Coagrosol

 • Vruchtensapcoöperatie uit de deelstaat Sao Paulo, Brazilië
 • Opgericht in 2000
 • Sinds 2003 koopt Oxfam Fair Trade sinaas- en mangoconcentraat van Coagrosol
Sao Paulo, Brazilië
Coagrosol uit Brazilië
Coagrosol
Coagrosol
Sinaasappelboer

Waarom koos Oxfam voor Coagrosol?

 • Van bij de oprichting van de coöperatie hadden de stichters tot doel om minder afhankelijk te worden van de grote en machtige industriële spelers in de Braziliaanse sinaasindustrie. In Fairtrade zagen zij een manier om hun doel te helpen realiseren.
 • De sinaasappelen in de deelstaat Sao Paulo hebben een veel zoetere smaak dan die in het noorden van Brazilië, waardoor je een evenwichtige mix kunt maken met een vrij constante smaak van het resulterende sinaasappelsap.
 • Coagrosol zet sterk in op sociale en educatieve projecten voor hun leden en op het delen en uitwisselen van informatie tussen de leden onderling.
 • De coöperatie wordt goed geleid, met een gezonde visie op haar eigen toekomst.
 • Coagrosol zorgt goed voor de fruitplukkers: ze krijgen beschermende kledij, schoenen, lunchpakketten en drinkwater en worden goed betaald.
 • Coagrosol kan vrij grote volumes aan fairtrade sinaasappelen produceren, met een goed en evenwichtig smaakprofiel.
 • De coöperatie diversifieert met de teelt van andere fruitsoorten: mango, guave, limoen en mandarijn. De boerenorganisatie is dus niet afhankelijk van 1 teelt.
 • De coöperatie investeerde gedurende 3 jaar in een studie over verwerking van hun fruit in eigen beheer. In het voorjaar van 2019 zal hun eigen verwerkingsfabriek operationeel zijn. Ze zullen sinaas, mango en guave produceren voor export. In totaal is 82% van hun verkoop fairtrade.

Succesvolle samenwerking?

Voetbalproject ‘Jardim 2000’

Voetbalproject ‘Jardim 2000’

Eén van de recente verwezenlijkingen van Coagrosol is het opstarten van ons solidair voetbalproject ‘Jardim 2000’.

“In een achtergestelde buurt van Itàpolis vonden we een zeer gedreven ex-professioneel voetballer die een club opstartte met de jongeren uit de wijk. Coagrosol zorgde voor truitjes, ballen, en schenkt vruchtensappen aan spelers en publiek. Dit solidariteitsproject houdt de jongeren van de straat en van de drugs af, een groot probleem hier in de buurt. Onze intentie is om het verschil te maken voor de jongeren die deelnemen aan de trainingen en hen te tonen dat het mogelijk is om in je dromen te geloven,” zegt Antonio Sgarbi, president van Coagrosol.

Eigen verwerkingsfabriek

Coagrosol telt 45 fairtradeleden die elk gemiddeld 20 hectaren bezitten. Ze telen sinaasappel (fair trade), mango (fair trade en bio), guave (fair trade) en limoen. Voor de verwerking van sinaasappels hangt Coagrosol voorlopig af van grote verwerkers, maar vanaf het voorjaar van 2019 starten wij met fierheid onze eigen verwerkingsfabriek op hier op 8 km van onze kantoren in Itàpolis. “We zullen capaciteit hebben om vers sinaassap te produceren, en concentraat van sinaas, mango en guave. Naast de verwerking van de vruchten, kunnen we ook de nevenproducten zelf vermarkten: sinaasschillen en etherische olie,” zegt Carlos Novelli van Coagrosol. De nieuwe verwerkingsfabriek wordt voor 25% gefinancierd met fairtrade premiegeld, naast subsidies van de federale overheid en eigen middelen. Dit is een zeer belangrijke stap vooruit in de autonome verwerking van onze fruitproductie en in de versterking van onze coöperatie.

Steun de projecten van Coagrosol

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief