Coopealnor

  • Coöperatie van fruittelers uit Rio Real en omstreken
  • Deze producenten uit Brazilië werkten al met Oxfam samen nog vóór hun coöperatie opgericht werd
  • Verkoopt rechtstreeks sinaasappel- en passievruchtenconcentraat aan Oxfam
Bahia, Brazilië
Coopealnor uit Brazilië
Coopealnor uit Brazilië

Kleinschalige sinaasappelboeren slaan handen in elkaar

In de sinaasappelindustrie in Brazilië hebben een handvol machtige industriële bedrijven het heft in handen. Kleinschalige en duurzame fruitboeren hebben het moeilijk om zich staande te houden. Tenzij ze de handen in elkaar slaan, zoals de boeren van de coöperatie Coopealnor. Zij exporteren samen hun fairtradefruitsap. 

Coopealnor groeide uit de ngo Cealnor. Die promoot agro-ecologie in Brazilië en ondersteunt kleinschalige boeren. In 2007 richtte Cealnor de coöperatie op. Sindsdien kan ze ook de commerciële belangen van de sinaasappelboeren behartigen.

Al sinds de oprichting geloven de trekkers van de coöperatie Coopealnor sterk in het marktpotentieel van fairtradeproducten. En terecht. Dankzij een hechte samenwerking en verstandige keuzes kunnen de producenten steeds meer sinaasappelsap exporteren. Ook verkopen ze steeds vaker onder fairtradevoorwaarden.

Meer fairtradefruitsap verkopen

Fair trade blijft de kern van de coöperatie Coopealnor. Maar ze kijkt ook breder dan dat. Zo verhoogt ze de inkomsten voor de boeren.

  • De coöperatie verwerkt sinaasappelen tot concentraat en exporteert dit.
  • Binnen Brazilië verkoopt Coopealnor verse appelsienen en versgeperst sinaasappelsap. Vooral aan scholen. 
  • Coopealnor boort nieuwe exportkanalen aan. Meer internationale fairtradekopers leiden tot meer inkomsten uit fairtradepremies. Die investeren de producenten vaak in machines voor de sinaasappeloogst en -verwerking. Daardoor kunnen ze weer meer telen en verkopen.
  • De sinaasappelboeren van Coopealnor telen duurzaam en ecologisch. Een kwart van de boeren werkt momenteel al volledig biologisch. Recent plantte de coöperatie 30 hectare sinsaasappelbomen aan in omschakeling naar bioteelt. Naast een goede zaak voor het milieu, is dit een goede strategie om meer te verdienen. Want voor biogecertificeerde producten krijgt een producent meer. 

Coopealnor & Oxfam

  • Oxfam Fair Trade werkte voor de oprichting van Coopealnor in 2007 al samen met de koepelorganisatie Cealnor. Over een langetermijnrelatie gesproken!
  • Het kwaliteitsvolle fairtradesinaasappelsap van Coopealnor zit in zo goed als alle Oxfam Fair Trade-fruitsappen die sinaasappel bevatten.
  • Hun zoetzure concentraat van passievrucht proef je in het Tropicalsap

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief