Actiesuggesties

Hier vind je zeker een tip die op het lijf geschreven is van jullie school. Lager of secundair, laagdrempelig of met flinke inzet, grappig of serieus, het zit er allemaal in.

Tip 1

Bestel op oxfambelgie.be/scholenactie gratis plaktattoos Ik strijd voor een fair klimaatbeleid, en ontvang ze in de week voorafgaand aan jullie actie. Maak een massafoto of een portrettenreeks van getatoeëerde leerlingen.

scholenactie

Tip 2

Bezoek een lokale Oxfam-Wereldwinkel. Vraag of je met de klas of de groep langs mag komen om een woordje uitleg te krijgen. Wat is dat, eerlijke handel? Hoe werkt het?

Tip 3

Wees creatief met de campagneslogan “Ik strijd voor een fair klimaatbeleid”. Teken, schilder, boetseer, zing en dans en toon zo hoe jullie strijden voor een klimaatoplossing waarbij iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid opneemt. 

Tip 4

Kom met de klas naar het inleefatelier Mondiapolis van Oxfam België in Brussel (vanaf 16 jaar). 

Tip 5

Verzin zeker een slogan. Kameraad van het klimaat! Vervoeg de klimaatmaten! Geen twee klimaten en gewichten! 

Tip 6

Posters/post-its. Maak kleurrijke posterletters ter grootte van één raam en plak de slogan en/of datum van de activiteit op de vensters in de gaanderij, gang of klassenrij. Je kan ook toffe collage’s of post-its gebruiken. Vergeet niet de buurt te betrekken, en toon de slogan ook aan de buitenkant van het schoolgebouw.

Tip 7

Letterwave. Teken de letters op groot bordkarton, neem een bord per persoon, en laat de letters domino- of golfgewijs zien. Zorg dat de hele slogan in een statisch beeld past, of dat de filmer snelle beentjes heeft. 

Tip 8

Doe een shout-out-for-climate-justice. Roep zo hard in de camera als mogelijk. Maak een collage met de resultaten. Of laat een groot aantal leerlingen snel langs de camera passeren. Verontwaardiging kan individueel of collectief geuit worden, verbaal en non-verbaal, met of zonder een duidelijke pointe. Misschien is het wel leuk om iedereen een deel van de boodschap te laten razen?

Tip 9

Levende letters. Maak de slogan met levende lijvenletters en neem een foto in vogelperspectief. Als dat niet lukt in de school, vraag dan of je het bij de buren mag doen. Of, kan er iemand misschien een drone met camera op de kop tikken? Gebruik de foto voor digitale promo.

Tip 10

Wereldrecord gelijk zijn! Prik met z’n allen een wereldrecord, dat zo absurd is dat het wel in de kijker moét lopen en waarschijnlijk een écht wereldrecord is! Zet alle Emma’s, Mohameds en Tommekes op eilandjes bij elkaar, in een cirkel of op een lijn. Je kan hetzelfde doen aan de hand van andere criteria zoals lengte, haarkleur of favoriete pitasaus. Hoe zotter, des te groter de kans dat jullie gehoord worden (en dat de pers present is) omwille van de actie waarbij jullie onder de noemer ‘Allemaal gelijk!’ gelijktijdig een eerlijk drankje of een snack nuttigen. Zo vraag je aandacht voor een klimaatbeleid dat gelijke kansen biedt aan iedereen.

Tip 11

Organiseer een tijdelijk verkoopstandje of met regelmaat een Wereldwinkel op School, een koffie(verkeerd)stand tijdens de pauze, een chocoladehapspel, een proeverij van klimaatsapjes, een zoektocht naar de zure regenbeertjes in de school, ...

scholenactie

Tip 12

Als je een Wereldwinkel op School opstart zijn er eerst wat vragen te beantwoorden. Wat moet je doen om zelf een winkeltje op school te openen? Wat mag je van je school zelf doen? Wat met de richtlijnen over gezonde voeding op school, of afvalbeleid versus eerlijke handel? Hoe vaak mag dat? Je zal het op een akkoordje moeten gooien met de directie.

Oxfam Fair Trade heeft een 50-tal referenties op maat van winkeltjes op school, waarvan ongeveer de helft past in het gezondheidsbeleid van het onderwijs. Het gaat dan onder meer om rijstwafels, sap, fruit/notenreep, gedroogd fruit, noten en crackers. Als het iets uitdagender mag en ook leerkrachten of derden kan bekoren: proevertjes met ananasschijven, palmharten, papaja’s, koffie en thee.

Om het afval en de prijs en de (ongezonde?) hoeveelheid een beetje te drukken, kan je producten die groot verpakt zijn in kleinere hapklare porties verkopen. Misschien wel tegen een afgeronde prijs zodat de verkoop op zich ook al makkelijker is. Verkoop rijstwafels of quinoakoekjes per twee stuks. Of gebruik herbruikbare bekers die je vult met herbruikbare literflessen sap. Een zakje nootjes en rozijnen en ander gedroogd fruit is niet goedkoop, maar je kan ze samenstellen en in mooie kleine pakketjes met een leuke naam presenteren. Zo kom je op voor het klimaat én de producenten.

Tip 13

Je kan bovenstaande tip ook pimpen: waarom niet uitpakken met volgende benadering? "Koop fair, gezond, goedkoper, lekker, afvalbewust en bio! Dat zijn 6 vliegen in 1 klap." Nee, 8, want jullie kunnen een promoplan opstellen en uitrollen (mooie leerkans) én de school kan er mee uitpakken. Kuis je tenen uit! Je zal een plan moeten schrijven, een extra afwas doen, een verpakkingssessie organiseren, een jaarrapport maken, ...

Tip 14

De levende automaat. Knutsel met veel en grote kartonnen dozen een automaat. Beschilder, plak, timmer, en richt die in zoals je wil. Wie schetst de verbazing van alle leerlingen die tijdens de pauze geconfronteerd worden met een grote kleurrijke automaat waarin je moet roepen: "Voor mij een zakje klimaatchips alsjeblieft?!"

Komt er een wenkende vinger uit de schuif en hoor je: "Dat is dat 1,5 €." Je legt je cent in de hand, er komt een andere hand uit een andere schuif die je wisselgeld laat vallen, tingeling, terwijl er weer iets verderop een zakje chips naar buiten komt gesprongen? Leuk? Natuurlijk! En eerlijk! Lekker! Cool!

Tip 15

Maak een waanzinnig groot, boos gezicht met krijt, post-its of papier-maché.

Tip 16

Organiseer een gigantisch hamburgerfestijn. Met veggieburgers uiteraard, en met de slogan: Deze burger strijdt voor een fair klimaatbeleid.

Tip 17

Maak mooie foto’s van enkele leerlingen op een rij die elk een koffieboon in de lucht gooien, op weg naar hun opengesperde mond. Laat één leerling hetzelfde doen met een pak koffie van 250 g. Leg de link met de ongelijke strijd en strijd zo voor een fair klimaatbeleid.

Tip 18

Zorg ervoor dat je bij de directie mag aankloppen. Na de opschudding van jullie actie kan die niet weigeren om consequent een rolmodel te zijn en ook fairtradekoffie, -chocolade, -fruitsap, ... te schenken via de automaat, in de refter, in de leraarskamer, op de opendeurdag.

Tip 19

Organiseer een wedstrijd waarbij leuke stop-motion-filmpjes gemaakt worden die duidelijk maken dat één of enkele personen zwaar benadeeld worden tegenover (een) andere(n).

Tip 20

Motiveer je school om deel te nemen aan de nationale klimaatmanifestatie van de Klimaatcoalitie. Meer info op Klimaatcoalitie.be.

wereldwinkel op school
Group 1085 Group 1076 Path 993 Path 994 Path 995

Doet jouw school al mee?

Schrijf je in en bestel meteen supercoole plaktattoos!

Rechts