Koopmanskloof

  • Wijndomein van 457 ha, sinds eind 19de eeuw in handen van de familie Smit
  • Fairtradecertificatie sinds 2005
  • Sinds 2008 koopt Oxfam Fair Trade wijnen van Koopmanskloof
Stellenbosch, Zuid-Afrika
Koopmanskloof uit Zuid-Afrika

Waarom koos Oxfam voor Koopmanskloof?

  • Rydal Jeftha, de manager van Koopmanskloof lanceerde de eerste fairtradewijn ter wereld. Hij wil Koopmanskloof verder uitbouwen als een rolmodel voor duurzame ontwikkeling binnen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.
  • Koopmanskloof kreeg erkenning en subsidie als Black Economic Empowerment project. 18 % van de aandelen van het bedrijf is in handen van de workers. Jaarlijks worden er dividenden uitgekeerd als extra inkomen voor de aandeelhouders. De 86 zwarte, permanente arbeiders genieten bovendien ook van het vruchtgebruik van de verkoop van de druiven van Vredehoek, één van de zes plantages.
  • Koopmanskloof is een sociaal geëngageerd en modern bedrijf. In een moeilijke context produceert het prima kwaliteitswijnen, en steunt het op een dynamisch team van loyale medewerkers.

Succesvolle samenwerking?

  • Al meer dan 100 jaar wordt er bij Koopmanskloof wijn geproduceerd, maar tot 2005 verkocht men die in bulk aan derden, die er hun eigen naam op zetten en de wijn doorverkochten. Mede ondersteund door het Black Economic Empowerment-project, heeft men het roer omgegooid. Koopmanskloof is zelf wijn beginnen te bottelen, en een sterk eigen merk ontwikkeld.
  • De coöperatie is een belangrijke bron voor lokale tewerkstelling, wat zeer belangrijk is gezien de enorme werkloosheid in Zuid-Afrika. Koopmanskloof focust op manuele arbeid voor de arbeidsintensieve snoei en oogst, terwijl vele andere bedrijven met oog op de competitiviteit al zijn overgeschakeld op (meer) machinale oogst.
  • Het aantal wijnen dat Oxfam aankoopt bij Koopmanskloof is in de loop der jaren voortdurend gegroeid. De extra fairtradepremie die Oxfam betaalt, wordt beheerd door het Fairtrade Premium Committee, waarin vertegenwoordigers van de arbeiders zetelen. Dit fonds wordt gebruikt voor de financiering van naschoolse opvang, de crèche, de verbetering van de huisvesting, als bijdrage voor een mutualiteitsplan, en voor beurzen om de kinderen van de arbeid(st)ers naar de secundaire school of universiteit te sturen.
  • Koopmanskloof beheert hun eigen watervoorziening met 6 dammen en reservoirs op de farm. Het landgoed bevat ook 98 hectare natuurreservaat met inheems fynbos.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief