Apicoop

  • Coöperatie die Chileense honingproducenten verenigt
  • Investeert jaar na jaar in eigen infrastructuur
  • Levert sinds 1998 rechtstreeks bloemenhoning aan Oxfam Fair Trade
Valdivia, Chili
Apicoop
Apicoop

Fair trade van bij de start

In de provincie Valdivia in Centraal-Chili vind je de coöperatie Apicoop. Haar leden produceren smaakvolle en kwalitatieve fairtradehoning. Dat is te danken aan de nabijheid van de ‘selva Valdiviana’. Dat is een gematigd bos van bijzondere ecologische waarde en met een grote biodiversiteit.

Al snel na haar oprichting in 1997 exporteerde deze coöperatie haar honing onder fairtradevoorwaarden. De eerste klanten waren Duits, Italiaans en Belgisch. En Oxfam Fair Trade was één van hen. 

De honing levert de leden van Apicoop 50 tot 60 % van hun gezinsinkomen op. Daarnaast telen ze nog aardappelen, granen en groenten. 

Bovendien tilt het extra inkomen uit fair trade het scholingsniveau van de leden naar omhoog. Vandaag kunnen veel van de jongere producenten zich hogere technische studies of een universitaire opleiding veroorloven. Een belangrijke meerwaarde die heel wat Oxfam-partners ervaren. 

Investeren in vooruitgang dankzij fairtradehoning

Apicoop focust sterk op het sociale welzijn van haar leden. Solidariteit onder de leden en wederzijds vertrouwen staan centraal in de werking van deze coöperatie. 

Bovendien investeert Apicoop systematisch in haar eigen infrastructuur om fairtradehoning te produceren.

  • De coöperatie heeft een eigen magazijn, kantoor en kwaliteitslabo in de gemeente Paillaco. 
  • Door een slimme combinatie van kredietverlening en technische assistentie aan de imkers en investeringen in de infrastructuur van de coöperatie is Apicoop helemaal mee met haar tijd. Daardoor haalt ze vlot de hedendaagse internationale kwaliteitseisen. 
  • In 2018 opende Apicoop, deels gefinancierd met de fairtradepremie, een gloednieuwe fabriek. Die verwerkt en verpakt de fairtradehoning van 140 imkers tot een kwaliteitsvol product dat helemaal klaar is voor verkoop. Zowel voor de export als binnen Chili. 

Apicoop & Oxfam 

Al sinds 1998, nauwelijks een jaar na de oprichting van Apicoop, werken Apicoop en Oxfam goed samen. De visie en de missie van de mensen die de coöperatie trekken, leunt heel nauw aan bij de fairtradegedachte. Dat schiep meteen een band. 

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief