele slogan in een statisch beeld past, of dat de filmer snelle beentjes heeft.

Doe een shout-out-for-fair-coffee. Roep zo hard in de camera als mogelijk. Maak een collage met de resultaten. Of laat een groot aantal leerlingen snel langs de camera passeren. Verontwaardiging kan individueel of collectief geuit worden, verbaal en non-verbaal, met of zonder een duidelijke pointe. Misschien is het wel leuk om iedereen een deel van de boodschap te laten razen?

Tip 3:
Maak een waanzinnig groot, boos gezicht met krijt, post-its, papier-machée, koffie(bonen) of koffiebabbelaars.

Tip 4:
Leef je in in de rol van de 7 spelers in de koffieketen. Ga voor het klasbord staan. Maak gebruik van getekende tekstballonnen. Wie is er blij, verdrietig, boos, wie ziet het probleem, de oplossing, en welke boodschap heb je verder? Eindig met een mooie fotocollage en verspreiden maar!

Tip 5:
Organiseer een koffie(verkeerd)stand tijdens de pauze. Je kan een er misschien een proeverij van maken? Voor leerkrachten versus leerlingen? Of, verspreid voorafgaand koffieboontjes in de school. Doe een klas-aan-klas promo om toe te lichten dat de vinders een koffietje mogen komen drinken. Je kan voorafgaand ook een van onderstaande filmpjes delen op Smartschool.

Tip 6:
Organiseer een Bake-Off-ie: een bake off met koffierecepten die leerkrachten en leerlingen tegenover elkaar zet. Baseer je op onze recepten voor tiramisu en chocoladetaart. Of bekijk deze erg speciale koffierecepten eens. Gebruik producten van eerlijke handel waar mogelijk.

Tip 7:
Ontwikkel een koffieboerbox, waar je zo luid als mogelijk de stem van de koffieboer wil laten horen. Zorg ervoor dat de gegadigden eerst een flinke slok koffie (spuitwater boert iets lekkerder weg) kunnen drinken, om dan zo luid mogelijk te boeren voor de camera. Zo maak je duidelijk hoe boertig je de koffiebedrijven vindt! Maak een compilatie van de filmpjes en verspreid zo breed mogelijk. Wedden dat je veel reacties krijgt, en kan overgaan naar de – eventuele – volgende stap?

Tip 8:
Zorg ervoor dat je bij de directie mag aankloppen. Na de opschudding van de vorige actie(s) kunnen ze niet weigeren om consequent een rolmodel te zijn en ook fairtradekoffie te schenken via de automaat, in de refter, in de leraarskamer, op de opendeurdag, …

Tip 9:
Organiseer een online challenge waarbij twee leerlingen voor de camera de totale vrijheid krijgen om het begrip ongelijkheid uit te beelden of te beschrijven. Als het woord koffie in het filmpje sluipt kan dat een surplus betekenen. Tip: bedenk iets bij koffiekopje-op-je-kopje.

Tip 10:
Organiseer een lepel-met-knikkerloopwedstrijd waarbij een (of meerdere) van de deelnemers een koffieboon in de lepel krijgt, en de anderen het moeten stellen met een knikker.

Tip 11:
Ontwikkel een filmopname waarbij met koffiebonen en/of -pakjes een slogan of spreuk wordt uitgebeeld.

Tip 12:
Organiseer een wedstrijd waarbij leuke stop-motion filmpjes gemaakt worden die duidelijk maken dat één of enkele personen zwaar benadeeld worden tegenover (een) andere(n). Laat ook enkele koffiebonen in de filmpjes figureren.

Tip 13:
Organiseer een knikkerwedstrijd met koffiebonen en film het.

Tip 14:
Maak mooie foto’s van enkele leerlingen op een rij die elk een koffieboon in de lucht gooien, op weg naar hun opengesperde mond. Laat één leerling hetzelfde doen met een pak koffie van 250 gram. Dat is ook een ongelijke strijd.

Tip 15:
Maak met de hele school de grootste koffieboon OOIT met papier machée. Schrijf er op waarom je boos, verontwaardigd bent dat het zo loopt. Schrijf je liefste wensen voor koffieboeren neer en je eisen aan de politici om hier dringend iets aan te veranderen.

Uiteraard kan je ook met eerlijke ontbijten, shout-outs for fair trade, eerlijke automaten en tijdelijke Wereldwinkels op School een puike bijdrage leveren aan het draagvlak voor eerlijke regelgeving in de koffieketen.

We wensen jullie alvast veel plezier. En, niet overdrijven met die koffie, hé!

Abonneer je op de
scholennieuwsbrief