Zuid-Afrika Zuid-Afrika
placeStellenbosch, Zuid-Afrika

Koopmanskloof

  • Lanceerde in 2005 de eerste fairtradegecertificeerde wijn ooit
  • Alle producenten zijn mede-eigenaar van de wijngaarden en de wijnmakerij in Zuid-Afrika
  • Levert sinds 2008 wijnen met een perfecte prijs-kwaliteitverhouding aan Oxfam
Zuid-Afrika Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse wijn van prijzenwinnende kwaliteit

De wijngaarden van Koopmanskloof liggen in de buurt van Stellenbosch. Dat is een van de belangrijkste wijnregio’s van Zuid-Afrika. De fairtradewijn van deze Oxfam-partner beantwoordt met glans aan de hoge verwachtingen die daarbij horen. De afgelopen jaren verzamelde de organisatie nominaties en prijzen op nationale en internationale wijnwedstrijden.

Kwaliteit leveren vinden we bijzonder belangrijk. Net als de manier waarop onze wijn tot stand komt. Aan het snoeien van onze wijngaarden komen geen machines te pas. De druiven plukken we met de hand,” vertelt Rydal Jeftha, de manager van Koopmanskloof.

De druiven voor de Koopmanskloof-wijnen komen van 6 afdelingen. Die dragen kleurrijke namen als Vredehoek en Houdenmond. Samen omvatten ze 457 hectare aan wijngaarden. Op een kleine helft daarvan groeien blauwe druiven, op de rest witte.

Koopmanskloof verwerkt zelf de druiven in haar eigen wijnmakerij. Ook bottelt het de wijn zelf. Kortom, het fairtradebedrijf heeft het hele productieproces van wijn zélf in handen. Daardoor maakt het meer winst, en daar hebben alle medewerkers rechtstreeks baat bij.

Fairtradewijn uit Zuid-Afrika: een wereldprimeur

Rydal Jeftha, de manager van Koopmanskloof lanceerde met deze fairtradewijn uit Zuid-Afrika de eerste fairtradegecertificeerde wijn ter wereld. Niet één, maar twee externe certificeerders reikten Koopmanskloof een fairtradelabel uit, FLOCERT en IMO Fair For Life.

Als rasechte fairtradepionier wil Rydal Koopmanskloof verder uitbouwen. De organisatie ziet zichzelf als een rolmodel voor duurzame ontwikkeling binnen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

Alle vaste medewerkers zijn mede-eigenaar van het moderne wijnbedrijf. Koopmanskloof heeft ‘black economic empowerment’ dan ook hoog in het vaandel. Jaarlijks keert het bedrijf dividenden uit, als extra inkomen voor de medewerkers.

Sinds we onze eigen wijn bottelen, gaat een deel van onze winst naar een fonds voor arbeiders en eigenaars. Dat gebruiken we om hun huizen te verbeteren en hun kinderen te laten studeren.

Rydal Jeftha, manager van Koopmanskloof

Duurzaam op alle vlakken

Naast fair trade, zet Koopmanskloof zich in voor duurzaamheid in de meest brede betekenis.

  • Met 6 dammen en reservoirs op de farm beheert Koopmanskloof zijn eigen watervoorziening.
  • Het landgoed bevat 98 hectare natuurreservaat, met inheems ‘fynbos’ dat Koopmanskloof actief beschermt.
  • Koopmanskloof is een belangrijke werkgever in een regio waar de werkloosheid enorm is.

Koopmanskloof & Oxfam

  • Het Fairtrade Premium Committee van Koopmanskloof beheert de fairtradepremie die Oxfam aan het bedrijf betaalt. Daarin zetelen vertegenwoordigers van de arbeiders. Het Committee financiert kinderopvang, de verbetering van de woningen van de wijnproducenten, een mutualiteitsplan en studiebeurzen voor de kinderen van de medewerkers.
  • Sinds het begin van de samenwerking in 2008 koopt Oxfam steeds meer fairtradewijnen van Koopmanskloof.
  • “Koopmanskloof en Oxfam streven dezelfde doelen na. Daarom werken we zo graag samen. Mensen die ethisch willen consumeren, vinden bij ons een product dat ze met een gerust hart kunnen kopen,” besluit Rydal.