Lipimavida

  • Kleine coöperatie uit Chili: 6 vrouwen die papaja’s telen en artisanaal verwerken
  • Bezorgt de families van de leden een onmisbare bijverdienste
  • Verkoopt rechtstreeks opgelegde mini-papaja’s aan Oxfam, sinds 2000 al
Maule, Chili
Lipimavida uit Chili
Lipimavida uit Chili

Minipapaja’s: typisch voor Chili

De Chileense papaja verschilt sterk van de tropische, veel grotere papaja uit Bolivia, Ecuador of Colombia. De papajateelt in Chili concentreert zich in de noordelijke regio Coquimbo. Maar ook in de Maule-regio (Centraal-Chili) groeien deze minipapaja’s goed.

Deze kuststreek leeft vooral van het dagjestoerisme, met als zwaartepunt de periode van januari tot maart. De oogst van de papaja’s in Chili loopt van november tot april. Een prima timing dus: de talrijke toeristen genieten met volle teugen van de exotische vrucht. En ook in de winkel van Oxfam-partner Lipimavida is het tijdens de Chileense zomer bijzonder druk.

Kleinschalige fair trade

In de piepkleine coöperatie Lipimavida (voluit Agrocomercial Frutos de Lipimavida) werken zes vrouwen samen om een uniek product aan de man te brengen: fairtradepapaja’s. Al sinds 1998 telen, verwerken, verpakken en verkopen ze eigenhandig minipapaja’s. Voor hun verwerkingsinstallatie kregen ze een lening van INDAP, een Chileense overheidsdienst die kleinschalige producenten ondersteunt.

Daarnaast hebben ze een winkel in het kuststadje Lipimavida. Naast de opgelegde fairtradepapaja’s die je ook in je wereldwinkel vindt, verkopen ze daar artisanale confituren, opgelegde vruchten (kastanjes, perziken en papaja’s), lookpasta, honing en puur papajasap. 

Dit bescheiden initiatief geeft gedurende acht maanden per jaar (deeltijds) werk aan de zes leden van de Chileense coöperatie. Een bijverdienste die voor hen erg welkom is. 

Artisanale exotische lekkernij

Op een 100 % artisanale manier verwerken de vrouwen van Lipimavida in Chili hun fairtradepapaja’s tot het product dat in jouw wereldwinkel staat. 

Gewapend met een witte schort, handschoenen en een mondmasker wassen, schillen en ontpitten ze eerst de papaja’s. Daarna gaan de vruchten in een bokaal met suikerwater, zonder bewaarmiddelen of chemische toevoegingen. De bokaal wordt dichtgeschroefd en 45 minuten lang in een grote kookpot gesteriliseerd. Ook etiketten op bokalen lijmen doen de dames zelf, soms met de hulp van tijdelijke medewerkers.

Lipimavida & Oxfam

  • Eind februari 2010 werd deze regio in Chili getroffen door een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami. Bij Lipimavida vielen er gelukkig geen slachtoffers, maar de verwoestingen waren groot. Oxfam-Wereldwinkels zette een solidariteitsactie op en ondersteunde met de opbrengst alle Chileense partnerorganisaties
  • De fairtradepapaja’s van Lipimavida delen op hun weg naar België een zeecontainer met de Lautarowijn die Oxfam ook in Chili aankoopt.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief