Italië Italië
placeSicilië, Italië

Libera Terra

  • Bindt via artisanale producten de strijd aan met de georganiseerde misdaad in Italië
  • Verbindt coöperaties die op geconfisqueerde maffia-grond aan landbouw doen
  • Levert biologische pasta’s, limoncello en producten met zongerijpte tomaten aan de Oxfam-Wereldwinkels
Italië Italië

Fair trade verdrijft maffia

Libera Terra is Italiaans voor ‘Bevrijd Land’, maar je mag het lezen als ‘Land Bevrijd van de Maffia’. Onder deze merknaam verkopen landbouwcoöperaties uit Sicilië, Calabrië, Campania, Puglia en Lazio in Italië hun artisanale fairtradepasta, olijfolie, wijn en andere mediterrane producten.

Ze telen hun grondstoffen op land dat vroeger van de maffia was, maar geconfisqueerd werd. En ze zetten hun rijke culinaire traditie in om op te komen tegen de georganiseerde misdaad. Bovendien creëren ze jobs. Die zijn broodnodig in een land met torenhoge werkloosheid en diepgewortelde corruptie.

Van activisme tot fairtradepasta

Het Siciliaanse dagelijkse leven werd jarenlang (en wordt voor een stuk nog steeds) gedomineerd door wat ‘de maffia’ wordt genoemd. Dit verhinderde de ontwikkeling van democratische politieke structuren. Ook een gezond economisch en sociaal weefsel kreeg geen kans.

Om deze situatie aan te klagen en te bestrijden ontstond in 1995 het netwerk Libera. Hierin werken tal van organisaties, scholen en lokale activistengroepen samen aan een cultuur van ‘rechtszekerheid’. Eén van de concrete doelen is het opnieuw in gebruik nemen van door de overheid in beslag genomen maffia-eigendommen.

En dat is precies wat het Libera Terra-project ondertussen sinds 2001 doet. In 2002 lanceerde het de eerste biologische pasta. Daarvoor werd het graan verbouwd op voormalig maffialand. Vandaag maken 9 coöperaties uit heel Italië deel uit van het project. Ook staat de deur open naar meer coöperaties, zolang die beantwoorden aan de sociale, ethische en technische (kwaliteits)eisen van Libera Terra.

In een gemeenschap waar de maffia nog altijd de economie domineert, geeft Libera Terra tegengas.

Van vele markten thuis

  • De coöperaties van Libera Terra bewerken in totaal 975 hectare grond. Ze verbouwen graan, olijven, druiven, peulvruchten en groenten.
  • De medewerkers op de boerderijen zijn voor minstens één derde mensen die moeilijk toegang vinden tot de reguliere arbeidsmarkt.
  • Libera Terra is betrokken van bij het begin van de productieketen (teeltplanning) tot en met de verwerking en verpakking. Doordat het zelf het hele proces nauw opvolgt, kan het verzekeren dat het project ook economisch levensvatbaar blijft.
  • De Libera Terra-producten kan je in Italië kopen bij de plaatselijke wereldwinkels van CTM/Altromercato en de coöperatieve supermarkten van Coop.
  • Naast de biologische landbouwactiviteiten mikt Libera Terra ook op andere inkomstenbronnen, zoals agrotoerisme.

Libera Terra & Oxfam

  • Libera Terra koppelt sociaal-economische ontwikkeling aan een succesvol ondernemingsmodel. Maar daarbij zwakt het haar kernwaarden en uitgangspunten niet af. De missie van Libera Terra en haar manier van werken sluiten nauw aan bij de visie van Oxfam-Wereldwinkels: kleinschalige, onafhankelijke producenten ondersteunen en helpen groeien.
  • Sinds juli 2018 ligt er een selectie Libera Terra-producten in je wereldwinkel. Ze zijn een van de eerste illustraties van hoe Oxfam-Wereldwinkels ook moedige en rechtvaardige initiatieven van dichtbij ondersteunt.
  • Oxfam-Wereldwinkels staat Libera Terra ook bij in de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten en het ontwikkelen van interessante producten.