Chilencoop

  • Kleine coöperatie van looktelers op het grootste eiland van Chili
  • Verwerkt olifantenlook tot smeuïge lookpasta
  • Zoekt volop naar klanten in het buitenland
Chiloé, Chili
Chilencoop uit Chili
Chilencoop uit Chili
Chilencoop
Chilencoop

Fairtradelook: uniek product uit Chiloé, Chili

De Chiloé-archipel is een van de meer achtergestelde regio’s van Chili. Nochtans komen hier in de zomer heel wat Chileense en internationale toeristen genieten van de rustieke folklore en natuurpracht van het eiland. En ze proeven maar wat graag van de lokale keuken, met zijn typische ingrediënt: ajo elefante of olifantenlook.

Deze looksoort met grote bollen is eigenlijk familie van de prei. Ze smaakt zachter dan de knoflook die we hier doorgaans gebruiken. De Cooperativa de Trabajo Punta Chilén (kortweg: Chilencoop) heeft zich verenigd rond dit unieke lokale product. 

In het piepkleine kustplaatsje Punta Chilen liggen het kleine kantoortje, de verwerkingsinstallatie en de opslagruimte van Chilencoop. Daar rondom hebben de boeren die de look telen hun velden.

Samen lookpasta verkopen

De eilandbewoners van Chiloé streven ernaar grotendeels zelfvoorzienend te zijn. Op heel kleine schaal telen ze hun eigen groenten. In vele lokale moestuinen vind je ook deze olifantenlook. In Chilencoop, één van de weinige coöperaties op Chiloé, bundelen 8 mannen en 8 vrouwen de krachten om deze looksoort ook op de markt te brengen. Al sinds 1996.

Het loopt niet van een leien dakje om voor de fairtradelook een goede prijs te krijgen. Toch zijn ze er in geslaagd klanten te vinden in enkele belangrijke steden in Chili, met de hulp van Agrochiloé. Deze organisatie behartigt de belangen van de kleine producentenorganisaties op Chiloé. 

Tegelijkertijd kijkt Chilencoop uit naar buitenlandse klanten. Met dat doel reisde manager Andrea Cumilla al enkele keren naar Europa. Maar voorlopig blijft Oxfam Fair Trade hun enige exportklant

Chilencoop & Oxfam

  • Al in 2005 leerde Oxfam Fair Trade Chilencoop kennen, op een beurs voor producten uit kleinschalige landbouw in de Chileense hoofdstad Santiago. Sindsdien kopen we hun pasta van olifantenlook
  • Oxfam deelt zijn kennis en ervaring om Chilencoop te helpen een sterkere coöperatie te worden. Zo kan ze de gemeenschap op het eiland Chiloé nog meer stimuleren. 
  • Je proeft de lekkere, milde olifantenlook van Chilencoop in de smeuïge lookpasta van Oxfam. Je smukt er in een handomdraai elk gerecht mee op, handig!

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief