KCU

  • Kagera Co-operative Union
  • Opgericht in 1984, partner van Oxfam sinds 1990
  • Rechtstreekse aankoop van robusta- en oploskoffie
Bukoba, Tanzania
KCU uit Tanzania

Waarom koos Oxfam voor KCU?

  • KCU is een koepel van coöperaties, die in het totaal meer dan 100.000 boerenfamilies verenigd in de streek rond het Victoriameer. Dankzij fairtrade kan er in de verschillende dorpen geïnvesteerd worden in projecten (veldhospitalen, scholen, wegen, …). Die vooruitgang is voor de leden van KCU een blijvende motivatie om loyaal blijven aan deze grote coöperatie.
  • De leden van KCU produceren robusta koffie (bio en niet-bio). Een deel van de koffieproductie wordt ook gebruikt om ter plaatse, in de TANICA fabriek, oploskoffie te produceren. De aandelen van de fabriek zijn voor meer dan de helft in handen van de leden van KCU. De oploskoffie van Oxfam wordt dus in Tanzania geproduceerd! Een deel van de oploskoffie wordt ook op de lokale markt verkocht. KCU is er trots op dat je in Bukoba geen Nestlé-oploskoffie vindt, maar enkel Tanica-oploskoffie.

Succesvolle samenwerking?

  • Historische partner van Oxfam. De regio van KCU blijft een regio waar er veel concurrentie is voor de opkoop van koffiebessen; privé-agenten van multinationals proberen producenten te overhalen hun bessen buiten de coöperatie om te verkopen. Het is daarom belangrijk dat KCU, dankzij vaste klanten en lange termijn contracten, kan inschatten hoeveel koffie de koepel kan verkopen en dus hun leden kan overtuigen de bessen aan de coöperatie te blijven leveren.
  • KCU zet sterk in op bio-certificering van de basiscoöperaties, onder andere om klimaatverandering tegen te gaan. Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels investeerde in 2015 in het certificeringsprogramma voor 20 coöperaties. Daarnaast verdeelt de koepel ook kookstoofjes die minder hout verbruiken aan de leden. Op die manier wordt minder bos gekapt in de regio van Bukoba, en kan klimaatverandering worden tegengegaan.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief