RAEK

  • Snel groeiende coöperatie van 900 koffieproducenten in de Democratische Republiek Congo
  • Maakte van koffie telen een alternatief voor de gewapende strijd
  • Verkoopt haar biologisch geteelde originekoffie rechtstreeks aan Oxfam
Zuid-Kivu, DR Congo
RAEK uit DR Congo
RAEK uit DR Congo

Hoogwaardige originekoffie uit Congo

In de Congolese Kivu-streek vechten rebellengroepen al jaren om waardevolle mineralen en grondstoffen.

Nochtans biedt de regio kansen om een heel andere inkomstenbron aan te boren: koffie! Want de bodem, het klimaat en de hoogte van de Kivustreek in Congo zijn perfect geschikt om hoogwaardige arabicakoffie te telen. Een originekoffie uit Congo die erg gegeerd is in het buitenland.

Rechtstreekse export van ‘het zwarte goud’ kan voor Kivu een motor van socio-economische ontwikkeling zijn. En dat is precies waar Oxfams Congolese partners RAEK, Sopacdi en Muungano elke dag werk van maken. 

“Sinds we aan goede voorwaarden kunnen verkopen, brengt de koffie weer iets op. Sommige van onze producenten vochten tot voor kort mee met de rebellen op hun brood te verdienen. Nu hebben ze een alternatief,” zegt Oscar Kubisibwa van de coöperatie RAEK.

Groeiende coöperatie

De fairtradecoöperatie RAEK boert goed:

  • Ze startte in 2012 met enkele honderden koffieboeren. Vandaag telt de coöperatie meer dan 900 actieve leden. 
  • In 2015 voerde RAEK de eerste container fairtradekoffie uit Congo uit, in 2019 waren dat er voor het eerst twee. Al die koffie is bovendien biogecertificeerd. 
  • RAEK breidt stilaan zijn bestand aan kopers uit. De meeste van hen erkennen de RAEK-koffie bovendien als ‘specialty coffee’. Dat is originekoffie van uitzonderlijke kwaliteit waarvoor hogere prijzen betaald worden. 

Fair trade slim geïnvesteerd

RAEK investeert – met o.a. de fairtradepremie – in de juiste zaken om flinke stappen vooruit te zetten. 

Zo werkt de coöperatie jaar na jaar aan haar infrastructuur. Ondertussen heeft ze twee wasstations voor koffiebessen. Net als voldoende opslagcapaciteit en droogtafels. Koffiebonen moeten drogen in de zon. Als dit op tafels kan – niet op de grond – krijg je originekoffie van betere kwaliteit. RAEK heeft ook een eigen kantoor met een kleine vergaderzaal en een centraal magazijn.

Daarnaast ondersteunt de coöperatie de koffieboeren om meer en betere koffie te produceren:

  • vormingen voor de boeren
  • landbouwmonitoren die de producenten van nabij begeleiden

Veel aandacht gaat daarbij naar manieren om milieuvriendelijker te telen. Denk aan erosiebestrijding, composteren, schaduwbomen, diversifiëring van teelten en combinatieteelt, heraanplant met jonge koffiestruiken, …

RAEK & Oxfam

  • Sinds 2015 koopt Oxfam Fair Trade rechtstreeks biologische arabicakoffie van RAEK. 
  • Oxfam begeleidt de coöperatie in de zoektocht naar meer afzet op de internationale markt. Ze kon RAEK in februari 2019 de AFCA-beurs bezoeken in Rwanda. Hier legde de coöperatie contact met nieuwe klanten voor hun originekoffie uit Congo.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief