Red del Vino

 • Coöperatie met 19 leden, opgericht in 2004
 • Partner van Oxfam sinds 2016
 • Rechtstreekse aankoop van witte en rode wijn
Colchagua, Chili
Red del Vino uit Chili

Waarom koos Oxfam voor Red del Vino?

 • Red del Vino is de enige coöperatie van kleinschalige wijnbouwers in de prestigieuze wijnregio Colchagua. De terroir is er uiterst geschikt voor rode wijn (cabernet sauvignon, carmenère, …) maar ook hun chardonnay gedijt er prima.
 • In de Colchagua-vallei heb je voornamelijk sjiekere wijnhuizen, die nationale en internationale wijntoeristen vaak bezoeken tijdens een dagtrip vanuit de hoofdstad Santiago. Red del Vino biedt hiervoor een alternatief, en heeft ook een toerisme project uitgewerkt. Ze krijgen steeds meer gehoor en erkenning: op regionaal en nationaal vlak komt er meer aandacht voor de kleinschalige wijnboeren van Colchagua. Red del Vino is ook lid van de Nationale Fairtrade Coördinatie in Chili.  
 • Red del Vino opereert vanuit hun gebouw in Santa Cruz, waar naast enkele kleine kantoren, ook hun wijnwinkel, bed & breakfast en een klein zaaltje voor workshops ondergebracht zijn. Elk van deze onderdelen zorgen voor extra inkomstengeneratie. Het team bestaat maar uit twee mensen, maar de leden zelf dragen enorm veel bij aan de ontwikkeling van de coöperatie, die daardoor zeer dynamisch en gedreven is.
 • Oxfam kwam voor Red del Vino op een zeer gelegen moment, aangezien men zelf wijn wou maken, in plaats van de druiven onder fairtradecondities te verkopen aan dominante marktspelers. Oxfam Fair Trade bood hen hierin advies en markttoegang. Zo kunnen ze nu hun eigen merk uitbouwen.

Succesvolle samenwerking?

 • In 2016 lanceerden we de Campesino carmenère, die bijzonder goed in de smaak viel bij ons publiek. Gezien de terroir ook ideaal is voor cabernet sauvignon, besloten we om die als reserva (dus met houtlagering) te lanceren. Ondertussen gingen we ook al met Red del Vino in zee voor hun chardonnay, en steunt de samenwerking dus op een stevig trio.
 • Met de associatie Red del Vino staan de individuele leden sterker op de zeer competitieve Chileense wijnmarkt. De prijzen op deze markt worden gezet door grote wijnhuizen met veel politiek-economische macht. Fair trade helpt hen om zich te differentiëren van deze invloedrijke massaproducenten en, via eerlijke handelsregels, toch een kwalitatief product op de markt te brengen.
 • Initieel verbouwden de leden enkel druiven, maar ondertussen zijn de wijnboeren via Red del Vino ook trotse handelaars met kennis van wijn, én met een eigen merk. Deze positie bezorgt hen dus meer onafhankelijkheid. Sommigen maken zelf verder ook nog artisanale wijn, om op de lokale markt te verkopen, vaak aan toeristen die de streek bezoeken. Extra inkomsten zijn broodnodig om de financieel minder sterke leden van de associatie een duwtje in de rug te geven.
 • De associatie heeft voldoende potentieel om de oogst van alle producenten te verwerken tot wijn, maar momenteel ontbreken nog de middelen voor de aankoop van vaten. Via de aankoop van gebottelde wijn, helpt Oxfam-Wereldwinkels dan ook bij de verdere uitbouw van dit traject.

Meer over Red del op het YouTube-kanaal van Red del Vino.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief