Comsa

  • Koffiecoöperatie uit Marcala, Honduras
  • Opgericht in 2001, partner van Oxfam sinds 2010
  • Rechtstreekse aankoop van groene koffie
Comsa uit Honduras

Waarom koos Oxfam voor Comsa?

  • Comsa gaat voor intensieve, doordachte, economisch en ecologisch duurzame – als het kan biologisch gecertificeerde – productie. Ze zijn op veel gebieden een voortrekker en een voorbeeld voor andere coöperaties uit de regio.
  • Comsa zet in op inkomen diversificatie (o.a. door het telen van biologische groenten, kweken van vis en maken van kaas) om de afhankelijkheid van koffie te verminderen, zonder dat de koffieproductie daar onder lijdt. Op de ‘voorbeeldboerderij’ van Comsa kunnen producenten komen leren over biologische productie, agro-ecologische technieken en ook bio-dynamische landbouw.
  • Leden van Comsa zijn goed op de hoogte van de kwaliteit van hun koffie; de cuppers in het professionele labo van Comsa staan in rechtstreeks contact met de producenten. Er wordt ingezet op specialty koffie en het is geen uitzondering dat leden van Comsa de “Cup of Excellence Honduras” (koffiewedstrijd) winnen. De extra prijzen voor loten van uitzonderlijke kwaliteit motiveren dan andere leden van de coöperatie om nóg meer zorg te besteden aan de kwaliteit.
  • Comsa is zo veel meer dan een koffiecoöperatie; in de lokale gemeenschap ondersteunt Comsa alternatieve onderwijsprojecten. Ze zetten sterk in op de jeugd, de toekomst van de coöperatie. Kinderen van producenten kunnen taal- en muzieklessen volgen (georganiseerd dankzij de fairtradepremie). Comsa is dynamisch, creatief, duurzaam en toekomstgericht.

Succesvolle samenwerking?

  • De samenwerking met Comsa is heel efficiënt en positief. De ontwikkelingen bij Comsa zijn voorbeelden voor andere coöperaties.
  • De biokoffie van Comsa vormt een stabiele, kwalitatieve basiscomponent voor onze bioblends. Die kwaliteit is ook anderen niet ontgaan: Oxfam verkoopt een deel van de groene koffie aan Europese klanten die zelf niet rechtstreeks kunnen importeren.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief