Wereldwinkel op School

“Een Wereldwinkel op School, dat is een verkoopsstandje tijdens de pauze!” Wel, denk maar snel iets anders! Een Wereldwinkel op School is een sociaal engagement, de leerlingen leren een duurzame onderneming beheren én ondertussen trappen ze lekker lol met vrienden en vriendinnen! Bovendien creëer je draagvlak in de school voor eerlijke handel, en klinkt de eis om de wereldhandelsregels te herschrijven steeds luider. Er zijn al meer dan 200 Wereldwinkels op School! Wordt jullie school er ook een van?

 • Een Wereldwinkel op School voldoet aan de vakoverschrijdende eindtermen.
 • Een Wereldwinkel op School kan in alle secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel.
 • De wereldwinkel in jouw buurt ondersteunt jou, biedt producten van eerlijke handel aan en stelt zijn deuren open voor een bezoek achter de schermen.
 • Je krijgt een Startkit (t.w.v. €60) met folders, posters, een vlag en educatief materiaal. Daarnaast is er een groot aanbod voorstellingsmateriaal op aanvraag.
 • Je kan gebruik maken van ons lesmateriaal om leerlingen ook inhoudelijk kennis te laten maken met de wereldhandelproblematiek.
 • Tijdens de Week van de Fair Trade (oktober) stellen we een ludieke, laagdrempelige scholenactie voor.
Wereldwinkel op School

Ik wil (misschien) starten!

Je gegevens worden enkel gebruikt om je (aan)vraag op te volgen. Lees ons privacybeleid.


Veelgestelde vragen

 • Hoeveel begeleiders en leerlingen zijn nodig om te kunnen starten?
  Streef naar een trekkersgroepje van minstens acht leerlingen en twee leerkracht-begeleiders met goesting om zich in te zetten voor eerlijke handel.
 • Moeten we op wekelijkse basis eerlijke producten verkopen?
  Een WoS heeft geen rigide structuur. We vragen niet om x aantal keer per jaar actief te zijn, maar wel graag met regelmaat. En die bepaalt de WoS zelf.
 • Wat als ik maar éénmalig eerlijke producten op school wil verkopen?
  Een WoS-werking start je met de intentie om elk jaar een doorstart te maken, met een jaarlijks leerlingenverloop of met eenzelfde groep leerlingen (van bijvoorbeeld de leerlingenraad). Als het de bedoeling is om een tijdelijke verkoopstand in de steigers te zetten is dat uiteraard ook prima, maar dan spreken we niet van een WoS. In dat geval volstaat het de lokale wereldwinkel binnen te stappen en te informeren naar de mogelijkheden. Naast de intentie om een doorstart te maken stimuleren we graag verkoop, actie én educatie.
 • Kan ik meerdere wereldwinkels op school hebben?
  Een school kan slechts één WoS hebben of meerdere, als bijvoorbeeld de middenschool een ander pauzemoment kent dan de bovenbouw.
 • Hoe start ik met een Wereldwinkel op School?
  Om de WoS in de steigers te zetten kan de leerkracht-begeleider de wereldwinkel in jouw buurt binnenstappen of mailen, met vermelding van de lokale wereldwinkel. Bij aanvang vult deze contactpersoon een gepersonaliseerde online scholenfiche in en actualiseert deze elk jaar. Zo kan Oxfam-Wereldwinkels monitoren en ondersteuning op maat bieden.
  Als de scholenfiche is ingevuld, wordt er een gratis startkit verzonden naar de wereldwinkel waar de producten zullen worden afgenomen en kan de WoS gelanceerd worden. Elke WoS kan eens om de vier (actieve) jaren een startkit aanvragen.
 • Een andere vraag?
  Wandel jouw lokale wereldwinkel binnen, mail ons scholenteam of bel naar 09/218.88.68.

Contact met andere eerlijke leerkrachten? Dan kan!

Abonneer je op de
scholennieuwsbrief