Actietips

Chocoladevrijscholenactie bite to fight 2020

Oxfam beseft dat het gezondheidsbeleid in de scholen soms moeilijk spoort met een cacaocampagne. Omdat we dit beleid een warm hart toedragen focust de communicatie zich voornamelijk op ‘een eerlijk inkomen’, eerder dan op (de officiële campagneslogan) ‘Bite to Fight’. De onderstaande actietips zijn dan ook chocoladevrij. Scholen die hun actie toch eenmalig willen onderstrepen met concrete steun aan de boeren door het aanbieden van eerlijke chocolade vinden hiervoor tips onderaan.

Coronaproof

Zoals geweten zal het schooljaar 2020-2021 starten in pandemieniveau geel met grote waakzaamheid. Dit heeft grote gevolgen voor de scholen in het algemeen, én voor het scholenwerk in onze sector, de externe aanbieders van ondersteuning rond wereldburgerschapseducatie in de schoolse context. We sommen de gevolgen hieronder kort op. Voor meer informatie kan je terecht bij Onderwijs Vlaanderen.

Basisonderwijs:

 • Derden op school toegelaten zijn. Dit wil zeggen dat we wel degelijk een vorming mogen geven, of assisteren bij een les, in de klas.  
 • Extra-murosactiviteiten kunnen doorgaan mits de betrokkenen de veiligheidsmaatregelen die in de bredere samenleving gelden, in acht nemen. Dit wil dus zeggen dat klassen ontvangen mogen worden in de winkel, mits voorzorgsmaatregelen.

Secundair onderwijs:

 • Er wordt gevraagd om de aanwezigheid van niet-essentiële derden in de school te beperken. Vraag dus zeker na of  onze vormers wel welkom zijn in jouw school.
 • Iedereen, ook de leerlingen, moet een mondmasker dragen, wat een actieve vorming niet bepaald makkelijker maakt.
 • Extra-murosactiviteiten worden tijdelijk opgeschort. Klassen uit het secundair onderwijs mogen niet op bezoek komen in de winkel.  

We hebben voor onze scholenactie waar mogelijk ook aandacht voor de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Activiteiten die Coronaproof, of dat makkelijk te maken zijn, worden aangeduid met een sterretje*.

Als je vragen hebt over de actie of de wedstrijd, aarzel niet om ons te contacteren via scholen@oww.be, 0497/58.38.97 of 09/218.88.68.

Zo neem je deel aan de actie

Verzamel de meest actieve leerlingen en leerkrachten met een rechtvaardigheidsgevoel van hier tot in Ivoorkust.

 1. Bestel gratis plaktattoos.
 2. Verzin de mafste acties om te tonen dat jullie positieve verandering willen in de cacaosector. Geen inspiratie? Bekijk onderstaande actietips.
 3. Registreer de actie ten laatste op 7 oktober 2020 om 8 uur.
 4. Bestel de benodigde wereldwinkelproducten en actiematerialen bij de Oxfam-Wereldwinkel in je buurt.
 5. Maak promotie: op de website van je school, in de pers, via social media (delen maar!).
 6. Maak kabaal en veel plezier!
 7. Post de leukste foto’s en filmpjes op de website. Doe dat ten laatste op 23 oktober 2020 om 8 uur. Pas dan neemt je school deel aan de wedstrijd en maak je kans op een prijs.
 8. Ga na je actie verder aan de slag. Informeer naar de mogelijkheid voor een klasbezoek aan de lokale Oxfam-Wereldwinkel. Doorloop gedurende het hele schooljaar een traject over eerlijke handel.

De wedstrijd: zes scholen in Vlaanderen en/of Brussel worden voor 8 november 2020 uitgeroepen tot laureaat, en mogen een mooie tegenprestatie verwachten. De primus inter pares ontvangt de award. Bekijk op onze site de wedstrijdcriteria in het reglement.

 

Actie-ideeën

Tip 1: Bestel op oxfamwereldwinkels.be/scholenactie gratis plaktattoos ‘Voor een eerlijk inkomen’ en ontvang ze in de week voorafgaand aan jullie actie. Maak een massafoto of een portrettenreeks* van getatoeëerde jongens en meisjes met een willetje! O ja, wees er tijdig bij, op = op!

Tip 2: Maak een posterreeks* die het verhaal van de cacaoboeren illustreert en toelicht. Verspreid deze in de gangen.

Tip 3: Maak met de hele school de grootste cacaoboon OOIT met papier machée. Schrijf er  op waarom je verontwaardigd bent. Schrijf je liefste wensen voor cacaoboeren neer en je duidelijke oproep aan de cacaobonzen en de politici. Je kan natuurlijk ook voor een massa cacaokolven* gaan!

Tip 4: Maak een chocoladelied! Oefen het. Zing het. Allemaal samen! En houd een beetje afstand* van elkaar.

Tip 5: Maak een post-it-wall* of een gigantische fotomuur met mensen die op de foto gaan met een tekstballon ‘Voor een eerlijk inkomen!’of ‘Lekkere choco = Eerlijke cacao!’, of (…)

Tip 6: Organiseer een KABAAL-wedstrijd*!  Maak zo veel en zo luid mogelijk kabaal, met een zo origineel mogelijke slogan. Meet met een decibelmeter welke klas het meest kabaal kan maken.

Tip 7: Maak een spreuk of tekening met honderden stukjes chocola(derepen).

Tip 8: Organiseer een chocolade-hapwedstrijd. Chocolade aan een koordje en happen maar.

Tip 9: Bouw een levende chocolade-automaat die je vertelt wat het verhaal achter de reep chocolade is wanneer je een chocoladereep krijgt.

Tip 10: Zet een chocolade- of pralineproeftest in scène en film het. Dik de overweldigende smaak van eerlijke chocolade maar eens lekker aan. Overdrijven mag. Wees creatief.

Tip 11: Organiseer een smeerfestijn met boterhammen met choco. Betrek de directie. Verkoop de boterhammen aan een zacht prijsje aan alle leerlingen in de school of deel ze uit, eet ze op, in de refter, op de markt, op het dorpsplein. Mondje toe tijdens het eten, en veel kabaal nadien!

Tip 12: Organiseer een chocomondenactie. Maak leuke foto’s na het eten van de boterhammen. Maak reeksen foto’s met 10 leerlingen (of elk individueel*) en organiseer een wedstrijd “mooiste chocomondengroep van het jaar”. Voor de ware liefhebbers zijn er alternatieven als de chocokus of de chocohandtekening*.

Uiteraard kan je ook met eerlijke ontbijten, shout-outs for fair trade*, en andere tijdelijke Wereldwinkels op School een puike bijdrage leveren aan het draagvlak voor een zorgplicht in de cacaosector.

Veel plezier!

Abonneer je op de
scholennieuwsbrief