Oromia CFCU

  • Koepel van koffiecoöperaties, die in Ethiopië maar liefst 400.000 kleinschalige boeren vooruithelpt 
  • Heeft eigen verwerkingsfabrieken voor haar biokoffie en een kwaliteitslabo
  • Oxfam Fair Trade koopt sinds 2002 rechtstreeks ongebrande koffie van Oromia
Oromia, Ethiopië
Oromia uit Ethiopië
Oromia uit Ethiopië

Biokoffie uit Ethiopië, hét koffieland

Ethiopië is de bakermat van de koffie en dat merk je. Koffie werd er ontdekt en zit er nog altijd verweven in de cultuur. In geen enkel ander land krijg je zoveel koffie aangeboden als in Ethiopië. De koffieceremonie heeft er een belangrijke plaats in het dagelijkse leven.

Dit alles zorgt ervoor dat de koffietelers een heel goed zicht hebben op de kwaliteit die ze produceren. Het smaakpalet van Ethiopische koffie is dan ook uitzonderlijk. Wereldwijd wordt hij als een van de beste geroemd.

Dankzij de bijzondere kwaliteit wordt voor Ethiopische koffie vaak meer betaald op de internationale markt. Zeker voor yirgachefe, de soort die je in de wereldwinkel vindt. Fair trade zorgt ervoor dat de meerprijs voor deze biokoffie uit Ethiopië ook werkelijk bij de kleinschalige boer terechtkomt. 

400.000 boeren verkopen samen biokoffie

In de Ethiopische provincie Oromia bundelt Oxfam-partner Oromia – kort voor Oromia Coffee Farmers Cooperative Union of OCFCU – de krachten van maar liefst 405 koffiecoöperaties. Samen vertegenwoordigen die meer dan 400.000 boeren. Allemaal kleinschalige koffieproducenten met gemiddeld een halve tot twee hectare land.

De uitzonderlijke bodem en het ideale klimaat maken deze regio perfect om koffie te verbouwen. Pesticiden of kunstmest hebben de boeren niet nodig. Dat maakte dat ze enkele jaren geleden vlot konden overschakelen naar 100 % biologische teelt. Ondertussen draagt alle koffie van Oromia een biocertificaat

Oromia kende sinds haar oprichting in 1999 een exponentiële groei. Ondertussen heeft de koepel een eigen kwaliteitslabo en drie verwerkingsfabrieken voor biokoffie. Twee daarvan liggen bij de hoofdstad Addis Abeba, een in Dire Dawa. Zo kan Oromia heel efficiënt de koffie uit het binnenland verwerken. Daarna exporteert het hem via de haven van Djibouti in Somalië.

De hele gemeenschap geniet mee

Doordat ze hun biokoffie uit Ethiopië onder fairtradevoorwaarden verkopen, verbeteren de levensomstandigheden van de boeren en hun gemeenschap. 

  • De coöperaties van Oromia zetten sociale projecten op in hun omgeving. Zo werden er in de regio al talrijke schooltjes gebouwd, wegen aangelegd, gezondheidscentra en drinkwaterputten gefinancierd.
  • De koepel investeert ook in verwerkingsinstallaties voor koffie bij de lidcoöperaties. Daardoor kunnen ze meer fairtradekoffie verkopen, van nog betere kwaliteit. Hierdoor verbetert opnieuw hun inkomen.
  • De boeren die lid zijn van Oromia zijn verzekerd tegen een mislukte koffie-oogst en kunnen bij de unie terecht voor leningen

Oromia & Oxfam

Al sinds 2002 werken Oromia en Oxfam samen. Je proeft de hoogkwalitatieve yirgacheffekoffie in de Ethiopia– en de African Blendkoffie uit je wereldwinkel. 

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief