Paraguay Paraguay
placeCordillera, Paraguay

Montillo

  • Verenigt meer dan 200 kleinschalige suikerriettelers in Paraguay
  • Levert rietsuiker aan Oxfam via de raffinaderij van een andere fairtradecoöperatie en Oxfam-partner
  • Verkoopt biologische en fairtradegecertificeerde rum rechtstreeks aan Oxfam
Paraguay Paraguay

Fairtrade-rum verbetert inkomen van suikerboeren in Paraguay

Hoe komen telers van suikerriet erbij om fairtrade-rum te maken? Dat heeft te maken met de ingewikkelde en onrechtvaardige situatie waarin deze boeren zich bevinden. Hun fairtrade-rum is maar één van de manieren om hun inkomen op te krikken.

Paraguay telt heel veel suikerrietboeren en maar weinig verwerkende bedrijven. Dat geeft die bedrijven onevenredig veel macht. Gevolg: de boeren hebben weinig of geen grip op de verwerking van hun riet tot suiker. Daardoor kunnen ze niet meegenieten van de meerprijs die afgewerkte suiker oplevert. Bovendien krijgen ze van de verwerkers maar een lage prijs voor hun suikerriet.

De coöperatie Montillo gaat in tegen deze systematische onrechtvaardigheid:

  • Ze huurt een suikerfabriek af om het suikerriet van haar leden zelf te verwerken tot suiker. Want de verkoop van kant-en-klare suiker levert meer op dan de verkoop van onverwerkt suikerriet.
  • Naast suiker zet ze ook een andere bron van inkomsten op: biologische fairtrade-rum. Hiervoor werkt Montillo samen met met de plaatselijke distilleerderij Fortin.

Montillo ontstond al in 1995, als een vereniging van 14 buren. In 2003 werd het een volwaardige coöperatie.

Suiker exporteren uit Paraguay: een uitdaging

Om suiker uit Paraguay op de Europese markt te krijgen, moet een koper hoge invoerheffingen betalen (419 euro per ton suiker). Op die manier beschermt Europa haar eigen markt, maar geeft ze de Paraguayaanse producenten geen eerlijke kans.

Bovendien ligt Paraguay niet aan de kust, wat de export van zijn producten nog veel moeilijker maakt. De suiker en sesam van producenten als Montillo moeten over de Paraguay-rivier helemaal naar de haven van Buenos Aires in Argentinië. Ook gebeurt het regelmatig dat het water in die rivier te laag staat voor zwaar boottransport, door de klimaatopwarming.

Dit alles zorgt ervoor dat de biologische rietsuiker uit Paraguay niet kan concurreren met de suiker uit bieten die in Europa geproduceerd (en vaak sterk gesubsidieerd) wordt. Hoewel hij vaak efficiënter geteeld en duurzamer is.

Daarom steunt Oxfam kleinschalige producentengroepen in Paraguay om meer stappen van de handelsketen in eigen handen te nemen. Bijvoorbeeld door hun investeringen in fairtrade-rum te stimuleren en hun product af te nemen.

Oxfam investeerde in een verzamelcentrum voor ons suikerriet. Daarmee kunnen we efficiënter werken en dus onze inkomsten verhogen.

Montillo & Oxfam

  • Oxfam bracht al 4 containers biologische fairtrade-rum van Montillo op de Europese markt. Dat zijn zo’n 40.000 flessen!
  • Sinds 2014 koopt Oxfam niet meer rechtstreeks suiker van Montillo. Maar je vindt hun suiker wel nog steeds in je wereldwinkel. Hoe dan? We organiseerden een samenwerking met onze andere Paraguayaanse suikerpartner, Manduvirá. Manduvirá heeft sinds enkele jaren een eigen suikerfabriek en verwerkt daar voor een eerlijke prijs het suikerriet van Montillo.
  • Oxfam bouwde bij Montillo een verzamelcentrum voor het suikerriet. Sindsdien kan de coöperatie het riet van de boeren efficiënter ophalen, wat meer inkomen betekent voor de boeren.