placeValle Central, Chili

Vinos Lautaro

  • Coöperatie van 22 kleinschalige wijnboeren in Chili
  • Verheft haar stem in het internationale debat over (eerlijke) handel
  • Levert al meer dan 20 jaar rechtstreeks rode en witte wijn aan Oxfam
Chili Chili

Wijnboeren in Chili gaan er op vooruit

In een van de bekendste wijnstreken van Chili, de Valle de Curicó, ligt het dorpje Sagrada Familia. De gelijknamige coöperatie verenigt 21 wijnboeren. Samen telen ze druiven en verkopen ze hun fairtradewijn. Dankzij haar samenwerking met fairtradeklanten over de hele wereld kan de coöperatie haar producenten goede prijzen betalen voor hun wijndruiven.

Al sinds haar oprichting in 1997 is Vinos Lautaro een vaste partner van Oxfam-Wereldwinkels. Door succesvolle partnerschappen als dit, en door goed samen te werken in een coöperatie, gingen de achtergestelde wijnboeren er snel op vooruit. De hele gemeenschap ervaarde al snel de voordelen van eerlijke handel. Zo vertolkt Vinos Lautaro al jaren een voorbeeldrol voor andere boeren in de streek.

Fair trade: meer dan een economisch verhaal

De coöperatie Vinos Lautaro helpt haar wijnbouwers om met de productie van kwalitatieve fairtradewijnen een leefbaar inkomen te verwerven.

Met de fairtradepremie ondersteunt ze hen daarnaast op verschillende vlakken:

  • Basisnoden als gezondheidszorg en hoger onderwijs zijn in Chili grotendeels geprivatiseerd en dus duur. Vinos Lautaro helpt leden die moeite hebben om deze te betalen. 
  • De coöperatie spaart in een ‘solidair fonds’ dat bijspringt wanneer wijnboeren vorst- of waterschade leiden. Dit fonds hielp ook leden uit de nood na een zware aardbeving in 2010
  • De boeren kopen samen landbouwproducten aan, door de grotere hoeveelheden krijgen ze betere prijzen.

Maar Vinos Lautaro kijkt ook verder dan het economische. De coöperatie heeft veel oog voor uitwisseling tussen de producenten. Zo organiseert ze geregeld informele, socio-culturele activiteiten voor de leden. Dat bevordert het groepsgevoel.

De stem van kleinschalige boeren

Vinos Lautaro zet zich ook breder dan haar eigen coöperatie in voor de belangen van kleinschalige landbouwproducenten. Zowel binnen Chili als internationaal speelt deze kleine coöperatie een prominente rol binnen de fairtradebeweging.

ProChile beloonde dit met de ‘prijs voor gewaardeerd exportbedrijf voor kleinschalige producenten’. En op de algemene vergadering van de CLAC (netwerk van fairtradeproducenten in Latijns-Amerika) kreeg Vinos Lautaro een expliciete erkenning voor al haar inspanningen om eerlijke handel op de (wereld)kaart te zetten.

Wij waren met zes thuis en we hadden soms honger. Wat wisten wij van de wereld? Als de baas iets tegen ons zei, antwoordden we met gebogen hoofd ‘ja’ of ‘nee’, meer niet. Fair trade en Oxfam hebben ons ook leren nadenken.

Clorindo Retamal, Vinos Lautaro

Grote wijnen van kleine fairtradecoöperatie

Als kleine coöperatie kan Vinos Lautaro haar druiven niet zelf tot fairtradewijn verwerken. Daarvoor heeft ze strategische allianties met een bodega en een bottelarij.

Oxfam ondersteunt de coöperatie om haar eigen wijnkennis te verbeteren en steeds betere kwaliteit te leveren. Daarom investeerde de coöperatie in eigen inox wijnvaten en in eiken vaten voor de (gran) reserva-wijnen.

Twee leden van Vinos Lautaro hebben biologisch gecertificeerde wijngaarden. Zij leveren de druiven voor de Lautaro-biowijnen van Oxfam Fair Trade. Op bio wil Vinos Lautaro verder inzetten. En ook daarin vindt het uiteraard een trouwe bondgenoot in Oxfam.

Daarnaast investeren ze in een efficiëntere bewatering. Voorheen werkten telers enkel met bevloeiingsirrigatie. Hierbij worden rivieren afgetapt en stromen die door de velden, waarbij alles bewaterd wordt. Nu maken steeds meer leden de shift naar druppelirrigatie waarbij wijnranken zeer gericht water krijgen. Zonnepanelen en een pomp sturen het irrigatiesysteem aan.

Vinos Lautaro & Oxfam

  • Oxfam Fair Trade en Vinos Lautaro kruisten elkaars pad op het juiste moment, in 1997 al. In het Chili na de val van Pinochet was de pas opgerichte coöperatie Vinos Lautaro op zoek naar haar eerste buitenlandse klanten. Oxfam keek net uit naar nieuwe producenten voor haar fairtradewijn.
  • Weetje: tijdens een van hun eerste ontmoetingen bedachten de toenmalige directeuren van beide organisaties samen de merknaam Lautaro.
  • Oxfam ondersteunt deze kleinschalige boeren in hun overlevingsstrijd tegen de dominante spelers op de Chileense wijnmarkt. Naast een belangrijk afzetkanaal, bieden we hen alternatieve financiering, advies op vele vlakken, solidariteit en een luisterend oor aan de andere kant van de oceaan.
  • Vinos Lautaro is in volume de grootste leverancier van Oxfam. Naast de Lautaro-wijnen produceert de coöperatie ook een deel van de kwalitatieve basiswijnen van Oxfam Fair Trade.