Sagrada Familia

 • Coöperatie met 22 geassocieerde leden en kleinschalige producenten
 • Opgericht in 1997, datzelfde jaar samenwerking van Oxfam
 • Rechtstreekse aankoop van witte en rode wijn
Valle Central, Chili
Sagrada Familia uit Chili

Waarom koos Oxfam voor Sagrada Familia?

 • De zoektocht van Oxfam naar nieuwe wijnproducenten, midden jaren negentig, na Pinochet, liep samen met de zoektocht van de pas opgerichte coöperatie Sagrada Familia naar hun eerste exportklant. De merknaam Lautaro werd zelfs tijdens die prospectiereis vastgelegd, toen beide toenmalige directeuren voor het standbeeld stonden van de roemrijke inheemse verzetsheld, die streed tegen het Spaanse juk.
 • We wilden de kleinschalige wijnboeren in de centrale vallei in Chili steunen in hun overlevingsstrijd tegen de grote spelers die de markt domineren, door hen een afzetkanaal aan te bieden, alternatieve financiering, solidariteit en een luisterend oor aan de andere kant van de oceaan, advies (kwaliteit, markt, …), en ruimte voor uitwisseling.
 • Sagrada Familia tracht hun leden te ondersteunen op vlak van kwalitatieve wijnbouw, hen een leefbaar inkomen te bieden, en extra steun te bezorgen via de fairtradepremie die wordt aangewend voor onderwijs (beurzen) en gezondheidszorg, die beide sterk geprivatiseerd en dus duur zijn in Chili. Ook bij vorst/waterschade krijgen de boeren compensatie vanuit het solidair fonds, dat ook wordt aangewend bij noodgevallen zoals na de zware aardbeving van 2010.
 • De organisatie kijkt verder dan het bedrijfseconomische, en heeft veel oog voor uitwisseling tussen de leden, socioculturele activiteiten en groepsbevorderende bijeenkomsten. Bovendien speelde Sagrada Familia steeds een prominente rol inzake representatie en beleidsbeïnvloeding voor de belangen van kleinschalige producenten, zowel nationaal als internationaal, vooral binnen de fairtradebeweging. Zo kreeg men vanuit PROCHILE een prijs als gewaardeerd exportbedrijf voor kleinschalige producenten, en op de AV van de CLAC (continentaal Fairtrade netwerk in Latijns Amerika) een erkenning voor al hun inspanningen om eerlijke handel op de kaart te zetten.

Succesvolle samenwerking?

 • In januari 2017 was Oxfam van de partij op de 20ste verjaardag van Sagrada Familia, inclusief delegatie vanuit Wereldwinkel Oudenaarde, met wie de producent een speciale band onderhoud. Het programma bevatte o.a. een Internationaal Seminarie over Fairtrade, met vele producenten, aankopers, certificeerders, autoriteiten van de Chileense overheid, ngo’s, en sympathisanten, …
 • Sagrada Familia is in volume de grootste partner van Oxfam, gezien er niet alleen bulkcontainers worden aangekocht van kwalitatieve basiswijnen die in België worden aangekocht (cabernet sauvignon en sauvignon blanc), maar ook heel wat in Chili gebottelde wijnen onder het Lautaro-merk.
 • Door samen te werken in een coöperatie, en door de succesvolle tandems met Oxfam en andere Fairtrade klanten, geraakten de achtergestelde boeren snel vooruit en voelde de hele gemeenschap de voordelen van eerlijke handel. Sagrada Familia vertolkte zo een voorbeeldfunctie voor andere boeren in de streek.  De leden van de coöperatie zijn allemaal afkomstig uit families van boeren die bij de landhervorming, begin jaren 1970, gronden hebben verworven. De meeste boeren zijn inmiddels van de tweede generatie, ze hebben de grond geërfd.
 • Sagrada Familia is een kleine coöperatie. Ze beschikt niet over een eigen bodega waar druiven tot wijn worden verwerkt. De boeren brengen hun druiven naar een privébodega waarmee ze een strategische alliantie hebben aangegaan, met nog een ander bedrijf wordt samengewerkt voor de wijnen die in Chili gebotteld worden. We werken nauw samen rond verbetering van de kwaliteit, vooral dan tijdens de vinificatie. Zo investeerde de coöperatie in heel wat eigen inox cuves van goede kwaliteit, en in eiken vaten voor de ontwikkeling van een gamma (gran)reserva wijnen.
 • Twee leden van Sagrada Familia hebben verder af gelegen wijngaarden, die biologisch gecertificeerd zijn. Vandaar dat we ook bio wijnen kunnen aanbieden. Men wil hier verder op inzetten, en ook op dit vlak vindt Sagrada Familia in Oxfam een trouwe bondgenoot.

 

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief