La Riojana

 • Wijncoöperatieve met ongeveer 500 leden
 • Opgericht in 1940, partner van Oxfam sinds 2010
 • Rechtstreekse aankoop van schuimwijn, witte, rode en rosé-wijn
Chilecito, La Rioja, Argentinië
La Riojana uit Argentinië

Waarom koos Oxfam voor La Riojana?

 • La Riojana is een goed werkende coöperatieve met een doorgedreven sociale focus, die in de loop der decennia sterk gegroeid is. Ze vertegenwoordigen het coöperativisme in een een super competitieve wijnsector waarin machtsconcentratie het spel domineert. De politieke invloed van de coöperatie toont zich ook, bvb in hun strijd om mijnbouw uit de regio te weren. Men weet uit ervaring wat daarvan de gevolgen zijn voor mens en natuur in de regio.
 • Deze coöperatie overkoepelt 80% van de kleine en middelgrote wijnproducenten in de provincie La Rioja, en is een enorm krachtige motor voor de lokale duurzame ontwikkeling. Ook in de eigen wijnmakerij en bottelarij werken heel wat mensen.
 • La Riojana heeft zich sinds 1996 sterk geëngageerd voor biologische wijnbouw, en wil het aantal leden die omschakelen naar bio verder structureel verhogen. Men wil het areaal verdubbelen van 168 naar 340 hectare. De coöperatie zal in de toekomst dus nog meer biowijnen kunnen aanbieden.

Succesvolle samenwerking?

 • Het aandeel van La Riojana binnen het wijnverhaal van Oxfam is op 10 jaar behoorlijk gegroeid. Motor van dit succes is een interessante prijs/kwaliteit verhouding en vooral het unieke karakter van de wijnen.
 • La Riojana heeft een team van oenologen, onder vakkundige leiding van Dr. Rodolfo Griguol. Hij is meester in de torrontés en malbec, twee iconische druiven waarop Argentinië zich geprofileerd heeft.
Health Centre Construction La Riojana

Bouw van het Medisch Centrum, Week 38, 1 August 2019. Foto: Daniel Paez.

 • La Riojana verkoopt ook aan andere klanten heel wat Fairtrade wijnen, waardoor het beschikbare fonds aan extra Fairtrade premies aanzienlijk is. Een comité, het ‘Organo Mixto’, beslist over de besteding ervan. De Fairtrade premie wordt vooral gebruikt voor educatie (bouw van een school, informaticacursussen, gratis pakket schoolbenodigdheden), watervoorziening, milieubescherming en gezondheidszorg, onderhoud en uitbouw van een cultureel centrum voor de leden en arbeiders van de coöperatie, …
 • La Riojana investeerde de fairtradepremie zo ook in de bouw van een medisch centrum. Vanaf 2021 zullen de 10.000 inwoners terecht kunnen in het nieuwe centrum voor algemene gezondheidszorg. Daarvoor waren ze aangewezen op een rondreizende dokter die één keer per week langskomt. Er komt ook een afdeling voor kinderen en één die zich specialiseert in een ziekte die in deze streek vaak voorkomt, door een gebrek aan ijzer in het drinkwater. Daarvoor werken ze samen met de Universiteit van Chilecito.
 • Daarnaast krijgen de leden korting op allerlei benodigde materialen voor de wijnbouw, en ook heel wat technische ondersteuning vanuit de coöperatie. Viviana Michel, de landbouwdeskundige, komt vier of vijf keer per jaar langs bij de leden. Ze checken samen de toestand van de wijngaard, en Viviana geeft het startsein voor de oogst.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief