Norandino

  • Koffiecoöperatie uit Piura, Noord-Peru
  • Opgericht in 1995 onder de naam Cepicafé
  • Sinds 1999 koopt Oxfam Fair Trade BIO Arabica koffie rechtstreeks van Norandino
Norandino uit Peru

Waarom koos Oxfam voor Norandino?

  • In Noord-Peru wordt 70% van alle Peruviaanse koffie geproduceerd, waarvan 30-40% door coöperaties van kleine landbouwproducenten. Norandino is een mooi voorbeeld van een coöperatie van kleine koffieproducenten.
  • Norandino ziet vanaf het begin het belang van diversificatie in en zorgt ervoor dat haar leden niet enkel afhankelijk zijn van de koffieteelt. Naast koffie wordt er ook mascobadosuiker en cacao geteeld. Deze 2 teelten wonnen doorheen de jaren aan belang en worden, dankzij de grote inzet van het professioneel management, ook geëxporteerd.
  • Norandino bezit een eigen verwerkingsinstallatie die 100% in handen is van de leden van de coöperatie. De fabriek is goed gelegen (dichtbij de exporthaven Paita) en heeft voldoende capaciteit om ook voor andere coöperaties uit de streek (zoals Sol & Café) de koffie exportklaar te maken.

Succesvolle samenwerking?

  • Norandino levert al jaren kwaliteitsvolle koffie, die een stabiel ingrediënt vormen voor onze BIO blends. Daarnaast is de koffie van Norandino ook de basis voor onze BIO Peru single origin koffie.
  • De kwaliteit van de koffie van Norandino spreekt ook anderen aan; sinds enkele jaren importeert Oxfam Fair Trade ook containers koffie voor een Franse partner, wat de volumes voor Norandino verhoogd heeft.
  • Begin 2017 troffen hevige regens de heuvels rond Piura, waardoor veel producenten van Norandino hun koffieplanten verloren. Oxfam zette toen via het Partnerfonds een steunactie op, zodat noodhulp voor de koffieproducenten kon georganiseerd worden.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief